Prajitura cu ganache de ciocolata si migdale

Prajitura cu ganache de ciocolata si migdale este de vis pentru cei care agreaza gustul migdalelor. Daca, dimpotriva, nu sunteti prieteni cu migdalele, acestea pot fi inlocuite cu alune de padure sau nuci, dupa preferinta.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa
Prajitura cu ganache de ciocolata si migdale

Ingrediente

  • Foi:
  • 150 de grame de migdale decojite
  • 150 de grame de zahar
  • 1 plic de zahar vanilat
  • 100 de grame de de unt
  • 1 ou
  • 1/2 pachet de praf de copt
  • faina cat intra pentru obtinerea unui aluat elastic si nelipicios
  •  
  • Ganache:
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 250 de grame de ciocolata cu lapte
  •  
  • Crema grilaj de migdale:
  • 150 de grame de migdale decojite
  • 200 de grame de zahar
  • 500 ml smantana pentru frisca
  • zahar vanilat
  • 1 plic de gelatina granulata
  •  
  • Pentru finisarea foii superioare:
  • 200 de grame de migdale fulgi
  • 50 de grame de miere de albine
  • 100 de grame de zahar
  • 100 ml smantana pentru frisca
  • 1 plic de zahar vanilat

Mod de preparare

Se incepe cu prepararea ganache-ului, punand ingredientele specificate pe foc mic. Se amesteca continuu pana ce ciocolata se topeste complet in smantana ce fierbe. Se lasa sa se raceasca complet, apoi se da la frigider pentru cel putin doua ore.

Pentru crema de migdale griliaj, se dau in clocot migdalele, apoi se scurg. Se clatesc sub jet de apa rece si coaja se va indeparta cu multa usurinta. Se caramelizeaza usor zaharul (cele 200 de grame) impreuna cu zaharul vanilat si migdalele. Se lasa sa se raceasca complet, apoi se va macina griliajul.

Se pune gelatina la hidratat cu 2-3 linguri de apa rece iar frisca se pastreaza la frigider, sa fie rece in momentul in care se va bate.

Pentru foi, se oparesc 150 de grame de migdale si se curata la fel ca si pentru griliaj, apoi se macina. Se pun intr-un vas migdalele macinate, untul, zaharul, zaharul vanilat, praful de copt, oul. Se amesteca si se adauga faina, framantand, pana la obtinerea unui aluat elastic si nelipicios care se imparte in patru parti egale. Se incinge cuptorul la 180 de grade si din fiecare parte de aluat se intinde cate o foaie dreptunghiulara, eu am trasat pe dosul hartiei de copt dreptunghiuri de 32/22 cm si am intins aluatul in aceste limite, obtinand foi subtiri, egale.

Se coc pe rand primele trei foi, cu atentie, pentru ca foaia este gata foarte repede, deindata ce marginile prind o usoara tenta bruna, apoi focul se reduce la 150 de grade.

Se pregateste amestecul pentru finisat ultima foaie (m-am inspirat de la Prajitura Bienenstich pe care am preparat-o cu ceva timp in urma) dand in clocot toate ingredientele in afara de fulgii de migdale. Cand a clocotit, se adauga migdalele si se da deoparte. Se aseaza ultima foaie in tava (am folosit o tava cu pereti nu prea inalti, de 34/24 cm) iar amestecul de migdale-fulgi se repartizeaza, fierbinte, peste aceasta. Se da imediat la cuptor (la 150 de grade). Se tine la cuptor pana primeste o tenta aurie.

Intre timp, amestecul pentru crema ganachese va fi racit bine, asa ca se mixeaza pana la obtinerea unei creme consistente.

Se bate tare frisca pentru crema griliaj de migdale, se macina migdalele caramelizate si se amesteca cu frisca tare, se topeste in bain-marie gelatina, se amesteca gelatina racita pana la temperatura camerei cu 2-3 linguri din compozitie, apoi se omogenizeaza in toata crema.

Asamblare:

Pe prima foaie se repartizeaza o treime din ganache. Se acopera cu o treime din crema griliaj.

Se introduce tava la congelator pentru 5 minute, apoi se continua la fel cu primele trei foi pe care se va repartiza ganache-ul si cate o treime din crema griliaj de migdale. Peste ultimul strat de crema se aseaza foaia cu amestecul de fulgi de migdale.

Se da prajitura la frigider cel putin trei ore inainte de a se taia (eu am lasat-o peste noapte).

Reteta de prajitura cu ganache de ciocolata si migdale a fost propusa de lauralaurentiu pe forum culinar.


Serviti prajitura cu ganache de ciocolata si migdale de la rece.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Prima Latte III rosu

- 800 lei
1699.99 lei
899.99 lei
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Briose cu afine
2
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Ciorba de salata verde
3
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Carnati de porc cu cartofi taranesti
4
Mancaruri cu carne

Carnati de porc cu cartofi taranesti

Cat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!

Carnati de porc cu cartofi taranesti
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
5
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Parteneri
Pavlova cu fructe-Reteta cu nr.300
Bucataras.RO

Pavlova cu fructe-Reteta cu nr.300

Am vrut sa-mi danseze si mie balerina asta,ca doar am implinit 300 de retete.I-am promis ca-i fac o fusta frumoasa,acum ca...

Pavlova cu fructe-Reteta cu nr.300
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola