Paine gustoasa cu lapte

Painea gustoasa cu lapte se face in 2 zile, in prima zi se face un amestec de faina si lapte si apoi a doua zi ce continua cu reteta.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Paine gustoasa cu lapte

Ingrediente

  • Ingrediente pentru o paine:
  • Aluatul de start pentru ziua 1:
  • 25g faina
  • 125ml lapte
  • Aluatul de a doua zi:
  • 350g faina
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita lapte praf (optional
  • eu nu am avut)
  • 55g zahar (sau mai putin daca nu va place painea dulce
  • eu am pus 30g)
  • 2 lingurita drojdie uscata
  • 125ml lapte cald
  • 1 ou la temperatura camerei
  • aluatul de start
  • 30g unt topit dar la temperatura camerei

Mod de preparare

Painea gustoasa cu lapte se face in 2 zile, in prima zi se face un amestec de faina si lapte si apoi a doua zi ce continua cu reteta. Asa ca hai ca trecem la treaba :)

Mai intai facem aluatul de start. Faina se omogenizeaza cu laptele pana cand nu mai sunt cocoloase si apoi se pune la foc mic pana se ingroasa. Se ia de pe foc, se acopera cu folie de plastic si se lasa la racit dupa care se tine la frigider pana a doua zi.

A doua zi scoatem aluatul de start si il lasam 1h la temperatura camerei. Dizolvam drojdie si zaharul in laptele cald si lasam 10min sa se umfle drojdia.

Apoi se adauga amestecul pesta faina din vas impreuna cu sarea si oul batut usor.

Se omogenizeaza, dupa care se adauga aluatul de start si se incepe framantatul adaugand din cand in cand din untul topit pana cand se obtine un aluat omogen care se dezlipeste de peretii vasului.
Aluatul de paine de casa se lasa la dospit 1h.

Dupa ce a dospit aluatul se imparte in 4 parti egale, se formeaza bile si se lasa 15 min sa se odihneasca. Apoi se intinde, se ruleaza si se aseaza in forma tapetata cu hartie de copt. Eu din acest aluat am facut 2 paini in forme mai mici de chec.

Se lasa la dospit 45 min dupa care se unge cu ou, se presara mac/susan dupa preferinta si se coace 35 min la 180 grade.


Painea gustoasa cu lapte se serveste calda si tine foarte bine 3-4 zile daca este tinuta, dupa racire completa, intr-o punga de plastic.
Este cea mai gustoasa si cea mai pufoasa paine pe care am mancat-o vreodata si nu are E-uri:) Pofta buna!
Sursa acestei retete este blogul culinar Mancare-bebe.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Carnati de porc cu cartofi taranesti
2
Mancaruri cu carne

Carnati de porc cu cartofi taranesti

Cat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!

Carnati de porc cu cartofi taranesti
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
3
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Sirop din muguri de brad
4
Siropuri

Sirop din muguri de brad

Siropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...

Sirop din muguri de brad
Strudel cu prune
5
Aluaturi

Strudel cu prune

MENIU CU DRAGOSTE DE DIETA!

Strudel cu prune
Parteneri
Pilaf de orez cu pulpe de pui si ciuperci de padure
Bucataras.RO

Pilaf de orez cu pulpe de pui si ciuperci de padure

Pe noi ne pasioneaza sa mergem dupa ciuperci prin padure, asa ca vara si toamna, profitam de ce ne ofera natura. Ciupercutele...

Pilaf de orez cu pulpe de pui si ciuperci de padure
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola