Tort de ciocolata Joffre

Tortul de ciocolata Joffre este potrivit pentru orice ocazie festiva. Este o reteta de tort de ciocolata cu gust intens, textura fina, un tort somptuos si consistent, ingredientul principal fiind ... ciocolata :).

Timp pregatire
80 minute
Complexitate
medie
Tort de ciocolata Joffre

Ingrediente

  • Ingrediente piscot:
  • 4 oua
  • 4 linguri de zahar
  • 2 linguri de faina
  • 2 linguri cacao
  • tava mare de la cuptor
  •  
  • Ingrediente crema:
  • 1 kg ciocolata neagra
  • 2 l frisca lichida
  • 3 linguri de cacao
  • Forma rotunda ptr tort 22 cm
  •  
  • Decor:
  • Glazura de ciocolata: 300gr ciocolata neagra +200 gr unt /margarina se topesc la MO.
  • Praline cu rom
  • Praline cu brandy

Mod de preparare

Acest dulce este extrem de rafinat, cu foarte multă ciocolată de calitate şi pişcoturi fine, o delicatesă îmbrăcată într-o peliculă crocantă de ciocolata, un desert ideal pentru masa de Sărbători.

Prima data facem piscotul procedeu exact ca si la un blat de tort dar respectam ingredientele ptr piscot din reteta, turnam compozitia in tava mare de la cuptor si coacem foaia care nu va fi groasa, cam 10 min pe 170 gr, scoatem tava afara lasam 5 minute si decupam forma rotunda cu inelul reglabil, cat inca e calda.

Ne ocupam de crema:

Punem intr-o cratita incapatoare frisca si ciocolata rupta, punem cratita pe foc mic si incalzim bine frisca si ciocolata amestecand des in cratita pina se topeste ciocolata (nu aducem la fierbere doar cald).

Racim crema la temperatura camerei, apoi punem crema in congelator (asta daca facem in aceiasi zi tortul Joffre). Daca dorim putem face crema seara si sa o punem in frigider si sa facem a doua zi tortul Joffre.

Cum ziceam, punem crema in congelator si o controlam din 30 in 30 de minute si scoatem afara si amestecam pina este o crema tare,  dar flexibila din care sa putem forma bastonase care sa stea in picioare.

Intre timp pregatim forma detasabila sau inelul ptr tort.Imbracam marginea interioara a inelului cu hartie ptr copt si asezam forma intr-o farfurie pe care am asezat folie transparenta.

Gata crema, pregatita forma, luam poshul si punem crema in el si incepem prin a face bastonase pe marginea interioara a formei, lasand mijlocul formei gol. Eu nu am dui asa de larg si am facut bastonasele cu poshul fara dui. Dupa ce am terminat de facut bastonasele in forma, punem forma cu bastonasele in congelator ptr 20 min (sau in frigider ptr mai mult timp ptr ca bastonasele trebuie sa fie tari sa-si pastreze forma).

A trecut timpul bastonaselor de stat la congelator sau la frigider, scoatem crema si cu mixerul o mixam putin cat sa-si schimbe putin culoarea si sa fie mai moale si o punem in forma cu bastonase, o aranjam putin sa se aseze bine in forma si ii punem capacul din piscot, apasam asa cu simt de raspundere sa se aseze bine peste crema si peste bastonase, le turtim putin cu foaia de piscot si punem iarasi in congelator ptr 30 min, apoi intoarcem forma si o deschidem, scoatem hartia dupa marginea bastonaselor, luam tortul in mana si  (deasupra chiuvetei pe un gratar cu tava dedesubt) turnam glazura peste tort si il lassam sa se scurga bine glazura ce este in plus, apoi punem tortul pe un platou /farfurie si inapoi in frigider ptr 10 min.

Apoi scoatem si punem pralinele si il punem inapoi in frigider pina la servire. Pralinele trebuiesc puse pe tort cand inca mai pot face priza cu glazura neintarita total.

Observatii:

Glazura mie mi`a mai ramas putin si o folosesc altadata.

Piscotul ramas nu se arunca, se usuca si se foloseste introdus la alte creme

Discul taiat dupa forma tortului, dupa racire se pune intr`o folie de plastic pina la folosire

Nu evitati pralinele cu brandy si cele cu rom (dar cele cu brandy neaparat sa fie).

Tortul joffre chiar daca va pare mic 22 cm este suficient ptr 20-24 pers.

Tortul joffre se consuma in felii mici (fara abuzuri).

Multumim cerra pentru reteta tortului Joffre adaugata pe forum culinar.



Serviti tortul Joffre la orice ocazie festiva, in felii mici, deoarece e foarte consistent.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Briose cu afine

Briose cu afine

Imi plac foarte mult briosele...mi se par atat de dragute. Am pregatit unele cu afine de data aceasta, iar reteta am...

Briose cu afine
Placinta cu dovlecei

Placinta cu dovlecei

O placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!

Placinta cu dovlecei
Cele mai apreciate rețete
Gem de agrise
1
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Nectar de caise
2
Sucuri fructe si legume

Nectar de caise

Nectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...

Nectar de caise
Ciorbita simpla de dovlecei
3
Ciorbe

Ciorbita simpla de dovlecei

Ciorbita simpla de dovlecei este o reteta de ciorba potrivita in zilele de post. Ciorba cu multe legume este usoara,...

Ciorbita simpla de dovlecei
Parteneri
Rulada cu spanac si rosii uscate la slow cooker Crock-Pot  5,7 L Hinged Lid
Bucataras.RO

Rulada cu spanac si rosii uscate la slow cooker Crock-Pot 5,7 L Hinged Lid

Cine-a zis ca trebuie sa renunti la carne doar pentru ca-i cald afara?

Rulada cu spanac si rosii uscate la slow cooker Crock-Pot 5,7 L Hinged Lid
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Salata Caprese - simpla si delicioasa
ReteteCulinare.RO

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa