Paine

Reteta Paine gustoasa cu lapte

complexitate reteta Medie 
preparare reteta 2h 
mancare-bebe postat de
Postat pe: 23-09-2015
Adaugă în cartea de bucate
Vezi si reteta video pentru
"Paine sarbeasca"
 
Painea gustoasa cu lapte se face in 2 zile, in prima zi se face un amestec de faina si lapte si apoi a doua zi ce continua cu reteta.

ingrediente

Ingrediente pentru o paine: Aluatul de start pentru ziua 1:
   25g faina
   125ml lapte
Aluatul de a doua zi:
   350g faina
   1 lingurita sare
   1 lingurita lapte praf (optional
   eu nu am avut)
   55g zahar (sau mai putin daca nu va place painea dulce
   eu am pus 30g)
   2 lingurita drojdie uscata
   125ml lapte cald
   1 ou la temperatura camerei
   aluatul de start
   30g unt topit dar la temperatura camerei

mod de preparare

Painea gustoasa cu lapte se face in 2 zile, in prima zi se face un amestec de faina si lapte si apoi a doua zi ce continua cu reteta. Asa ca hai ca trecem la treaba :)

Mai intai facem aluatul de start. Faina se omogenizeaza cu laptele pana cand nu mai sunt cocoloase si apoi se pune la foc mic pana se ingroasa. Se ia de pe foc, se acopera cu folie de plastic si se lasa la racit dupa care se tine la frigider pana a doua zi.

A doua zi scoatem aluatul de start si il lasam 1h la temperatura camerei. Dizolvam drojdie si zaharul in laptele cald si lasam 10min sa se umfle drojdia.

Apoi se adauga amestecul pesta faina din vas impreuna cu sarea si oul batut usor.

Se omogenizeaza, dupa care se adauga aluatul de start si se incepe framantatul adaugand din cand in cand din untul topit pana cand se obtine un aluat omogen care se dezlipeste de peretii vasului.
Aluatul de paine de casa se lasa la dospit 1h.

Dupa ce a dospit aluatul se imparte in 4 parti egale, se formeaza bile si se lasa 15 min sa se odihneasca. Apoi se intinde, se ruleaza si se aseaza in forma tapetata cu hartie de copt. Eu din acest aluat am facut 2 paini in forme mai mici de chec.

Se lasa la dospit 45 min dupa care se unge cu ou, se presara mac/susan dupa preferinta si se coace 35 min la 180 grade.


Painea gustoasa cu lapte se serveste calda si tine foarte bine 3-4 zile daca este tinuta, dupa racire completa, intr-o punga de plastic.
Este cea mai gustoasa si cea mai pufoasa paine pe care am mancat-o vreodata si nu are E-uri:) Pofta buna!
Sursa acestei retete este blogul culinar Mancare-bebe.

Incearca si Paine cu cartofi traditionala
Daca ti-a placut reteta noastra "Paine gustoasa cu lapte" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Paine

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
Incearca si alte reţete din categoria:
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.