Prajitura cu foi de bulion

Prajitura cu foi de bulion si crema fina de gris se combina perfect cu gemul acrisor de caise. Iti voi arata pas cu pas cum fac eu acest desert!

Portii
10
Timp pregatire
40 minute
Timp coacere
40 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Foi:
  • 80 gr zahar brun
  • 100 ml ulei
  • 180 ml passatta de rosii
  • o jumatate lingurita bicarbonat de sodiu
  • o lingura zeama de lamaie
  • 400 gr faina
  • Crema:
  • 1 litru si jumatate de lapte
  • 80 gr zahar brun
  • 200 gr gris
  • 200 gr unt
  • coaja rasa de la o portocala
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 1 borcan cu gem de caise de 400 g

Mod de preparare

Mai intai prepara aluatul pentru foi. Mixeaza zaharul brun cu uleiul pentru 5 minute. Adauga sucul de rosii, bicarbonatul stins cu zeama de lamaie si apoi pune faina, putin cate putin.



Framanta cu mana aluatul pana devine ferm si nelipicios. Poti sa mai presari cate putina faina daca mai este nevoie



Pune-l in folie de plastic si lasa-l la frigider 30 de minute

 


Intre timp prepara crema. Pune laptele la fiert impreuna cu zaharul, iar cand incepe sa fiarba adauga grisul, putin cate putin, amestecand cu un tel, ca sa nu se formeze cocoloase

 


Opreste focul, adauga untul taiat cubulete si amesteca bine pana se topeste

 


 La final, pune coaja rasa de lamaie si portocala si extractul de vanilie. Lasa crema sa se raceasca la temperatura camerei, acoperita cu o folie de plastic, ca sa nu se formeze crusta.

 


Scoate aluatul din frigider si imparte-l in patru. Intinde cate o foaie subtire, dreptunghiulara de 25x30 cm si pune-o pe fundul tavii unse cu putin ulei. Inteap-o cu furculita din loc in loc, ca sa creasca uniform

 


Desprinde foile usor, cu o spatula si lasa-le sa se raceasca pe un prosop curat


Tapeteaza in interior cu hartie de copt tava pe care ai copt foile si monteaza prajitura: pune o foaie, intinde jumatate din crema de gris, a doua foaie, urmata de gemul de caise, a treia foaie, restul de crema de gris si ultima foaie de prajitura

 

 Inveleste prajitura in folie de plastic si pune deasupra un tocator de lemn, ca sa se preseze putin. Ai grija sa nu pui o greutate prea mare, sa nu strivesti prajitura! Pune tava la frigider cel putin 8 ore sau mai bine peste noapte. Astfel, foile se vor inmuia bine si prajitura va fi usor de taiat. Portioneaz-o in cuburi si pudreaz-o cu zahar inainte de servire

 


Prajitura va fi si mai frageda dupa 2 zile, merita incercata!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Sos de mere cu smantana
1
Sosuri reci

Sos de mere cu smantana

Sosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...

Sos de mere cu smantana
Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
2
Mancaruri cu carne

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut

Aceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
Gem de agrise
3
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Parteneri
Prajitura cu visine
Bucataras.RO

Prajitura cu visine

Din cauza de raceala in exces,a trebuit sa-mi fac de lucru si sa uit starea naspa pe care o am,plus ca trebuia sa execut...

Prajitura cu visine
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise