Casuta Lui Hansel si Gretel de Craciun

Aveti aici o reteta culinara in imagini, cu schita, masuratori si tot ce e nevoie pentru a realiza o casuta de turta dulce pentru Craciun. Urmariti toate detaliile si sfaturile din reteta pentru o casuta de turta dulce din povesti.

Timp pregatire
240 minute
Complexitate
ridicata
Casuta Lui Hansel si Gretel de Craciun

Ingrediente

  • Pentru turta dulce:
  • 1125g de miere
  • 375 g de margarina
  • 375 g de zahar
  • 1900 g de faina
  • 5 lingurite de scortisoara
  • 3 lingurite de cuisoare macinate
  • 4 oua
  • 2 plicuri de praf de copt
  • INGREDIENTE PENTRU ORNAT SI MONTAJ:
  • cca 500 g de zahar pudra
  • 3 albusuri
  • zeama de lamaie
  • zahar cubic
  • coloranti alimentari rosu
  • galben
  • verde inchis
  • verde deschis
  • 1-2 lingurite de cacao pudra
  • 8 migdale intregi
  • migdale feliate
  • fistic
  • ornamente colorate
  • bilite de zahar argintii
  • 200 g de fulgi de cocos cirese confiate

Mod de preparare

Intr-o craticioara se aseaza mierea, margarina si zaharul si se lasa sa se topeasca, amestecand la foc mic pana ce se dizolva complet tot zaharul. Se toarna totul intr-un castron si se lasa sa se raceasca. Se bat usor ouale si se pun in compozitia de miere. Se amesteca faina cu mirodeni isi praf de copt. Se adauga compozitiei de miere si oua si se framanta. Se acopera aluatul si se lasa sa stea la pemperatura camerei pentru doua ore. I

ntre timp se confectioneaza sabloanele, preferabil din carton: se intind foi de aluat groase de 4 mm. Se aseaza deasupra sabloanele si se decupeaza. Folosindu-va de formele de taiere pe care le aveti (inimioare, stelute) taiati tot atatea bucati cate aveti nevoie pt decor si chiar mai mult. Pentru linii lungi, folositi-va de rola de taierea pt pizza, iar pentru detalii, de un cutit cu varf. Se coc la 190 de grade Celsius, cam 10 minute.

Decorarea casei din turta dulce:

3

Am lucrat cu doua tipuri de pensule una mai lata, pt incarcari si una mai fina pt detalii. Dupa ce am glazurat obloanele cu rosu, am pus pe fiecare cate o felie de migdala. Nu am facut toata cantitatea de glazura deodata, ci am lucrat cu portii mici. Albus batut spuma cu zahar si zeama de lamaie, ca sa obtineti o consistenta de smantana mai groasa. Culorile le-am cumparat de la un magazin dedicat Wilton. La ferestre, dupa ce am glazurat cu alb si s-a uscat, am pus cacao in glazura ca sa desenez rama ferestrelor.

TOTUL A FOST LIPIT CU ACEEASI GLAZURA.

La bradulet am folosit glazura verde cu doua nuante, iar bilutele le-am lipt pe glazura umeda.

Asamblarea casutei din turta dulce

"Mortarul" folosit a fost preparat din zahar pudra si zeama de lamaie. Din cauza coacerii, dimensiunile dintilor de asamblase se deformeaza si necesita ajustarea cu un cutit sau o foarfeca de bucatarie. In prima zi de asamblare se lipesc cuburile de zahar cubic, pe cate o latura a fatadelor, apoi dupa potrivirea corecta se incarca cu glazura folosindu-va de o pensula. Pentru sprijin, folositi-va de schele solide din pahare inalte, cutii de cafea. Cu o zi inainte de asamblarea finala se lucreaza la pregatirea acoperisului, care dupa toate incarcarile succesive anterioare, devine destul de greu si fragil. Se lucreaza cu el cu foarte mare atentie, in asa fel incat sa evitati fisurarea glazurii albe. Daca totusi se intampla asta, reparatiile se fac dupa asamblarea completa si tot cu pasta din zahar pudra si zeama de lamaie.

Inainte de montarea acoperisului, casuta se aseaza pe cea mai mare foaie de turta si se lipeste doar din interior. Pe spatele acoperisului se lipesc cuburi de zahar in asa fel incat sa vina pozitionate exact deasupra celor de pe interiorul fatadelor, astfel acoperisul va fi sprijinit ferm. Gardul se pregateste folosindu-va de o rigla, pt exactitate. Dupa uscare, se pozitioneaza pe marginea "terenului", se sprijina cu scobitori si se lipeste cu acelasi "aracet" dulce-acrisor.

Dupa lipirea bradutului in curte, care are steaua sprijinita cu un ciot de scobitoate, se pensuleaza muchiile casutei cu glazura si cat este proaspata. Se ninge cu fulgi de cocos care se vor lipi peste tot ca va place, horn, caramizile de sus de pe casuta, ulucele gardului.


Pofta buna! Reteta Casuta de turta dulce a Lui Hansel si Gretel a fost propusa de Gabi Cara pe forum culinar.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Clafoutis cu capsuni

Clafoutis cu capsuni

Reteta dietetica, cu fructe de sezon, preferatele mele: capsunile! A venit sezonul căpșunilor și acum nu lipsesc de pe...

Clafoutis cu capsuni
Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui

Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui

Retete dietetice

Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui
Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara

Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara

Aș spune că la mine primăvara începe cu leurda, pe care o includ în cât mai multe preparate, iar azi mi-am delectat...

Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara
Cele mai apreciate rețete
Drob Pascal
1
Retete de Pasti

Drob Pascal

Anul acesta am pregătit pentru Paşte, două droburi din ficat de porc, dintre care pe unul l-am dus naşei. Am folosit alt...

Drob Pascal
Chiftele cu piept de pui si ciuperci
2
Aperitive cu carne

Chiftele cu piept de pui si ciuperci

Reteta mea preferata de chiftelute.

Chiftele cu piept de pui si ciuperci
Pasca poloneza clasica
3
Prajituri

Pasca poloneza clasica

Aceasta reteta de pasca poloneza clasica este absolut delicioasa! Cu blat cu cacao, crema de branza si glazura de ciocolata...

Pasca poloneza clasica
Prajitura cu mere, biscuiti si budinca de vanilie
4
Prajituri

Prajitura cu mere, biscuiti si budinca de vanilie

Pentru ca este sezonul merelor, am incercat diverse prajituri printre care si aceasta. A iesit o bunatate delicioasa si...

Prajitura cu mere, biscuiti si budinca de vanilie
Bait pentru carne de vanat
5
Mancaruri cu carne

Bait pentru carne de vanat

Descoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.

Bait pentru carne de vanat
Parteneri
Aluat de foietaj cu branza sarata
Bucataras.RO

Aluat de foietaj cu branza sarata

Eu fac doua feluri de aluat de foietaj cu branza, dar acesta imi place in mod deosebit si se face mai usor. Pe celalalt l-am...

Aluat de foietaj cu branza sarata
Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Gustos.RO

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure

Iata o reteta minunata de prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure. Bucura-te de gustul bogat al ciocolatei...

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Negresa - irezistibil de gustoasa
ReteteCulinare.RO

Negresa - irezistibil de gustoasa

O imbinare sublima de texturi și arome, prajitura negresa te incanta cu savoarea sa intensa de ciocolata si cu consistența...

Negresa - irezistibil de gustoasa
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci. citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola