Tocana din legume ca la manastire

Mancarea de post pe care o vedeti aici nu e neaparat o reteta copiata din catastifele vreunei cuhnii de manastire insa respecta un principiu de la care maicutele ori calugarii care gatesc nu se prea abat: nu are carne, nu are defel produse animale, e usoara ca sa nu ingreuneze trupul si se face destul de repede, sa nu zaboveasca preacuviosii prea mult printre cele lumesti.

Timp pregatire
35 minute
Complexitate
redusa
Tocana din legume ca la manastire

Ingrediente

  • un ardei gras
  • o vanata
  • doua rosii
  • o mana de orez
  • un cartof
  • o ceapa
  • doi catei de usturoi
  • cateva ciuperci

Mod de preparare

Viata monahilor nu-i usoara, au ales un drum dificil prin lume, dar asta nu i-a impiedicat niciodata sa preamareasca darurile divinitatii prin mancaruri grozav de gustoase si bauturi nu intotdeauna pioase (vezi vestitele beri manastiresti). Mancarea pe care o vedeti aici nu e neaparat o reteta copiata din catastifele vreunei cuhnii de manastire insa respecta un principiu de la care maicutele ori calugarii care gatesc nu se prea abat: nu are carne, nu are defel produse animale, e usoara ca sa nu ingreuneze trupul si se face destul de repede, sa nu zaboveasca preacuviosii prea mult printre cele lumesti. Un ardei gras ori doi, poate un gogosar daca-i de gasit, o ceapa, doi catei de usturoi, o vanata, un cartof, o mana de orez, doua rosii despielitate si cateva ciuperci, de se poate, de padure. De nu, sunt bune si cele de cultura. Se spala-curata toate celea, se taie ardeiul si vanata in cuburi, cartoful in felii subtiri, sa se patrunda repede si ceapa in solzi. Mai intai ajunge-n oala ceapa, cu putin ulei. Langa ea, usturoiul. Dupa ce incep a sticli, li se da sa bea putina apa, sa se inmoaie bine. Abia apoi vin in oala ardeiul si orezul, impreuna si deodata. Dupa ce sticleste orezul, se mai adauga o ceasca de apa si se lasa sa scada pe foc mic. Dupa ce a scazut apa, urmeaza-n oala vanata si cartoful. Si inca o ceasca de apa. Dupa ce scade si aceasta, vine randul rosiilor (puteti pune bulion, fara grija). Cu trei minute inainte de a fi stins focul, se pun ciupercile.


La urma, niste patrunjel maruntit si capacul pentru cinci minute, sa se roage tocana la toti sfintii si sa fie buna-buna si hranitoare si pentru spirit cat e pentru trup. Se serveste cu felii de paine HapiHap.

Alte retete recomandate:

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Ciorba de legume cu perisoare
3
Ciorbe

Ciorba de legume cu perisoare

O ciorba plina de legume, foarte gustoasa pe care o recomand in zilele de toamna.

Ciorba de legume cu perisoare
Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata
4
Budinci

Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata

a) Blat: 1. Se spumeaza untul, zaharul si ouale dupa care se adauga praful de cacao, faina si praful de copt. 2. Se aseaza...

Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata
Supa finlandeza cu somon
5
Supe de legume

Supa finlandeza cu somon

o supa delicioasa si hranitoare

Supa finlandeza cu somon
Parteneri
Bavareza cu capsuni
Bucataras.RO

Bavareza cu capsuni

Bavareza cu capsuni
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!