Prajitura cu mere si nuci caramelizate

Prajitura cu parfum de toamna! E prajitura care-mi aminteste de copilarie si de fiecare data o mananc cu mare pofta.

Portii
10
Timp pregatire
90 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
medie
Prajitura cu mere si nuci caramelizate

Ingrediente

  • Aluat(ingrediente pt. o tava de 26x39cm):
  • 500 g faina
  • 250 g unt moale, la temperatura camerei
  • 3 linguri de smantana
  • 3 linguri de vin alb(sau inlocuiti cu 3 linguri apa minerala + 1 lingurita otet)
  • 2 galbenusuri
  • 10 linguri de zahar
  • 1 plic praf de copt
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 fiola esenta de vanilie
  • 1 praf de sare
  • Umplutura:
  • 2 kg de mere
  • zahar dupa gust
  • 2-3 linguri de ulei
  • In plus:
  • 2 albusuri(cele ramase de la galbenusurile pentru aluat)
  • 2 linguri de zahar
  • 200 g nuci (100 g le macinam, iar 100 g le caramelizam in 2-3 linguri de zahar)

Mod de preparare

Aluat: Punem faina intr-un bol iar in mijlocul ei punem restul ingredientelor: galbenusurile, untul taiat bucati, smantana, vinul, zaharul si zaharul vanilat, praful de copt, esenta si praful de sare. Amestecam toate ingredientele si framantam pana cand aluatul nu se mai lipeste de maini (daca vi se pare prea lipicios mai adaugati putina faina). Invelim aluatul in folie alimentara si il dam la frigider pentru aprox 1 h jumatate - 2 h. Intre timp pregatim umplutura: Spalam bine merele, le curatam de coaja si le dam prin razatoarea mare. Le punem intr-o oala, le amestecam cu zahar dupa gust si cele 3 linguri de ulei. Punem oala pe foc mic pentru cateva minute pana se inmoaie si se calesc putin. Amestecam din cand in cand in compozitie. Dam oala de pe foc pana se raceste compozitia, apoi dam la frigider pentru 30 de minute. Aluatul obtinut il impartim in 2 parti egale si formam 2 foi subtiri. tava o tapetam cu hartie de copt si punem prima foaie de aluat pe care o intepam din loc in loc cu o furculita. Peste aluatul din tava punem compozitia de mere rece si acoperim cu a2a foaie de aluat pe care o intepam cu furculita. Mixam albusurile spuma cu cele 2 linguri de zahar si le turnam in tava peste prajitura. Deasupra albusurilor punem nucile macinate (adica 100 g din cantitatea totala de nuci). Dam tava la cuptorul preincalzit la foc potrivit pentru aprox. 45-50 de minute. Verificati daca prajitura este gata si inchideti cuptorul. Dupa ce ati inchis focul si placinta s-a mai racit, presarati deasupra 100 g nuci caramelizate macinate (caramelizati 2-3 linguri de zahar intr-o craticioara si il amestecati cu nucile intregi apoi turnati compozitia pe hartie de copt pana cand se raceste. Maruntiti nucile la robot foarte putin si le turnati la final peste prajitura din cuptor).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Gem de agrise
1
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Parteneri
Tort Hallowen
Bucataras.RO

Tort Hallowen

Tort Hallowen
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise