Acest tort este despre bucuria din lucrurile simple, despre frumusețea liniilor naturale, despre natură, despre primăvară. Tortul este ușor dietetic, întrucât am folosit îndulcitor pentru blat, dar și pentru cremă, apoi am înlocuit frișca lichidă îndulcită cu smântână. Pentru cremă și pentru glazură am folosit ciocolată neagră în locul celei cu lapte. Am ales să decorez cu ramuri înflorite, folosind fructe goji uscate, pentru floricelele și bobocii de pe ramuri.
Pentru blat: se bat albușurile cu un praf de sare până se fac spumă, se adaugă 4 ml îndulcitor sau echivalentul a 50 g zahăr, în funcție de îndulcitorul pe care-l folosiți. Se adaugă și nuca, făina și praful de copt, omogenizând cu o spatulă, de jos în sus, astfel încât compoziția să rămână aerată. Se toarnă într-o formă rotundă pregătită cu foaie de copt și se la cuptorul preîncălzit, la foc mic, 30 de minute (sau până trece testul scobitorii). Se lasă la răcit.
Pentru însiropat: se încălzește laptele, se spumează, se toarnă peste cafeaua solubilă, se adaugă și 2,5 ml îndulcitor, sau după gust, amestecând ușor.
Pentru cremă: se topește ciocolata neagră pe baie de abur sau la chocolate fondue, se lasă la răcit, apoi se toarnă peste smântâna (aflată la temperatura camerei). Se adaugă 2,5 ml îndulcitor, sau după gust, amestecând ușor.
Pentru glazură: se topește ciocolata neagră împreună cu laptele, într-un ibric, pe foc mic, amestecând energic și depărtând din când în când de flacără, să nu se ardă. Când ciocolata s-a topit, se stinge focul și se adaugă untul, amestecând bine. Se lasă la răcit.
Pentru montare: se taie blatul în două foi și se însiropează. Se umple cu crema de ciocolată. Se toarnă glazura de ciocolată peste tort.
Pentru decor: se topesc bănuții de cuvertură albă pe baie de abur, se lasă la răcit, apoi se toarnă cu o linguriță, desenând crenguțe. Se decorează cu fructe goji uscate pentru floricele, boboci de flori și fructe goji măcinate la râșnița de cafea, pentru un efect deosebit.
Porții: 15
Timp de coacere: 30min
Timp de pregătire: 2h
Poftă Bună!
Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:
https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2019/04/tort-de-primavara-cu-ciocolata-si.html
Reteta dietetica, cu fructe de sezon, preferatele mele: capsunile! A venit sezonul căpșunilor și acum nu lipsesc de pe...
Clafoutis cu capsuniRetete dietetice
Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de puiAș spune că la mine primăvara începe cu leurda, pe care o includ în cât mai multe preparate, iar azi mi-am delectat...
Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavaraAceasta reteta de pasca poloneza clasica este absolut delicioasa! Cu blat cu cacao, crema de branza si glazura de ciocolata...
Pasca poloneza clasicaAstazi vreau sa iti arat cat de usor si simplu poti prepara acasa celebra prajitura indragita de toti copiii, prajitura felie...
Desert prajitura felie de laptePentru ca este sezonul merelor, am incercat diverse prajituri printre care si aceasta. A iesit o bunatate delicioasa si...
Prajitura cu mere, biscuiti si budinca de vanilieDescoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.
Bait pentru carne de vanatO mancare gustoasa in sezonul rece
Iepure cu cartofi la cuptorIata o reteta minunata de prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure. Bucura-te de gustul bogat al ciocolatei...
Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padureO imbinare sublima de texturi și arome, prajitura negresa te incanta cu savoarea sa intensa de ciocolata si cu consistența...
Negresa - irezistibil de gustoasa
Comentarii