Nu putea sa treacă toamna fără să pregătim ceva cu gutui. Este prima oară când pregătesc gem de gutui. Mi se părea mereu o treabă tare migăloasă,dar cum am avut multe mere gutui frumoase şi aromate,era păcat să nu profităm de ele. Am pregătit şi compot,apoi m-am gândit dacă să pregătesc dulceaţă sau gem. Si au fost două porţii de gem. Sigur că aşa am ales calea mai uşoară,dar noi preferăm gemul dulceţii,pentru textură dar şi pentru cantitatea de zahăr folosită.
Am spalat foarte bine gutuile pentru a indeparta si puful de pe ele.
Le-am taiat apoi în 4 si am scos cotorul si partea lemnoasa.
Le-am taiat în felii subtiri sau în cuburi. Nu e nevoie sa fie la fel de marunte ca si pentru dulceata.
Am pus peste ele zeama de lamâie.
Am pus gutuile într-o oala si am pus apa rece cât sa le acopere, am pus batonul de scortisoara.
Am pus oala pe foc. Dupa primul clocot am lasat sa fiarba 8-10 minute.
Am oprit focul si le-am strecurat. Am pastrat zeama pentru ca vom avea nevoie de ea. Gutuile împreuna cu zaharul si 400 ml din zeama pastrata, le-am pus iarasi sa fiarba la foc mic.
Daca credeti ca mai e nevoie de zahar, puteti sa mai adaugati.
De asemenea daca se îngroasa foarte mult, puteti sa mai adaugati zeama.
Gutuile au foarte multa pectina si gemul se va îngrosa mult dupa ce se va raci.
Am mai fiert 35 de minute. Am verificat daca este destul de legata, punând putin gem pe o farfurioara tinuta la congelator.
Daca va convine consistenta, puteti sa opriti focul. Inainte cu 10 minute de a fi gata, am pasat cu un blender verticat bucatile care au mai ramas întregi.
La final am adaugat ghimbirul razuit.
Am pus apoi gemul în borcanele curate si uscate.
Pentru ca borcanele sa nu se sparga când am pus gemul fierbinte, le-am pus pe o farfurie metalica. Am acoperit apoi borcanele cu o patura si le-am lasat pâna a doua zi, dupa care le-am depozitat în camara.
S-aveţi poftă!
Deserturi racoritoare de vara
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaiseImi plac foarte mult briosele...mi se par atat de dragute. Am pregatit unele cu afine de data aceasta, iar reteta am...
Briose cu afineO placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!
Placinta cu dovleceiGemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...
Gem de agriseNectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...
Nectar de caiseCiorbita simpla de dovlecei este o reteta de ciorba potrivita in zilele de post. Ciorba cu multe legume este usoara,...
Ciorbita simpla de dovleceiFoarte bun a iesit!
Ficatei cu bacon si cartofi la cuptorIncearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minuteO salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...
Salata Caprese - simpla si delicioasa
Comentarii