Ackee & Saltfish

Ackee (este un fruct care se gaseste in caraibe) & Saltfish (fileuri de cod, sarate) este un mic dejun traditional care se serveste in Jamaica. Dar se

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Ackee & Saltfish

Ingrediente

  • Ingrediente:
  • 1 cutie/conserva Ackee
  • 1 ceapa potrivita
  • 1 ardei gras rosu
  • 1 rosie
  • 1 scotch bonnet/ardei iute
  • 1 pachet saltfish/fileuri de cod
  • sarate
  • 5 linguri ulei
  • piper negru
  • macinat
  • Dumplings
  • Ingrediente:
  • 400g faina (eu folosesc faina cu agenti de crestere)
  • 2-3 linguri unt
  • topit
  • 1 lingurita praf de copt (daca folositi faina normala
  • puneti 2 lingurite)
  • un praf sare
  • lapte caldut
  • cat cuprinde (cca 3 sferturi de cana)
  • ulei pentru prajit
  • Plantains:
  • 2 banane (cu cat sunt mai negre
  • cu atat mai bune; sunt dulci si moi)
  • ulei pentru prajit

Mod de preparare

Ackee (este un fruct care se gaseste in caraibe) & Saltfish (fileuri de cod, sarate) este un mic dejun traditional care se serveste in Jamaica. Dar se poate servi fie la pranz ori ca aperitiv seara la cina; e foarte consitent datorita painicilor/dumplings cu care se mananca dar si a bananelor/plantains (un tip de banane care se pot manca in felul acesta; nu si bananele noastre pe care le stim).

Metoda de Preparare:

Amestecul de legume cu peste:

-mai intai scoatem pestele din pachet, il trecem pe sub jetul de apa rece sa se ia toata sarea de pe el apoi, il rupem in bucati potrivite si-l punem intr-un bol peste care turnam apa fiarta;

-il lasam asa vreo 15 minute apoi scurgem apa; rupem pestele cu mana in bucatele mici de tot peste care turnam apa rece de data asta si-l mai lasam asa vreo 5 minute;

-scurgem apa din nou si gustam o bucatica din peste sa vedem daca ne place cat este de sarata; ar trebui sa ramana un pic sarat, ca si cum ati pune sare peste el la mancare; deci aici ramane dupa gustul vostru la cat de sarat va place.

-taiem ceapa si ardeiul feliute; rosia se taie si ea subtire si ardeiul iute la fel (observati cat de putin am taiat din scotch bonnet; este extrem de iute)

-intre timpul acesta, desfacem conserva cu ackee (nu taiem capacul de tot) si scurgem sucul acestuia; apoi, tinem cutia sub jetul de apa foarte usor de la chiuveta si lasam pana aceasta se incarca, intoarcem cutia usor de jos in sus sa se spele bine ackee; (am atasat o poza de pe net sa aveti idee cam cum arata fructul ackee);

-apoi punem ceapa la calit in uleiul incins; doar cat sa se inmoaie;

-adaugam si ardeiul gras, ardeiul iute si rosia si lasam sa se caleasca si acestea, amestecand din cand in cand;

-adaugam si pestele, amestecam si lasam in continuare pe foc timp de 5-6 minute;

-reducem focul, adaugam ackee si amestecam usor de jos in sus cu o paleta pentru a nu se faramita fructul altfel nu se mai intelege nimic din el (este foarte moale; mai moale decat un galbenus de ou, fiert tare);

-mai lasam un minut asa la foc mic apoi piperam si stingem focul.

Dumplings / painicile:

-punem faina cernuta intr-un bol si facem o groapa in mijloc;

-adaugam sarea, praful de copt si untul apoi turnam laptele cate putin si cu o mana amestecam pana obtinem un aluat moale, elastic;

-pastram la loc caldut vreo 35-40 minute;

-apoi rasturnam aluatul pe o suprafata neteda, intinsa, il framantam cateva secunde si-l rupem in bucati mici potrivite;

-formam dumplings-urile cu mana si le turtim asa ca la gogosi (daca preferati sa le taiati cu paharul, e bine si-asa; insa e mai rapid si usor cu mana);

-se prajesc in uleiul incins pe ambele parti; se lasa pe un prosop de hartie sa absoarbe excesul de ulei;

Plantains/bananele

- Bananele acestea cu cat sunt mai negre, cu atat mai bune; sunt dulci si moi;

- Se curata de coaja, se taie pe jumatate apoi in felii potrivite ;

- Se prajesc in uleiul ramas de la dumplings;

- Se pastreaza pe un prosop de hartie.

Toate acestea se servesc impreuna cu ackee prezentate mai sus.

Reteta propusa de Rebella

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)
3
Borsuri

Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)

Desigur borsul de fasole in regiunea Moldovei se face cel mai des in sezonul rece, si desigur in perioada postului. Si...

Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)
Briose cu ciocolata
4
Prajituri

Briose cu ciocolata

Pentru a prepara aceasta reteta de briose cu ciocolata sunt necesare urmatoarele ingrediente: margarina, zahar, oua, lapte,...

Briose cu ciocolata
Ciorba de perisoare
5
Borsuri

Ciorba de perisoare

O ciorba cu multe....multe legume calite!

Ciorba de perisoare
Parteneri
Prajitura cu mascarpone si ciocolata
Bucataras.RO

Prajitura cu mascarpone si ciocolata

O prajitura absolut delicioasa. Nicio zi fara ciocolata!      

Prajitura cu mascarpone si ciocolata
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!