Tort majorat

Blat I: Se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se freaca cu zaharul apoi se pune uleiul treptat. Se formeaza o maioneza "dulce". Apoi se

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
ridicata
Tort majorat

Ingrediente

  • Blat I: 5 oua
  • 200 g zahar
  • 200 ml ulei
  • 1/2 cana apa
  • 250 g faina
  • 1 plic praf de copt
  • 2 linguri cacao
  • Blat II: 260g faina
  • 170g unt la temperatura camerei
  • 130g zahar alb
  • 140 g zahar brun
  • 1 pachetel praf de copt
  • 1 pachetel zahar vanilat
  • 1 ou
  • 1galbenus
  • un praf de sare
  • 200g picaturi de ciocolata
  • Mousse de ciocolata:150g ciocolata cu lapte
  • 3 galbenusuri
  • un albus
  • 150g zahar
  • 200g smantana (frisca lichida)
  • vanilie
  • 10g gelatina
  • visine
  • Mousse de lamaie: 1/2l frisca lichida
  • 5 galbenusuri
  • 3 albusuri
  • 300g zahar pudra
  • 1 ceasca si 1/2 de suc de lamaie filtrat (cesti de cafea)
  • 2linguri rase de coaja de lamaie
  • 12g gelatina
  • Mousse de vin alb: 3oua
  • 3 lingurite de zahar
  • 3 linguri de amidon
  • 1 1/2 pahar de vin alb
  • 1/2 pahar de apa
  • 12g gelatina
  • coaja de lamaie

Mod de preparare

Blat I:

Se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se freaca cu zaharul apoi se pune uleiul treptat. Se formeaza o maioneza "dulce". Apoi se adauga apa, iar compozitia va deveni destul de lichida, dar nu va alarmati!Dupa ce ati pus apa, mai bateti cu mixerul cca. 2 minute. Intr-un castron amestecati faina cu cacaoa si cu praful de copt si adaugati-le galbenusurilor, putin cate putin.V a fi acum o compozitie usor vartoasa. Separat se bat albusurile spuma tare si se amesteca apoi cu o lingura, de sus in jos (nu cu mixerul!),pana devine omogena. Se unge o tava intinsa cu unt, si se toarna, niveland frumos deasupra.Se coace la 175-180 grade C, cca. 30 minute.

Cand blatul este gata, se lasa sa se raceasca.

BlatII:

Faina am amestecat-o cu sarea si praful de copt

Untul l-am frecat spuma cu zaharul rasnit, am adaugat ouale apoi amestecul de faina cate putin pana l-am incorporat bine si la sfarsit ciocolata.

L-am copt la 180°C circa 15minute.

Mousse de ciocolata:

Gelatina am pus-o la inmuiat in apa rece. Cioccolata am topit-o,

galbenusurile le-am spumat cu jumatate din cantitatea de zahar,

albusurile le-am spumat cu cealalta jumatate din cantitatea de zahar. Smantana am batut-o bine si am amestecat-o cu galbenusurile, albusurile, gelatina topita pe abur si apoi am adaugat vanilie si la sfarsit cioccolata topita.

Mousse de lamaie:

Am spumat galbenusurile cu zaharul pana am obtinut o crema spumoasa si mereu amestecand am adaugat usor sucul de lamaie si coaja de lamaie rasa.

Albusurile le-am batut bine-bine, la fel si frisca si am amestecat galbenusurile cu frisca si apoi cu albusurile spuma dar nu cu mixerul ci cu o lingura de lemn cu miscari usoare de jos in sus.

La sfarsit am adaugat gelatina

Mousse de vin alb:

Am batut galbenusurile cu zaharul, am adaugat amidonul apoi vinul, apa, coaja de lamaie. Am pus crema pe foc mic amestecand tot timpul

Am pus-o intr-un recipient cu apa rece si amestecand mereu am racit-o. Odata racita i-am adaugat albusurile batute spuma.

Am batut 200ml frisca si-am adaugat-o la crema.

La sfarsit de tot am adaugat gelatina.

ASAMBLAREA TORTULUI

Am decupat blatul de negresa si-am inceput asamblarea intr-o forma de 26cm invelita cu folie de plastic.

Blatul de negresa insiropat cu limoncello,mousse de lamaie, blatul de chocolate chunk cookies peste care am pus mousse-ul de ciocolata apoi iar blat de negresa insiropat cu limoncello, mousse de vin alb si ultimul capac din blat de negresa.

L-am pus peste noapte in frigider si a doua zi l-am scos din forma

l-am uns cu un strat de unt, l-am mbracat in marshmallow fondant si l-am decorat ca pentru majorat.
Reteta Tort majorat a fost propusa de dora_m

Discuta mai multe despre aceasta reteta pe forum culinar.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Briose cu afine

Briose cu afine

Imi plac foarte mult briosele...mi se par atat de dragute. Am pregatit unele cu afine de data aceasta, iar reteta am...

Briose cu afine
Placinta cu dovlecei

Placinta cu dovlecei

O placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!

Placinta cu dovlecei
Cele mai apreciate rețete
Gem de agrise
1
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Nectar de caise
2
Sucuri fructe si legume

Nectar de caise

Nectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...

Nectar de caise
Ciorbita simpla de dovlecei
3
Ciorbe

Ciorbita simpla de dovlecei

Ciorbita simpla de dovlecei este o reteta de ciorba potrivita in zilele de post. Ciorba cu multe legume este usoara,...

Ciorbita simpla de dovlecei
Parteneri
Somloi by Ina
Bucataras.RO

Somloi by Ina

M-am inspirat de la Ina, dar logic ca mi-a iesit cum imi iese mie, mai zbanghi, ca eu n-am mainile Inei, le am pe ale...

Somloi by Ina
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Salata Caprese - simpla si delicioasa
ReteteCulinare.RO

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa