Cupola de ciocolata

Cupola de ciocolata este o prajitura pentru Craciun delicioasa. Pentru aceasta reteta trebui sa pregatiti intai un blat de pandispan.

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
ridicata
Cupola de ciocolata

Ingrediente

  • pentru blatul de pandispan:
  • 6 oua
  • 275 gr zahar
  • 4 linguri faina
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • coaja de lamaie rasa
  • un praf de sare
  • 3 linguri lichior de cirese
  • pentru crema de vanilie:
  • 300 ml lapte
  • 1/2 pastaie de vanilie
  • 125 gr zahar
  • 3 oua
  • 2 linguri de amidon
  • pentru stratul de frisca:
  • 300 ml frisca lichida
  • 3 linguri zahar praf
  • pentru stratul de ciocolata:
  • 150 gr ciocolata menaj
  • 50 ml lapte

Mod de preparare

Pentru stratul de pandispan separati mai intai ouale. Galbenusurile le mixati bine cu zaharul pana ce acesta se topeste si crema capata o consistenta spumoasa, dublandu-si volumul. Albusurile le bateti spuma cu un praf de sare. Peste crema de galbenusuri adaugati coaja de lamaie, zeama de lamaie si incorporati treptat faina cernuta. La sfarsit adaugati si albusurile batute spuma cu un praf de sare. Tapetati o tava intinsa 24*35 cu o foaie de copt si turnati compozitia in tava. Predati totul cuptorului, incins in prealabil si coaceti la foc potrivit pentru 30-40 minute, depinde de cuptor. Faceti testul cu scobitoarea, dupa care scoateti tava si lasati la racit.

Pentru crema de vanilie am pus pe foc laptele cu vanilia si am lasat pana a atins punctul de fierbere, dupa care l-am lasat la racorit. Intr-un bol am mixat ouale cu cele 125 gr zahar, dupa care am adaugat laptele si am mixat inca putintel. Am pus totul iar pe foc amestecand continuu pana ce crema de oua a inceput sa capete consistenta, sa se ingroase. Am aruncat apoi repejor si amidonul si am tot amestecat, amestecat pana ce a devenit o crema spumoasa si groasa. Am lasat-o apoi sa se raceasca complet.

Frisca lichida o mixati la viteza mare impreuna cu zaharul pudra, la rece, pana sta teapana :). O dati la rece, la frigider si o scoateti abia in momentul asamblarii prajituricii.

Cand blatul de pandispan pufos s-a racit complet, il scoateti din tava si il taiati in triunghiuri potrivite, in functie de marimea castronului, bolului incare veti asambla prajiturica. Bolul il tapetati cu o hartie de copt si puneti triunghiurile de pandispan cu baza in sus, spre gura bolului, pana ce acoperiti intreaga suprafata.

Imbalsamati apoi triunghiurile de pandispan cu lichiorul de cirese, turnand usor, pe rotund, de la buza bolului spre fund. Tapetati apoi totul cu un strat generos de frisca, de jur imprejur, acoperind toata suprafata. Dati la rece pentru o ora.


Scoateti apoi si puneti crema de vanilie, rece, umplind bolul cu aceasta. Dati la rece pentru o ora. Apoi topiti pe baie de aburi, ciocolata rupta bucati impreuna cu laptele si amestecati continuu pana la omogenizare completa si pana obtineti o compozitie densa. Lasati la racit, dar nu complet, ci doar pana ce capata o consistenta semi-fluida.

Scoateti bolul cu prajitura, care pana atunci a stat la rece, da?!, si rasturnati-l pe un platou. Ridicati bolul si scoateti hartia de copt. Turnati apoi ciocolata topita peste prajitura si nivelati in strat subtire si frumos. Dati la rece pana ce se intareste ciocolata. pudrati cu zahar pudra, asa ca pentru sarbatoare... si


Serviti-o alaturi de o ciocolata calda. Niciodata nu e prea multa ciocolata!
Sursa acestei retete este blogul culinar Alice-albinutza.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
1
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Sirop din muguri de brad
2
Siropuri

Sirop din muguri de brad

Siropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...

Sirop din muguri de brad
Strudel cu prune
3
Aluaturi

Strudel cu prune

MENIU CU DRAGOSTE DE DIETA!

Strudel cu prune
Pasca fara aluat (reteta video)
4
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Briose cu afine
5
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Parteneri
Biscuiti cu chipsuri de ciocolata
Bucataras.RO

Biscuiti cu chipsuri de ciocolata

Se fac foarte repede si sunt foarte buni.

Biscuiti cu chipsuri de ciocolata
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola