Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte usor, iar apoi il puteti umple cu nuca sau mac, sau alta combinatie care va e pe plac.

Timp pregatire
80 minute
Complexitate
medie
Cozonac pufos cu aluat oparit

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 1
  • 2 kg faina (in carte spune doar 1 kg
  • dar mie aluatul mi se pare mult prea moale doar cu atat)
  • 8 galbenusuri (la cozonac nu se recomanda folosirea albusurilor pentru ca-l intaresc si-l usuca
  • daca nu vreti sa folositi atatea galbenusuri se pot inlocui 4 galbenusuri cu 50 ml lapte)
  • 600 ml lapte
  • 50 ml ulei
  • 60 gr drojdie proaspata
  • 200 gr unt
  • 200 gr zahar
  • 20 ml rom (sau esenta)
  • coaja rasa de la o lamaie si o portocala (eu folosesc de la lime)
  • 1 lingurita rasa de sare
  • 1 plic zahar vanilat
  • optional 50-100 gr stafide

Mod de preparare

Intr-un vas mai mare puneti 100 gr faina peste care turnati 200 ml lapte clocotiti si amestecati rapid cu un tel pentru ca sa desfaceti cocoloasele. Trebuie sa obtineti o pasta groasa.

Lasati la racit. Intre timp frecati drojdia cu o lingura de zahar pentru a se lichefia. Cand aluatul oparit e aproape rece turnati drojdia si amestecati bine.  Acoperiti si dati intr-un loc caldut pentru a creste pana isi dubleaza volumul (15-20 min).

Intre timp frecati galbenusurile cu sarea 1 minut, iar apoi adaugati zaharul, zaharul vanilat, coaja rasa de lamaie, romul, uleiul, si 100 gr unt topit, amestecati bine.

Dupa ce maiaua a crescut, turnati compozitia de galbenusuri peste ea, apoi laptele caldut si amestecati bine.

Turnati amestecul peste restul de faina si framantati aluatul 15-20 minute, pana se desprinde de pe vas si de pe degete(nu se ia cu totul de pe degete, dar se desprinde in fasii).

Nu adaugati mai multa faina chiar daca aluatul vi se pare cleios, dupa ce se pune si untul e numai bine. Dupa ce l-ati framantat turnati peste restul de 100 gr unt topit (si eventual stafidele) si incepeti sa impaturiti aluatul pentru a incorpora untul.

Aluatul nu se mai framanta ci doar se intorc marginile spre mijloc, formandu-se straturi de impaturire.

Cand untul a fost incorporat acoperiti vasul cu folie unsa cu ulei, sau cu un servet si dati la cald pana isi dubleaza volumul (15-20 min).

Cand si-a dublat volumul se foloseste umplutura dorita si se aseaza in forme. Se lasa sa creasca la cald si se coace la 180-160 grade C timp de 40-50 minute.

Reteta de cozonac cu aluat oparit a fost propusa de KikenHana pe forum culinar.


Serviti cozonacul pufos la mesele de sarbatoare, alaturi de cei dragi. Cozonacul se pastreaza pufos mai multe zile.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Clafoutis cu capsuni

Clafoutis cu capsuni

Reteta dietetica, cu fructe de sezon, preferatele mele: capsunile! A venit sezonul căpșunilor și acum nu lipsesc de pe...

Clafoutis cu capsuni
Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui

Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui

Retete dietetice

Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui
Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara

Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara

Aș spune că la mine primăvara începe cu leurda, pe care o includ în cât mai multe preparate, iar azi mi-am delectat...

Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara
Cele mai apreciate rețete
Pasca poloneza clasica
1
Prajituri

Pasca poloneza clasica

Aceasta reteta de pasca poloneza clasica este absolut delicioasa! Cu blat cu cacao, crema de branza si glazura de ciocolata...

Pasca poloneza clasica
Desert prajitura felie de lapte
2
Retete culinare

Desert prajitura felie de lapte

Astazi vreau sa iti arat cat de usor si simplu poti prepara acasa celebra prajitura indragita de toti copiii, prajitura felie...

Desert prajitura felie de lapte
Iepure cu cartofi la cuptor
3
Mancaruri cu carne

Iepure cu cartofi la cuptor

O mancare gustoasa in sezonul rece

Iepure cu cartofi la cuptor
Sarmalute in foi de vita
4
Specialitati

Sarmalute in foi de vita

• spalati frunzele de vita si puneti-le intr-un bol cu apa fierbinte si sare, pentru 5 minute• daca folositi

Sarmalute in foi de vita
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
5
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Parteneri
Tocanita de ardei copti si vinete
Bucataras.RO

Tocanita de ardei copti si vinete

Este o reteta care mie imi aduce aminte de copilarie, o pregatea bunica si o matusa din partea tatalui de undeva din...

Tocanita de ardei copti si vinete
Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Gustos.RO

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure

Iata o reteta minunata de prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure. Bucura-te de gustul bogat al ciocolatei...

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Negresa - irezistibil de gustoasa
ReteteCulinare.RO

Negresa - irezistibil de gustoasa

O imbinare sublima de texturi și arome, prajitura negresa te incanta cu savoarea sa intensa de ciocolata si cu consistența...

Negresa - irezistibil de gustoasa
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!! citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola