Dulceata de rosii

Dulceata de rosii poate parea o reteta ciudata la prima vedere, dar daca ati mai incercat si alte retete de dulceturi de legume (chutney) cu siguranta si aceasta va va fi pe plac.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa
Dulceata de rosii

Ingrediente

  • 2kg de rosii prunisoare (sau cherry
  • Roma)
  • 1 legatura busuioc proaspat (tocat marunt)
  • 2 batoane scortisoara
  • 2 cepe rosii (mari) tocate marunt
  • 330g zahar tos
  • 110g zahar brun
  • 1 lingurita de sare
  • 1/2 lingurita coriandru
  • un varf de lingurita de cumin
  • 25ml otet de cidru de mere
  • 25ml otet balsamic
  • zeama de la 1 lamaie

Mod de preparare

Rosiile se cresteaza in forma de cruce la capat si se aseaza intr-un vas cu apa care clocoteste. Cand se vede ca pielea se desprinde de miez, focul se opreste si rosiile se racesc brusc in apa cu gheata.

Se decojesc, se toaca si se aseaza in oala in care au fiert.  Se adauga si restul ingredientelor si se aduce la punctul de fierbere, amestecand constant, la foc mediu. Se fierbe intre 2 si 3 ore, pana cand scade cantitatea de lichid si capata consistenta unui gem. Se amesteca constant, avand grija sa nu se arda.

Se toarna fierbinte in borcanele sterilizate, se inchid bine dupa care se lasa cate 5 minute cu fundul in sus :). Se transfera apoi intre paturi si se lasa 2 zile.

Se pastreaza in camara ferite de razele soarelui.

Puteti servi dulceata de rosii pe paine, alaturi de avocado stropit cu lamaie, sau pur si simplu pentru bruschete, pentru aromatizarea sosurilor sau la pizza.

Pentru un plus de aroma si senzatie puteti adauga si un ardei iute tocat marunt.

Am uitat sa va spun ca la final sa scoateti batoanele de scortisoara. Dar asta stiati si voi, nu-i asa?


Pastrati dulceata de rosii la temperatura constanta si serviti-o dupa bunul plac. Poate fi si un cadou de exceptie in perioada sarbatorilor de iarna. Un cadou gourmet, facut in casa :).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Briose cu afine
2
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Ciorba de salata verde
3
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Carnati de porc cu cartofi taranesti
4
Mancaruri cu carne

Carnati de porc cu cartofi taranesti

Cat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!

Carnati de porc cu cartofi taranesti
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
5
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Parteneri
Salata de varza cu ton si rosii deshidratate, la borcan
Bucataras.RO

Salata de varza cu ton si rosii deshidratate, la borcan

Este foarte gustoasă și sățioasă o astfel de salată! Se prepară la borcan și este potrivită a fi servită în...

Salata de varza cu ton si rosii deshidratate, la borcan
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola