Prajituri

Apple pie - Prajitura cu mere

portii reteta 10 porții
complexitate reteta Redusa 
preparare reteta 20m 
gatire reteta 40m 
tania postat de
Postat pe: 20-10-2017
Adaugă în cartea de bucate
Este una din retete pe care o prepar de multa vreme in toate sezoanele anului , dar mai ales in sezonul de toamna, sezonul merelor si a nucilor..!
Am invatat-o de la soacra mea, si pot spune ca este foarte gustoasa si aromata..!

ingrediente

10 portii

Aluat:
   550-600 g faina
   125 g unt
   125 ml ulei floarea soarelui
   250 ml iaurt
   3 linguri miere de albine
   3 linguri zahar pudra
   4 lingurite praf de copt
   2 lingurite vanilie
   1 praf de sare
Umplutura:
   700 g mere curatate de coaja
   100 g nuci maruntite
   50 g stafide
   200-250 g zahar brun sau normal(eu am pus 250 g ca sa fie mai dulce)
   2-3 linguri de miere de albine(mierea se intinde pe toata suprafata prajiturii
   cu 10 minute inainte de a se rumeni)
   2 linguri gris(optional)

mod de preparare

Toate ingredientele pentru aluat trebuie sa fie la temperatura camerei, iar untul sa fie putin incalzit, nu topit.
Intr-un vas punem untul moale, uleiul, zaharul, mierea, iaurtul, vanilia si praful de sare. Amestecam cu mana toate aceste ingrediente. Incorporam apoi faina si praful de copt. Adaugam cate putina faina si continuam sa framantam cu mana pana s-a incorporat toata cantitatea de faina, iar aluatul a devenit moale si nelipicios (daca aluatul se mai lipeste de mana, se mai adauga inca putina faina). Lasam sa se odihneasca 5-10 minute, timp in care radem merele pe care le amestecam cu celelalte ingrediente pentru umplutura, fara mierea de albine.
Presaram faina pe masa de lucru si punem aluatul pe care-l mai framantam putin si il impartim in 2 parti.
Din prima jumatate, vom intinde o foaie cat dimensiunea tavii (in cazul meu cu diametrul de 28cm).
In tava (eu am folosit un vas yenna) am pus o foaie de copt unsa cu unt peste care am pus foaia de aluat, pe care am intepat-o din loc in loc cu furculita ca sa nu se ridice in timpul coacerii si am ridicat-o pe marginile tavii (vasului).
Peste foaie punem compozitia. Daca merele sunt zemoase, trebuie sa mai scurgem din zeama sau sa presaram peste foaia de aluat 2 linguri de gris inainte de a pune compozitia. Eu nu le calesc merele, ci le pun crude si astfel nu lasa prea multa zeama. Din cealalta jumatate de aluat, vom forma fasii de dimensiuni diferite pe care le intindem pe suprafata prajiturii. Procedam asa pana acoperim de fasii toata suprafata prajiturei, in forma de patratele(eu ii spun gemulete), iar la sfarsit, jur de imprejur, vom pune o fasie care sa uneasca toate "gemuletele", formand astfel un gratar.
Suprafata prajiturii o presam putin cu mana apoi o dam la cuptorul preincalzit(180-200 grade C) timp de 40-45 de minute. Inainte de a se rumeni (aproximativ cu 10 minute inainte) scoatem tava si intindem pe toata suprafata prajiturii mierea de albine ramasa, care ii da un aspect placut si aromat. Dupa ce s-a rumenit prajitura, o scoatem din cuptor, o lasam sa se raceasca un pic, apoi se poate portiona.
Daca doriti o puteti pudra cu zahar, dar eu nu am procedat astfel pentru a nu strica aspectul frumos al prajiturii.
Este foarte frageda si delicioasa.

Pofta buna!

Incearca si Biscuiti cu portocale si ciocolata
Daca ti-a placut reteta noastra "Apple pie - Prajitura cu mere" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Prajituri
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania Breville Romania DirtDevil Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 37 %
299.99 lei
189.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
Incearca si alte reţete din categoria:
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati si promotii introdu adresa ta de email si apasa butonul trimite