Vita cu sos thai red si orez arlechino

Acceasta reteta thailandeza contine sos thai red ce este o combinatie intre lapte de cocos, ierburi, curry, pasta de culoare rosie putin picanta foar

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie
Vita cu sos thai red si orez arlechino

Ingrediente

  • Ingrediente pentru 4 persoane :
  • Pentru marinata :
  • 1 lingura sos de peste
  • 1 lingura sos de soia
  • 1 lingura ulei de masline
  • Putin piper proaspat macinat
  • praf de curry
  • Pentru preparare :
  • 300 g carne frageda de vita (vrabioara sau muschi)
  • Ulei pentru calit
  • 4 catei zdraveni de usturoi
  • 4 ardei capia
  • cateva boabe de mustar
  • cateva felii subtiri de ghimbir proaspat
  • 1 lingurita sos de peste
  • 1 ceapa alba
  • 1 ceapa rosie
  • 1 radacina telina mica
  • 2 morcovi potriviti
  • 2 lingurite pasta de curry sau un pliculet de sos gata preparat
  • Sofran sau cardamon
  • 1 pahar mic orez alb cu bob lung (jasmine sau basmati) + 2 masuri de apa
  • 1 pahar orez brun + 2 si 1/4 masuri de apa
  • 1 pahar orez rosu ( thai red )+ 2 si 1/2 masuri de apa

Mod de preparare

Acceasta reteta thailandeza contine sos thai red ce este o combinatie intre lapte de cocos, ierburi, curry, pasta de culoare rosie putin picanta foarte apreciata de iubitorii mancarurilor asiatice. Orezul rosu cu bob lung este cultivat in Thailanda si India fiind la fel de bogat in magneziu, seleniu si fibre alimentare ca si cel negru.

Se spala sub un jet de apa rece carnea, se sterge cu un prosop de bucatarie dupa care se taie cubulete sau fasii subtiri. Se ‘ maseaza ‘ cu ingredientele pentru marinata dupa care se tine la frigider pana la pregatire (de preferat cel putin o ora). Ceapa se taie julien, ardeilor li se scoaate fibra aceea alba (pentru aspect) si se taie bucati potrivite. Morcovii curatati se taie felii subtiri pe lung, telina tije (eu am taiat-o cu forma speciala) iar usturoiul tocat sau felii. Incingem un wok, apoi uleiul si calim la foc rapid carnea vreo 3-4 minute pana isi schimba culoarea. Dam deoparte carnea si spalam tigaia pentru legume. Calim in urmatoarea ordine : usturoiul, ceapa, morcovul , telina iar la urma ardeiul si ghimbirul feliat. Adaugam carnea, boabele de mustar, sosul de peste si la sfarsit sosul de curry. Amestecam in continuare sa nu se prinda pana mai scade sosul si se leaga. Orezul se pregateste separat. Timpul de fierbere variaza, 25 minute cel alb, 30-35 cel negru si 30 cel rosu. Pentru un gust mai bun se poate folosi supa de carne in loc de apa, dar ii va schimba culoarea orezului si nu va mai exista contrastul acela intre culori. Orezul alb se pune in 2 pahare de apa care fierb (acelasi pahar cu care s-a masurat orezul), se amesteca de doua ori in el si se acopera cu o folie de aluminiu care se strange etans pe margine. Se pune un capac deasupra si se da focul la minim. Se lasa 15 minute dupa ceas, se inchide focul, se ia capacul si se mai lasa folia timp de 10 minute cand se indeparteaza. Aceasta metoda o folosesc pentru a iesi orezul al ‘dente’ si fiert bob cu bob. Orezul negru fierbe in acelasi mod, in 2 si 1/4 masuri de apa pentru 20 de minute cu capac si apoi se mai lasa cu folia pentru inca 10 minute. Se fierbe in acelasi mod si orezul rosu in apa cu un praf de sofran sau cardamon. ( eu nu am respectat 40 de minute timpul de fierbere si 4 cantitati de apa cum scria pe ambalaj si bine am facut) Cat este cald orezul se umplu niste boluri care au fost clatite cu apa rece. Se pune orez in cantitati egale de doua degete : rosu, peste, cel alb si deasupra negru.


Cand se raceste complet se intoarce bolul pe o farfurie cu o miscare brusca. Se serveste alaturi de vita. Cine doreste mai poate adauga sos de soia Pofta buna !

Alte retete recomandate:

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu mere

Placinta cu mere

Ne place mult placinta cu mere, de obicei mama soacra este cea care o prepara mai des. Mie imi place sa ma joc cu aluaturile,...

Placinta cu mere
Piure de cartofi cu spanac si leurda

Piure de cartofi cu spanac si leurda

Din categoria rețetelor de post, dar și din categoria rețetelor cu leurdă, rețete de primăvară, azi am preparat...

Piure de cartofi cu spanac si leurda
Salata de cartofi noi cu dressing de iaurt si mustar

Salata de cartofi noi cu dressing de iaurt si mustar

Salata de cartofi noi cu dressing de iaurt și muștar este o combinație răcoritoare și gustoasă, perfectă pentru zilele...

Salata de cartofi noi cu dressing de iaurt si mustar
Cele mai apreciate rețete
Eclere
1
Dulciuri

Eclere

Delicioase

Eclere
Bulgur colorat cu snitele de soia
2
Mancaruri de post

Bulgur colorat cu snitele de soia

O mancarica usoara si satioasa, numai buna pentru zilele de post. Pofta buna!

Bulgur colorat cu snitele de soia
Prajitura cu mere(cu foaie turnata)
3
Prajituri

Prajitura cu mere(cu foaie turnata)

Prajitura cu parfum de toamna! O alta varianta a prajiturii cu mere, care se face foarte usor si are un gust exceptional.

Prajitura cu mere(cu foaie turnata)
Mâncare de năut cu sos de ceapă
4
Mancaruri de post

Mâncare de năut cu sos de ceapă

Mâncare de năut cu sos cu multă ceapă, garnisită cu pătrunjel proaspăt și lămâie. Se poate servi cu bere cu ghimbir...

Mâncare de năut cu sos de ceapă
Placinta (melcisori) cu mere
5
Dulciuri

Placinta (melcisori) cu mere

O reteta in ton cu vremea de-afara.

Placinta (melcisori) cu mere
Parteneri
Desert prajitura simpla cu ciocolata
Bucataras.RO

Desert prajitura simpla cu ciocolata

O prajitura delicioasa ce se prepara simplu si cu putine ingrediente ...

Desert prajitura simpla cu ciocolata
Placinta cu branza proaspata de vaci
Gustos.RO

Placinta cu branza proaspata de vaci

Placinta cu branza proaspata de vaci
Flan cu Lapte Condensat Indulcit
ReteteCulinare.RO

Flan cu Lapte Condensat Indulcit

Flan cu Lapte Condensat Indulcit