Negresa cu marmelada

Intr-un castron, se freaca untul moale cu zaharul, se adauga pe rind, galbenusurile, amestecind dupa fiecare, apoi romul, si la urma,faina, impreuna c

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Aluatul: 250 g faina
  • 100 g nuci mcinate
  • 150 g unt
  • 150 g zahar pudra
  • 30 g cacao
  • un plic cu zahar vanilat
  • 3 galbenusuri
  • 30 ml rom
  • Bezelele:3 albusuri
  • 210 g zahar tos
  • o lingura zeama de lamiie
  • Crema:50 g unt
  • 50 g marmelada fina sau crema de tort

Mod de preparare

Intr-un castron, se freaca untul moale cu zaharul, se adauga pe rind, galbenusurile, amestecind dupa fiecare, apoi romul, si la urma,faina, impreuna cu nuca macinata si cacaua neparat cernuta prin sita de sirma inoxidabila.

Se amesteca cu lingura si apoi cu mina, pina cind se incorporeaza toate, fara sa se framinte. Compozitia va fi virtoasa. Dupa ce a stat la rece o ora, se ia din compozitie cite o bucata, se modeleaza in forma de sul cu diametrul de 1 1/2 cm care, apoi se taie in bucati de 1 1/2 cm (de marimea unei visine mai mari).

Fiecarei bucati i se da forma de bila si se asaza in tava neunsa; distanta dintre ele trebuie sa fie de 1 1/2 cm. Se coc la foc mijlociu, 15 minute. Vor rezulta cca 250 bucati de culoare maro.

Pentru bezele, intr-un lighenas smaltuit, se bat albusurile spuma, cu telul in forma de para, se adauga apoi zaharul tos si zeama de lamiie (sau suc de lamiie din comert) si se bat in continuare, pe un vas cu apa clocotita, 8-10 minute, pina cind albusul se infirerbinta si nu mai cade de pe tel, cind acesta se ridica.

Se pregatesc 3-4 tavi, unse bine cu margarina solida si tapetate cu hirtie. Se modeleaza rozete mici, cit o aluna, direct in tava.Distanta dintre ele trebuie sa fie de 1 1/2 cm.Se coc cu usa cuptorului complet deschisa, la foc mic, ca sa se usuce, dar sa ramina albe.

Dupa 15-20 minute, tava se intoarce si se lasa inca 15-20 minute.Daca s-au intarit bine la suprafata (chiar daca la mijloc nu sint inca intarite complet), se scot din cuptor si se asaza pe un platou; pina a doua zi se vor usca complet. Numarul bezelelor trebuie sa fie egal cu cel al globuletelor cu cacao, sau mai mare. Daca mai ramin, se pot servi ca atare, sau se lipesc peste rondele coapte, preparate din aluat fraged (nisipos).

Cind toate sint gata, globuletele se ung, pe partea neteda pe care au stat in tava, cu crema sau marmelada, in strat foarte subtire si, apoi, se lipesc bezelele albe cu baza peste crema. Sint aspectuoase.
Pofta buna!

Reteta Negresa a fost propusa de Maitreyi pe forum culinar.ro

Alte retete de prajitura negresa gasiti aici:

Negresa cu nuci,

Prajitura negresa,

Prajitura Negresa de post

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Clafoutis cu capsuni

Clafoutis cu capsuni

Reteta dietetica, cu fructe de sezon, preferatele mele: capsunile! A venit sezonul căpșunilor și acum nu lipsesc de pe...

Clafoutis cu capsuni
Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui

Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui

Retete dietetice

Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui
Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara

Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara

Aș spune că la mine primăvara începe cu leurda, pe care o includ în cât mai multe preparate, iar azi mi-am delectat...

Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara
Cele mai apreciate rețete
Pasca poloneza clasica
1
Prajituri

Pasca poloneza clasica

Aceasta reteta de pasca poloneza clasica este absolut delicioasa! Cu blat cu cacao, crema de branza si glazura de ciocolata...

Pasca poloneza clasica
Prajitura cu mere, biscuiti si budinca de vanilie
2
Prajituri

Prajitura cu mere, biscuiti si budinca de vanilie

Pentru ca este sezonul merelor, am incercat diverse prajituri printre care si aceasta. A iesit o bunatate delicioasa si...

Prajitura cu mere, biscuiti si budinca de vanilie
Bait pentru carne de vanat
3
Mancaruri cu carne

Bait pentru carne de vanat

Descoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.

Bait pentru carne de vanat
Drob Pascal
4
Retete de Pasti

Drob Pascal

Anul acesta am pregătit pentru Paşte, două droburi din ficat de porc, dintre care pe unul l-am dus naşei. Am folosit alt...

Drob Pascal
Chiftele cu piept de pui si ciuperci
5
Aperitive cu carne

Chiftele cu piept de pui si ciuperci

Reteta mea preferata de chiftelute.

Chiftele cu piept de pui si ciuperci
Parteneri
Reteta de marmelada de gutui
Bucataras.RO

Reteta de marmelada de gutui

  Pentru aceasta reteta de marmelada de gutui, avem nevoie de cateva ingrediente principale: gutui si zahar. Mai avem...

Reteta de marmelada de gutui
Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Gustos.RO

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure

Iata o reteta minunata de prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure. Bucura-te de gustul bogat al ciocolatei...

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Negresa - irezistibil de gustoasa
ReteteCulinare.RO

Negresa - irezistibil de gustoasa

O imbinare sublima de texturi și arome, prajitura negresa te incanta cu savoarea sa intensa de ciocolata si cu consistența...

Negresa - irezistibil de gustoasa
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci. citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola