Tort caramelos-ciocolatos

Tortul caramelos-ciocolatos este un tort delicioas ce se poate prepara in doar o ora. Asa ca dragilor preincalziti cuptorul la 180 grade.

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
ridicata
Tort caramelos-ciocolatos

Ingrediente

  • pentru caramel :
  • 175 grame zahar
  • 3 linguri apa
  • 120 ml smantana grasa de gatit
  • 1 lingurita rasa cu sare de mare - e de musai
  • si nu folosit de aia clasica de bucatarie ca v-ati ars! e de rau tare
  • 120 grame unt
  • pentru blat :))
  • 5 oua
  • 250 gr ciocolata
  • 160 gr unt
  • 175 gr zahar
  • 25 ml esenta vanilie (dr. Oertcker
  • sa fim intelesi bine :P)
  • 120 gr migdale macinate

Mod de preparare

Tortul caramelos-ciocolatos este un tort delicios ce se poate prepara in doar o ora. Asa ca dragilor preincalziti cuptorul la 180 grade. Asta asa ca de antrenament si va apucati serios de treaba.

Mai intai faceti caramelul...mmmm...caramelul acela dulce-sarat...of, of, mai, mai! (era un cantec :p) Intr-un wok (musai) puneti zaharul si apa si lasati la fiert, la foc mic apoi mai mare, amestecand finut in zahar pana cand acesta incepe sa se inmoaie, dupa care lasati-l sa fiarba piana ce incepe a-si schimba culoarea, adica sa devina asa auriu, dragul de el. Moment in care puneti sarea de mare si amestecati, turnand in fir subtire smantana si amestecati energic, aveti grija sa nu se intareasca minunatul caramelos, ca se fini comedia!

Apoi puneti untul la temperatura camerei si omogenizati, dupa care dati la racit. Moment in care e bine sa va tineti in friu poftele (cele lumesti, evident :P). Eu n-am reusit asta prima data, motiv pentru care m-am lins frumos de caramel..si m-am ales cu o juma' de limba fripta...ha!ha! A doua oara insa m-am abtinut - cu greu, ce-i drept - dar nu datorita mie, ca eu mi-s blonda si slaba de fire, dar draga de Ralu m-a facut sa ma abtin. Brusc mi-a aparut imaginea descrisa de ea, apocaliptica de altfel, aceea a unui " wok lipit de limba ".

Acum ca-i gata caramelul trecem la etapa urmatoare...

Pe baie de aburi (grija mare la bulbuci) topiti ciocolata cu untul si cu zaharul si amestecati pana la omogenizare perfecta. Turnati apoi esenta de vanilie si amestecati totul folosindu-va de o spatula de silicon (mare ajutor in bucataria omului) incorporati si faina de migdale. Puneti apoi galbenusurile, pe rand si amestecati energic dupa fiecare. Apoi folosindu-va de mixer bateti bine, spuma, albusurile si le veti incorpora si pe acestea.

Tapetati bine cu unt o forma de tort (24 cm) inclusiv foaia de copt, si turnati jumatate din compozitia de tort. Apoi turnati usor in mijloc caramelul si cu un betisor de frigaruie (eu asta am folosit) trageti din caramel incet, cu grija mare, ca-i fragila hestiunea, cate putin prin compozitie. Aveti grija sa nu il amestecati prea energic sau sa ajungeti cu el spre laturile tortului ca se strivca toata treaba. Prima data l-am cam energizat asa (deh! moldoveanca) si mi s-a crapat la copt, tortul. A iesit bun, foarte bun...dar crapat pe ici-colo.

Turnati restul de compozitie si dati la cuptor 35-40 minute, in functie de cuptorul fiecaruia.

Lasati la racit tortul caramelos-ciocolatos in forma si cand e gata racit presarati-l cu cacao din belsug si....infruptati-va!

Acum ca am scris toate astea....simt ca ma inghesuie din spate o fantoma ciocolatoasa...deci e musai de-o repetare a bataliei caramelos-ciocolatoase.

Sursa acestei retete este blogul culinar Alice-Albinutza.


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Carnati de porc cu cartofi taranesti
2
Mancaruri cu carne

Carnati de porc cu cartofi taranesti

Cat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!

Carnati de porc cu cartofi taranesti
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
3
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Sirop din muguri de brad
4
Siropuri

Sirop din muguri de brad

Siropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...

Sirop din muguri de brad
Strudel cu prune
5
Aluaturi

Strudel cu prune

MENIU CU DRAGOSTE DE DIETA!

Strudel cu prune
Parteneri
Clafoutis cu piersici, afine si strugurei
Bucataras.RO

Clafoutis cu piersici, afine si strugurei

Un desert foarte gustos chiar daca aspectul lasa de dorit din cazua sucului scurs din piersici. Oricum s-a mancat rapid...

Clafoutis cu piersici, afine si strugurei
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola