Alba ca Zapada

În fiecare an retrăiesc cu bucurie, dar şi cu o oarecare nostalgie, anii copilăriei, anii ce i-am petrecut în fiecare vacanta de Craciun pe ulitele pline de zăpadă, alături de bunica mea, de părinţi, verişori ... de oameni dragi! Cu fiece an, Crăciunul ne oferea o zapadă ca în poveşti, cum nici nu am mai văzut de atunci. Îmi amintesc cum tata ne confecţiona săniuţele, cum ne alerga prin sat, printre nămeţii înalţi, cum mergeam la colindat întreaga familie! Bunica ne aştepta de fiecare dată cu tot ce era mai bun! Mirosul de cozonac îl simt şi acum! Însă ce mi-a rămas întipărit în minte este atât de cunoscuta prajitură Albă ca zapada! La fiecare Crăciun o "asistam" pe bunica mea când o pregatea şi mereu mă întrebam cum de îi mai rămânea cremă şi pentru foi, întrucât, cu mic cu mare gustam din crema de vanilie cu o uşoară aromă de lămâie! Nu îmi imaginam ceva mai bun! Anii au trecut şi am păstrat tradiţia de a pregăti această prajitură la fiecare sărbătoare a Crăciunului! Cu o singură excepţie! Acum patru ani.... atunci am lipsit cu desăvârşire de la Sărbătoarea Crăciunului! Însă am primit cel mai minunat dar posibil! Am ţinut-o pentru prima oară în braţe, pe Rebeca, fetita mea (cea mare)! Acum aşteptăm cu emoţie şi bucurie împlinirea vârstei de 4 anişori extraordinar de frumoşi! Şi desigur, neaparat îi pregătesc Alba ca zăpada! E singura prăjitura ce o mănâncă şi îmi cere să o fac pentru ea! Cumva, am reuşit să îi transmit din emoţia şi bucuria anilor ce au trecut! Şi aşa îmi şi doresc să şi rămână! Să trăim Crăciunul frumos!

Portii
12
Timp pregatire
63 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
medie
Alba ca Zapada

Ingrediente

  • Pentru delicioasa prăjitura, folosesc ca ingrediente pentru foi:
  • 600 g făină
  • 2 ouă
  • 12 linguri cu ulei
  • 12 linguri cu zahăr
  • 12 linguri cu lapte
  • 1 linguriţă rasă de amoniac
  • 1 lingură cu zeamă de lămâie
  • 1 linguriţă cu coajă de lămâie
  • un plic cu zahăr vanilat
  • Pentru cremă folosesc doar ingrediente naturale:
  • 1 l cu lapte
  • 400 g de unt
  • 12 linguri cu zahăr
  • 6 linguri cu făină
  • 4 linguri cu amidon
  • zeama şi coaja rasă de la o lămâie
  • 1 pastaie de vanilie

Mod de preparare

Nelipsită este cu siguranţă prezenţa Rebecăi! Pentru pregatirea foilor, sparg ouăle într-un vas şi le mixez împreună cu zahărul, până ce devin cremoase. Musai să o las apoi pe Rebeca să le amestece cu furculiţa! Ştie că e prea mică pentru a utilza mixerul, dar aşteaptă cu nerăbdare momentul! Presară apoi coaja rasă de lămâie şi o amestecă cu spor (chiar dacă mai curge şi pe lângă vas, imi spune mereu “Se spală mami! Nu-i nimic”). Restul ingredientelor sunt lăsate tot în seama Rebecăi, adăugând uleiul, laptele, amoniacul (stins cu zeama de lămâie). După ce termină cu toate, adaug eu făina şi omogenizez aluatul, care trebuie să fie moale, nelipicios. Îl rupe apoi, Rebeca, în 6-8 bucăţi, unele mai mici, altele mai mari, le cântăreşte, le măsoară, pană ce decide ea că sunt egale. Întinde apoi fiecare bucată cu sucitorul ei special pentru prăjiturit, iar eu desigur vin din urmă! Partea ei preferată este când înţeapă foile din loc în loc cu furculiţa! O furculiţă mica, verde, pentru aperitive! Le pregătim apoi pentru copt, rând pe rând, pe dosul unei tăvi de cuptor. Le păzeşte bine şi când observă că încep să se usuce, ţine neaparat să mă anunţe. “Sunt gata, mami! Pot să o aşez eu pe următoarea!?” şi chiar dacă tava frige, e atentă la fiecare detaliu! Cât pregătesc crema, aşteaptă cuminte, la măsuţa ei, fără a înceta să îmi adreseze o sumedenie de întrebări! Despre prăjituri, despre mine, despre bunici şi despre poveştile ce i le-am spus mereu … şi de fiecare dată ascultă istorisirile ca şi cum nu le-ar mai fi auzit până atunci! Şi cât timp fierbe laptele, împreună cu păstaia de vanilie, eu continui să povestesc, iar Rebeca amestecă făină cu amidonul şi cu zaharul, iar la sfârşit presară coaja rasă de lămâie! Peste tot! De aici preiau eu şi torn laptele, amestecând continuu pentru a evita formarea cocoloaşelor şi aşez vasul pe foc, lăsând să fiarbă până se îngroaşă amestecul. Adaug zeama de lămâie şi omogenizez. Lăsăm crema să se răcească, după care adaug untul moale (are Rebeca grija de el de fiecare dată :) ) şi mixez până la încorporarea completă. Pe foile coapte, întinde Rebeca câtă cremă crede de cuviinţă, nu fără a o gusta suficient cât să se convingă ca este cea mai reuşită! După ce o asamblăm, o învelim în folie şi o păstrăm la rece, cu greu rezistând la rugăminţile celei mici, de a îi da “doar puţin”! Aş putea să scriu la nesfârşit! Momentele sunt magice. Nu mai contează dezordinea de după, contează doar sentimentul care rămâne! Şi de fiecare dată încheie cu “Mami, mă iubeşti mult sau puţin!?”, iar eu îi răspund “Te iubesc până la cer, dincolo de cer şi înapoi, de o mie şi-o mie de ori!” , şi ca să fie sigură adaugă “Eu mai mult!”.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Clafoutis cu capsuni

Clafoutis cu capsuni

Reteta dietetica, cu fructe de sezon, preferatele mele: capsunile! A venit sezonul căpșunilor și acum nu lipsesc de pe...

Clafoutis cu capsuni
Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui

Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui

Retete dietetice

Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui
Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara

Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara

Aș spune că la mine primăvara începe cu leurda, pe care o includ în cât mai multe preparate, iar azi mi-am delectat...

Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara
Cele mai apreciate rețete
Pasca poloneza clasica
1
Prajituri

Pasca poloneza clasica

Aceasta reteta de pasca poloneza clasica este absolut delicioasa! Cu blat cu cacao, crema de branza si glazura de ciocolata...

Pasca poloneza clasica
Aperitiv - Oua umplute cu avocado
2
Aperitive cu oua

Aperitiv - Oua umplute cu avocado

Oua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...

Aperitiv - Oua umplute cu avocado
Prajitura cu mere si aluat razuit de post
3
Dulciuri

Prajitura cu mere si aluat razuit de post

Prajitura cu mere si aluat razuit de post, numita in popor si prajitura raioasa, este simplu de facut si la indemana oricui.

Prajitura cu mere si aluat razuit de post
Drob Pascal
4
Retete de Pasti

Drob Pascal

Anul acesta am pregătit pentru Paşte, două droburi din ficat de porc, dintre care pe unul l-am dus naşei. Am folosit alt...

Drob Pascal
Chiftele cu piept de pui si ciuperci
5
Aperitive cu carne

Chiftele cu piept de pui si ciuperci

Reteta mea preferata de chiftelute.

Chiftele cu piept de pui si ciuperci
Parteneri
Waffe cu cascaval si ardei copt
Bucataras.RO

Waffe cu cascaval si ardei copt

M-am gandit sa fac ceva diferit si am profitat de ocazie ca am avut si forma de waffe de la o prietena, asa ca mi-a venit...

Waffe cu cascaval si ardei copt
Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Gustos.RO

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure

Iata o reteta minunata de prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure. Bucura-te de gustul bogat al ciocolatei...

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Negresa - irezistibil de gustoasa
ReteteCulinare.RO

Negresa - irezistibil de gustoasa

O imbinare sublima de texturi și arome, prajitura negresa te incanta cu savoarea sa intensa de ciocolata si cu consistența...

Negresa - irezistibil de gustoasa
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci. citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola