Tort Dobos - reteta clasica

Tortul Dobos este o prajitura foarte cunoscuta, ce vine din Ungaria. Se spune ca Jozsef C. Dobos prepara tortul doar cu noua straturi, dar ca a facut si torturi care aveau chiar si 11 si 13 straturi. Este o prajitura atat de apreciata deoarece se pastreaza foarte bine in timp.

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie
Tort Dobos - reteta clasica

Ingrediente

  • Pentru foile de dobos:
  • 6 oua
  • 0.15 kg faina
  • 0.12 kg zahar
  • Pentru crema:
  • 9 oua
  • 0.3kg zahar
  • 0.4kg unt
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 50g praf budinca de vanilie (sau 2 linguri de amidon)
  • 0.1kg ciocolata topita
  •  

Mod de preparare

Reteta de Tort Dobos a fost pregatita pentru prima data in 1885, dar a fost facuta publica doar in 1995. Aceasta reteta de Tort Dobos vine din inima Ungariei, de la Budapesta, de la celebra cofetarie Ruszwurm ce prepara tortul dupa reteta originala.

Pentru blaturile tortului:

Se separa ouale, iar albusurile cu 2/3 din cantitatea de zahar adaugat se bat spuma pana se intaresc. Galbenusurile se mixeaza si ele impreuna cu cantitatea de zahar ramasa. In albusuri se inglobeaza usor faina si apoi galbenusurile.

Se imparte aluatul obtinut in 6 parti egale si se coc 6 foi pe o suprafata unsa si tapetata cu faina, la 180 de grade, pana devin aurii.

Pentru crema:

Untul se bate spuma, dupa care i se adauga ciocolata topita. Ouale intregi sunt mixate cu zaharul, amidonul sau budinca de vanilie si cu zaharul vanilat intr-un vas la baie de aburi. Dupa ce avem un amestec omogen luam vasul de pe foc amestecand continuu pana e aproape rece, dupa care o adaugam amestecului de unt si ciocolata.

5 blaturi de tort se ung cu crema si se aseaza unul deasupra celuilalt. Ultima foaie se taie in triunghiuri si se acopera cu zahar caramelizat. Se lasa sa se intareasca dupa care se orneaza Tortul Dobos cu ele.


Tortul Dobos se serveste a doua zi, dupa ce s-au inmuiat foile.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Carnati de porc cu cartofi taranesti
2
Mancaruri cu carne

Carnati de porc cu cartofi taranesti

Cat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!

Carnati de porc cu cartofi taranesti
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
3
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Sirop din muguri de brad
4
Siropuri

Sirop din muguri de brad

Siropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...

Sirop din muguri de brad
Strudel cu prune
5
Aluaturi

Strudel cu prune

MENIU CU DRAGOSTE DE DIETA!

Strudel cu prune
Parteneri
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola