Baclava turceasca

Baclava este o reteta traditionala turceasca, raspandita in lumea larga. Urmarind aceasta reteta de baclava va veti putea bucura de un desert delicios, mai ales servit rece.

Timp pregatire
160 minute
Complexitate
medie
Baclava turceasca

Ingrediente

  • 2 pachete foi de placinta (adica in total 28 de foi)
  • 230 g unt
  • 300 g miez de nuca
  • 2 linguri scortisoara
  • 1 varf de cutit nucsoara
  • 50 g zahar
  • Pentru sirop:
  • 300 ml apa plata
  • 300 g zahar
  • 5 linguri miere
  • 1 jumatate de lamaie

Mod de preparare

Mai intai am pregatit siropul:

Apa si zaharul le-am pus pe foc 20 de minute, cand s-a format un sirop care a inceput sa se lege, am stors jumatate de lamaie si sucul obtinut l-am adaugat siropului.

Am mai lasat sa fiarba inca 5 minute, apoi am oprit focul. Cand siropul s-a mai racit, am adaugat mierea.

Apoi am pregatit umplutura nucile le-am lasat cateva minute in cuptorul incins ca sa capete o aroma mai placuta (bineinteles ca aceasta procedura este optionala!), le-am macinat marunt si peste ele am adaugat scortisoara, nucsoara si cele 50 de grame de zahar. Apoi am topit untul, am desfacut primul pachet de foi, am uns o tava adanca cu unt si apoi am inceput sa asez in ea foile, cu ajutorul unei pensule de bucatarie am intins unt topit pe suprafata fiecarei foi de placinta. Am intins astfel 10 foi de placinta (ele au constituit baza baclavalei, acesta este unul dintre secrete, sa aiba mai multe foi la baza), a urmat apoi primul strat de nuca macinata, alte 6 foi unse cu unt, din nou nuca macinata, inca 6 foi din cel de-al doilea pachet de foi, din nou nuca.
A urmat ultimul strat format din 4 foi unse cu unt, insistand cu mai mult unt pe ultima foaie, din nou un secret, bine de stiut, nu mai mult de 4 foi pe ultimul strat!
Baclavaua astfel formata am tinut-o la frigider pentru 40 de minute, apoi am taiat-o in patratele, untul topit ramas l-am turnat peste marginile taiate ale fiecarui patratel, in felul acesta foile din interior nu se vor usca la copt, apoi am dat-o la cuptorul incins pentru 30 de minute, a capatat o culoare aurie tare placuta.
Sosul format mai devreme si racit l-am turnat peste baclavaua fierbinte. Am acoperit cu un prosop curat si usor umed baclavaua si am lasat-o asa pana s-a racit complet, apoi la frigider, de preferabil ar fi sa se lase peste noapte .


Baclavaua turceasca se serveste rece presarata cu fistic macinat.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Briose cu afine

Briose cu afine

Imi plac foarte mult briosele...mi se par atat de dragute. Am pregatit unele cu afine de data aceasta, iar reteta am...

Briose cu afine
Placinta cu dovlecei

Placinta cu dovlecei

O placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!

Placinta cu dovlecei
Cele mai apreciate rețete
Gem de agrise
1
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Nectar de caise
2
Sucuri fructe si legume

Nectar de caise

Nectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...

Nectar de caise
Ciorbita simpla de dovlecei
3
Ciorbe

Ciorbita simpla de dovlecei

Ciorbita simpla de dovlecei este o reteta de ciorba potrivita in zilele de post. Ciorba cu multe legume este usoara,...

Ciorbita simpla de dovlecei
Parteneri
Cheesecake cu banane si frisca - La multi ani Gaby!!!
Bucataras.RO

Cheesecake cu banane si frisca - La multi ani Gaby!!!

V-ati prins ca e dedicat, asa ca nu-mi cereti, nu impart la nimeni, stiti cum a zis cineva: daca va place, va faceti! :)) O...

Cheesecake cu banane si frisca - La multi ani Gaby!!!
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Salata Caprese - simpla si delicioasa
ReteteCulinare.RO

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa