Tort de morcovi

Voi pregati astazi un tort de morcovi, un tort foarte indragit la noi, atat de adulti cat si de copii. Incearca-l si atat tu cat si familia ta va veti indragosti de el.

Portii
10
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
25 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 260 g de faina de calitate
  • 100 g de miez de nuca
  • 350 g de morcovi
  • 1 lingurita de bicarbonat de sodiu
  • 1 lingurita si ½ de praf de copt
  • 1 lingurita si ½ de scortisoara
  • 300 g de zahar
  • 4 oua
  • 240 ml de ulei de floarea soarelui
  • 1 lingura de extract de vanilie
  • 1 lingurita de ghimbir proaspat ras
  • 40 ml de fresh de lamaie
  • un praf de sare
  • extra unt si faina pentru tapetat 2 tavi de tort cu diametrul de 28
  • Pentru crema de branza:
  • 200 g de unt nesarat la temperatura camerei
  • 400 g de crema de branza tot la temperatura camerei
  • 230 g de zahar pudra
  • 2 lingurite de esenta de vanilie
  • 1 lingurita de coaja rasa de lamaie
  • Pentru sirop:
  • 250 ml de apa
  • 150 g de zahar
  • 25 ml de esenta de vanilie
  • 4 linguri de fresh de lamaie
  • 4 linguri de fresh de portocala

Mod de preparare

Decorul este strict optional, asa ca ai mana libera sa alegi ce vrei. De la fructe proaspete sau modele din martipan sau fondant, pana la ciocolata sau orice altceva-ti vine in minte. Eu voi folosi ciocolata alba in care voi amesteca putin sofran, si niste kumquats care mi-au facut pur si simplu cu ochiul in supermarket. Daca nu gasesti le poti inlocui lejer cu portocale.


Incepe cu siropul, pentru a-i oferi ragaz sa se raceasca. Pune apa intr-o craticioara pe foc si adauga si zaharul. Amesteca bine pentru a se dizolva. Adauga in continuare esenta de vanilie, fresh-ul de lamaie si fresh-ul de portocala. Lasa totul sa fiarba, pana scade si se transforma intr-un sirop. Cam asa ar trebui sa fie consistenta sa. Lasa-l sa se raceasca de tot.

Pune miezul de nuca la prajit, intr-o tigaie. Adauga-l apoi intr-un blender cu tocator si toaca-l. Da morcovii pe razatoarea mica.

Intr-un bol incapator amesteca faina, bicarbonatul de sodiu, praful de copt, praful de sare si scortisoara. Cu ajutorul unui mixer, bate ouale pana isi dubleaza volumul – cca 1 minut. Adauga treptat zaharul si continua sa bati. Incorporeaza si uleiul, fresh-ul de lamaie si esenta de vanilie. Pune si compozitia solida peste, mixand incontinuu pentru a evita formarea cocoloaselor. Adauga morcovii si nucile si mai amesteca putin. Tapeteaza 2 tavi de cuptor cu diametrul de 28 folosind unt si faina.

Imparte compozitia in 2 parti egale, pune-le in tavi si introdu-le in cuptorul incins in prealabil la 180 de grade, pentru cca 25-30 min. Fa testul cu scobitoarea, iar daca aceasta este curata, inseamna ca s-au copt perfect. Scoate-le pe un suport sau pe un tocator sa se raceasca.

Bate untul intr-un bol, folosind un mixer. Untul trebuie sa fie obligatoriu la temperatura camerei. Da-l deoparte si repeta procesul si cu crema de branza. Incorporeaza-le pe-amandoua, amestecand constant tot cu mixerul. Cerne zaharul pudra, si adauga-l peste impreuna cu esenta de vanilie si coaja de portocala.

Cand blaturile s-au racit, taie varfurile cu un cutit cat sa le aduci la acelasi nivel. Zdrobeste varfurile si da-le deoparte pentru ca le vei folosi la decor. Unge blaturile din loc in loc cu siropul. Nu pune foarte mult deodata pentru ca altfel va deveni prea insiropat si se va zdrobi. Cand blaturile au absorbit siropul, pune o parte din cantitatea de crema deasupra si intinde-o bine. Asaza cel de-al doilea blat si pune si pe-acesta restul de crema incat sa-l acoperi. Pune deasupra, pe margini bucatile de blat zdrobit. Si-acum decorul de care iti povesteam mai devreme. Lasa tortul la frigider cca 3-4 ore inainte de a-l servi.

Daca doresti un tort mai inalt, repeta inca o data toti acesti pasi. Este un tort extrem de aromat si foarte usor de pregatit. 

 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Lasagna vegetariana

Lasagna vegetariana

Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....

Lasagna vegetariana
Supa crema de legume

Supa crema de legume

Supa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!

Supa crema de legume
Placinta frageda cu mere

Placinta frageda cu mere

Aceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...

Placinta frageda cu mere
Cele mai apreciate rețete
Chec de post
1
Dulciuri

Chec de post

Un desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.

Chec de post
Prajitura cu cirese
2
Prajituri

Prajitura cu cirese

O prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!

Prajitura cu cirese
Macrou cu sos de rosii la cuptor
3
Mancaruri cu peste

Macrou cu sos de rosii la cuptor

Pentru ca suntem in postul Craciunului si sunt forte multe zile cu dezlegare la peste, va prezint o reteta delicioasa...

Macrou cu sos de rosii la cuptor
Tort Diplomat de post
4
Torturi

Tort Diplomat de post

Tortul diplomat este un desert foarte cunoscut si apreciat, de care va puteti bucura si in perioada postului. Tortul se...

Tort Diplomat de post
Nectar de caise
5
Sucuri fructe si legume

Nectar de caise

Nectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...

Nectar de caise
Parteneri
Reteta de tarta cu dovleac si bezea
Bucataras.RO

Reteta de tarta cu dovleac si bezea

 Reteta de tarta cu dovleac si bezea se face usor si este delicioasa. Sunt necesare cateva ingrediente principale:...

Reteta de tarta cu dovleac si bezea
Prajitura pufoasa cu fructe
Gustos.RO

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Mancare de urzici cu mamaliga
ReteteCulinare.RO

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga