Prajitura-budinca de lamaie, cu mousse de ciocolata

Se freaca untul cu zaharul,pana se obtine o compozitie spumoasa. Nu faceti ca mine, ca nu am avut rabdare sa se inmoaie bine untul si apoi am avut un

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa
Prajitura-budinca de lamaie, cu mousse de ciocolata

Ingrediente

  • 30 g unt moale (dar nu topit)
  • 150-160 g de zahar
  • 3 oua
  • 40 g faina de grau
  • 1 varf cutit sare
  • 4 linguri suc de lamaie
  • coaja rasa de la 1 lamaie
  • 250 ml lapte

Mod de preparare

Se freaca untul cu zaharul,pana se obtine o compozitie spumoasa. Nu faceti ca mine, ca nu am avut rabdare sa se inmoaie bine untul si apoi am avut un pic de lucru cu el, ba cu mixerul, ba cu lingura de lemn.

Se separa ouale si se adauga, pe rand,cate un galbenus peste amestecul de zahar si unt.

Se adauga coaja si zeama de lamaie si se mai bate un pic cu mixerul.

Pana se obtine o compozitie spumoasa, omogena.

Se adauga faina, neaparat cernuta. Se amesteca usor, cu miscari circulare, de sus in jos, apoi se adauga si laptele.

Se bat albusurile cu un strop de sare, se unge tava cu unt si se incinge cuptorul la 180°C.

Se adauga si albusurile la compozitia precedenta,cu miscari usoare,dar avand grija sa nu ramana cocoloase de albus.

Se toarna in tava unsa, se niveleaza. In cuptor se pune o tava cu apa,impreuna cu prajitura,practic un fel de bain-marie la cuptor.Se coace cam 35-40 minute,apoi se lasa sa se raceasca pe un gratar,fara a fi scoasa din tava.

Cand e complet racita, se acopera cu folie si se da la frigider o noapte. Apoi se rastoarna. Ca sa poata fi rasturnata fara probleme,trebuie putin incalzita tava dedesubt.Mie si asa,mi s-a lipit in doua locuri,semn ca nu am incalzit-o destul.

Asa, rasturnata, are un strat de pandispan dedesubt, iar stratul de deasupra a ramas ca o budinca. Cam ca la prajitura care se separa. Daca o lasati 35 de minute la cuptor, stratul de budinca va fi predominant. Eu am lasat-o 40 de minute si am obtinut o prajitura fifty-fifty.

Se poate consuma ca atare,eventual cu un motz de frisca,dar vroiam sa incerc sa fac mousse-ul de ciocolata si sa il adaug in vreun fel.

Trebuie coapta intr-o tava mai mare, ca sa nu iasa prajitura foarte inalta. Sau se poate coace in forme mici de chec, monoportie.

[strong]Mousse simplu de ciocolata[/strong]

Se face pur si simplu din ciocolata amaruie topita, calda si apa rece, nimic altceva.

Reteta originala prevedea 100 g ciocolata amaruie, cu 70% cacao si 115 ml apa rece, in asa fel incat mousse-ul sa aiba cam 36% grasime in final. Ciocolata mea amaruie avea 45% cacao, deci prin regula de trei simpla am adaugat cam 70 ml apa.

Ciocolata am topit-o la foc mic, punand o craticiara cu fund gros, de 1cm, direct pe flacara, nu la bain-marie.

Am pregatit o cratita mai mare cu apa cu gheata si mixerul, apoi am turnat apa rece peste ciocolata calda. Am transferat rapid craticioara in vasul cu apa cu gheata si am bagat mixerul in functiune.

Reteta propusa de : Bolognese de Cluj

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Clafoutis cu capsuni

Clafoutis cu capsuni

Reteta dietetica, cu fructe de sezon, preferatele mele: capsunile! A venit sezonul căpșunilor și acum nu lipsesc de pe...

Clafoutis cu capsuni
Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui

Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui

Retete dietetice

Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui
Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara

Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara

Aș spune că la mine primăvara începe cu leurda, pe care o includ în cât mai multe preparate, iar azi mi-am delectat...

Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara
Cele mai apreciate rețete
Pasca poloneza clasica
1
Prajituri

Pasca poloneza clasica

Aceasta reteta de pasca poloneza clasica este absolut delicioasa! Cu blat cu cacao, crema de branza si glazura de ciocolata...

Pasca poloneza clasica
Aperitiv - Oua umplute cu avocado
2
Aperitive cu oua

Aperitiv - Oua umplute cu avocado

Oua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...

Aperitiv - Oua umplute cu avocado
Prajitura cu mere si aluat razuit de post
3
Dulciuri

Prajitura cu mere si aluat razuit de post

Prajitura cu mere si aluat razuit de post, numita in popor si prajitura raioasa, este simplu de facut si la indemana oricui.

Prajitura cu mere si aluat razuit de post
Drob Pascal
4
Retete de Pasti

Drob Pascal

Anul acesta am pregătit pentru Paşte, două droburi din ficat de porc, dintre care pe unul l-am dus naşei. Am folosit alt...

Drob Pascal
Chiftele cu piept de pui si ciuperci
5
Aperitive cu carne

Chiftele cu piept de pui si ciuperci

Reteta mea preferata de chiftelute.

Chiftele cu piept de pui si ciuperci
Parteneri
Varza noua calita
Bucataras.RO

Varza noua calita

Varza noua calita
Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Gustos.RO

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure

Iata o reteta minunata de prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure. Bucura-te de gustul bogat al ciocolatei...

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Negresa - irezistibil de gustoasa
ReteteCulinare.RO

Negresa - irezistibil de gustoasa

O imbinare sublima de texturi și arome, prajitura negresa te incanta cu savoarea sa intensa de ciocolata si cu consistența...

Negresa - irezistibil de gustoasa
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci. citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola