Prajitura Cosmos

Din seria mea de prajituri Universul Dulce, azi va impartasesc o noua reteta. Prajitura are doua foi albe, o foaie de cacao si creme cu unt, cacao si cafea. Este o prajitura pentru iubitorii de ciocolata si nu numai :)

Portii
16
Timp pregatire
100 minute
Timp coacere
50 minute
Complexitate
medie
Prajitura Cosmos

Ingrediente

  • pentru foi:
  • 6 oua (toate albusurile + numai 5 galbenusuri)
  • un varf lingurita sare
  • 6 linguri de zahar
  • Seminte de vanilie
  • 1 cescuta ulei
  • 6 linguri de faina
  • un plic praf de copt
  • 1 lingura de cacao doar pentru foaia de cacao
  • pentru sirop:
  • 200 ml apa
  • 2 linguri zahar
  • Pentru crema de unt:
  • 1 pachet de unt 80% grasime (200 g)
  • Sirop din 3 linguri de zahar + 30 ml apa
  • 2 linguri de cacao
  • 1 galbenus
  • seminte de vanilie
  • 1 lingurita cafea
  • pentru crema cu lapte si cacao:
  • 200 ml lapte
  • 3 linguri zahar
  • 3 linguri faina
  • seminte de vanilie
  • 100 g unt
  • 1 lingura cacao
  • 1 lingurita cafea
  • pentru glazura de ciocolata:
  • lapte (in functie de cat de subtire doriti glazura)
  • 100 g ciocolata neagra
  • pentru decor:
  • 200 ml frisca lichida
  • Floricele sau alte decoratiuni de zahar

Mod de preparare

Se preincalzeste cuptorul.

Pentru foi: se separa ouale, se bat cu mixerul albusurile cu un praf de sare pana se fac spuma, se adauga zaharul si se bat in continuare pana se intareste spuma. Dintre galbenusuri, unul il oprim pentru crema, iar pe celelalte le turnam unul cate unul. Se toarna incet si uleiul, amestecand continuu cu mixerul. Apoi se adauga praful de copt, faina si omogenizam. Vom obtine o compozitie moale, pufoasa si aerata. Compozitia se imparte in trei vase: o parte se amesteca bine cu o lingura de cacao, iar celelalte doua parti raman albe. Se toarna in tava, pe foaie de copt, compozitia care va fi prima foaie alba. Se coace la foc potrivit, pana se face aurie (cam 15 minute). Cand este gata, se scoate intr-o tava incapatoare, apoi se coc si celelalte doi foi. Cat timp se coc foile, putem pregati siropul si cremele, pentru a le lasa timp sa se odihneasca. Pentru sirop: se pune pe foc mic, un ibric cu apa si zaharul, si lasam sa fiarba cam 5 minute.

Crema de unt: Preparam un sirop, acum din 3 linguri de zahar cu 30 ml apa si lasam pe foc, nu prea mult timp, ci pana se topeste zaharul. Se amesteca un pic galbenusul, apoi incepem sa turnam pe marginea vasului siropul cu ibricul. Se obtine o spuma. Se lasa un pic la racit. (Daca am pune untul acum, s-ar topi.) Veti vedea ca dupa ce s-a racit un pic, se vede din nou galbenusul acela. Amestecam cu mixerul si incepem sa adaugam untul taiat cubulete, putin cate putin. Adaugam si cafeaua si cacaua si mixam bine. In momentul in care adaugam cacaua, observam ca va capata o textura cremoasa – deci crema s-a definit. Se obtine o crema tare, consistenta. Eu consider ca o lingurita de cafea este suficienta. Pentru a doua crema procedam astfel: intr-o craticioara se pun laptele cu faina, zaharul si semintele de vanilie (impreuna cu pastaia) si se fierb la foc mic. Cand incepe sa se ingroase, mai amestecam un pic, apoi luam de pe foc. Abia acum, adaugam untul, cacau a, cafeaua si amestecam bine. Pentru glazura de ciocolata: se incalzeste laptele (mai mult sau mai putin, in functie de cum o doriti de subtire) impreuna cu ciocolata rupta in bucatele in vasul de chocolate fondue si se amesteca bine pana se obtine o glazura omogena. Avantajul acestor vase este ca incalzirea se face lent, e constanta si ciocolata nu se arde. Insa daca nu aveti chocolate fondue, incalziti laptele intr-un ibric, dar nu il fierbeti. Il dati de pe foc si puneti ciocolata inauntru, amestecand bine pana se obtine o glazura omogena. Lasati-o cateva minute la racit.

Pentru a asambla: la baza se pune o foaie alba, se insiropeaza (nu prea tare, ci doar o atingere delicata. S-ar putea sa nu aveti nevoie de tot siropul). Se intinde crema de unt, dar nu toata, ci pastram o lingura pentru cateva flori de decor. Se asaza la mijloc foaia de cacao, se adauga a doua crema, iar deasupra vine cealalta foaie alba. Se toarna glazura de ciocolata peste prajitura si se da macar o jumatate de ora la frigider. Intre timp, frisca lichida se bate cu mixerul pana se obtine o frisca densa, cremoasa, apoi se poate orna prajitura cu frisca si decoratiuni de zahar sau orice decoratiuni va plac. Se da prajitura la frigider.

Pofta Buna!

Reteta se gaseste si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.ro/2016/03/prajitura-cosmos.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu mere

Placinta cu mere

Ne place mult placinta cu mere, de obicei mama soacra este cea care o prepara mai des. Mie imi place sa ma joc cu aluaturile,...

Placinta cu mere
Piure de cartofi cu spanac si leurda

Piure de cartofi cu spanac si leurda

Din categoria rețetelor de post, dar și din categoria rețetelor cu leurdă, rețete de primăvară, azi am preparat...

Piure de cartofi cu spanac si leurda
Salata de cartofi noi cu dressing de iaurt si mustar

Salata de cartofi noi cu dressing de iaurt si mustar

Salata de cartofi noi cu dressing de iaurt și muștar este o combinație răcoritoare și gustoasă, perfectă pentru zilele...

Salata de cartofi noi cu dressing de iaurt si mustar
Cele mai apreciate rețete
Eclere
1
Dulciuri

Eclere

Delicioase

Eclere
Bulgur colorat cu snitele de soia
2
Mancaruri de post

Bulgur colorat cu snitele de soia

O mancarica usoara si satioasa, numai buna pentru zilele de post. Pofta buna!

Bulgur colorat cu snitele de soia
Prajitura cu mere(cu foaie turnata)
3
Prajituri

Prajitura cu mere(cu foaie turnata)

Prajitura cu parfum de toamna! O alta varianta a prajiturii cu mere, care se face foarte usor si are un gust exceptional.

Prajitura cu mere(cu foaie turnata)
Ciorba cu carne de porc
4
Ciorbe

Ciorba cu carne de porc

Ciorba cu carne de porc este una dintre ciorbele preferate ale familiei noastre de la mic la mare. Pofta buna!!

Ciorba cu carne de porc
Prajitura cu mere, biscuiti si budinca (fara coacere)
5
Dulciuri

Prajitura cu mere, biscuiti si budinca (fara coacere)

Un desert rapid si delicios, care merita incercat.

Prajitura cu mere, biscuiti si budinca (fara coacere)
Parteneri
Salata asortata cu mustar pentru iarna (reteta Motan)
Bucataras.RO

Salata asortata cu mustar pentru iarna (reteta Motan)

Daca tot am tocat asa de multe am zis sa incerc si alta salata cu mustar sa vad cum o fi!

Salata asortata cu mustar pentru iarna (reteta Motan)
Placinta cu branza proaspata de vaci
Gustos.RO

Placinta cu branza proaspata de vaci

Placinta cu branza proaspata de vaci
Flan cu Lapte Condensat Indulcit
ReteteCulinare.RO

Flan cu Lapte Condensat Indulcit

Flan cu Lapte Condensat Indulcit