Dulceata

Reteta Gem de caise

portii reteta 8 porții
complexitate reteta Medie 
preparare reteta 1h 
gatire reteta 1h 
ani67 postat de
Postat pe: 08-09-2016
Adaugă în cartea de bucate
Vezi si reteta video pentru
"Gem de prune (reteta video)"
 
Cel mai popular gem facut in casa din generatie in generatie! pentru concurs toamna se numara borcanele

ingrediente

8 portii

   2 kg de caise ,bine coapte
   1,5 kg de zahar
   o jumatate de lamaie

mod de preparare

Caisele se spala, se desfac pe jumatate si se scot samburii. In cratita in care veti fierbe gemul, se presara zaharul peste fructe in straturi alternative fructe, zahar, se amesteca cu lingura pentru ca toate fructele sa ramana in contact cu zaharul si se lasa 2-3 ore ca acestea sa-si lase zeama. Se pune apoi cratita pe foc si se fierbe gemul la foc potrivit amestecandu-se incontinuu ca sa nu se prinda de fundul cratitei pana scade lichidul, fructele capata o culoare lucioasa si se va obtine consistenta dorita, deci lichidul este legat cu zaharul si nu va mai fermenta sau mucegai gemul. Spre sfarsit se adauga lamaia, iar cand gemul este gata se ia spuma, se lasa sa se racoreasca putin, se pune in borcane, se inchid ermetic si se tin 5 minute sa se sprijine pe capace pentru ca fructele sa se aranjeze frumos in borcane.Pentru a verifica daca gemul este gata, se pun 2-3 lingurite pe o farfurie si daca dupa racire s-a intarit si fructele sunt fierte inseamna ca este gata. Borcanele in care se pune gemul firbinte trebuie sa fie spalate si zvantate foarte bine.Se acopera cu un prosop foarte gros,lasand peste noate sa raceascain voie apoi se depoziteaza in debara. Gemul decaise este un gem pretentios,daca nu este fiert bine mucegieste deasupra,iar pentru siguranta ca vor rezista peste iarna,dupa ce am pus gemul fierbinte in borcane,le asezam intr-o tava si dam la cuptor pentru cca30 minute apoi strangem capacele bine Daca samburii nu sunt amari puteti adauga cativa si in compozitia de gem.
Incearca si Gem de caise si levantica
Daca ti-a placut reteta noastra "Gem de caise" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Dulceata

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
Incearca si alte reţete din categoria:
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.