Tarta cu mere si crema de vanilie

Cerneti faina, faceti o gaura in mijloc si adaugati o priza de sare, zaharul, zaharul vanilat, untul rece (taiat bucatele mici) si galbenusurile. Lucr

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
ridicata
Tarta cu mere si crema de vanilie

Ingrediente

  • Aluatul:
  • 175 g faina
  • 75 g unt
  • 75 g zahar tos
  • un pachet zahar vanilat
  • 3 galbenusuri
  • Crema de vanilie:
  • 350 ml lapte
  • 6 galbenusuri
  • 50 g malai
  • o teaca de vanilie despicata pe lungime (sau doua plicuri zahar vanilat)
  • 100 g zahar
  • Ornament:
  • 4 mere mari
  • 3 linguri zeama de lamiie
  • 25 g unt topit
  • 5 linguri gem de caise (fara bucati
  • daca nu aveti fara
  • il dati prin sita)
  • Va mai trebuie: boabe de fasole uscata
  • hirtie de copt
  • unt si faina pentru uns forma

Mod de preparare

Cerneti faina, faceti o gaura in mijloc si adaugati o priza de sare, zaharul, zaharul vanilat, untul rece (taiat bucatele mici) si galbenusurile.

Lucrati ingredientele cu virful degetelor, impachetati aluatul in folie de plastic si dati-l la frigider cam 20 minute.

Scoateti aluatul de la frigider si intindeti o foaie rotunda. Asezati-o in forma de tarta unsa cu unt si presarata cu faina. Foaia trebuie sa fie indeajuns de mare pentru a acoperi si peretii formei. Cantitatea de aluat este perfecta pentru o forma cu diametrul de 29 cm. Cu o furculita intepati aluatul din loc in loc.

Acoperiti aluatul cu o hirtie de copt si presarati peste aceasta boabe de fasole uscata, de linte sau chiar orez (pentru a impiedica o crestere neuniforma a prajiturii in timpul coptului). Eu, neavind fasole si nedorind sa stric lintea sau orezul, am pus altceva.

Dati tava astfel "preparata" la frigider, cam jumatate de ora.

Scoateti tava din frigider si coaceti la 180 gr.C; primele 20 de minute fara a deschide usa cuptorului, apoi indepartati boabele si mai coaceti 10 minute.

In timp ce aluatul se raceste preparati crema de vanilie.

Crema de vanilie

Intr-un vas se amesteca 4 linguri de lapte cu galbenusurile, zaharul si malaiul frecind pina cind se dizolva zaharul.

Laptele ramas se pune la foc impreuna cu pastaia de vanilie sau cu zaharul vanilat. Cind a ajuns pe punctul de fierbere sa ia de pe aragaz si se amesteca in el compozitia de galbenusuri si malai.

Se pune iar pe foc mic si se amesteca incontinuu, fierbind cam 5 minute, pina cind se ingroasa crema.

Se presara cu zahar pudra (pentru a impiedica formarea cojitei) si se lasa sa se raceasca.

Se curata 4 mere mari, se taie sferturi, se inmoaie in suc de lamiie. Se taie felii subtiri.

Peste aluatul rece se intinde crema de vanilie.

Peste crema se aseaza feliutele de mere, se ung cu unt topit si se da tarta la cuptor pina cind se rumenesc merele.

Se scoate si se unge cu marmelada de caise (incalzita in prealabil).
Pofta buna!

Reteta Tarta cu mere si crema de vanilie a fost propusa de Austiaca2 pe forum culinar.ro

Alte retete cu mere gasiti aici:

Placinta cu mere

Prajitura cu mere ,

Pariziene cu fondant de mere

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Clafoutis cu capsuni

Clafoutis cu capsuni

Reteta dietetica, cu fructe de sezon, preferatele mele: capsunile! A venit sezonul căpșunilor și acum nu lipsesc de pe...

Clafoutis cu capsuni
Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui

Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui

Retete dietetice

Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui
Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara

Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara

Aș spune că la mine primăvara începe cu leurda, pe care o includ în cât mai multe preparate, iar azi mi-am delectat...

Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara
Cele mai apreciate rețete
Drob Pascal
1
Retete de Pasti

Drob Pascal

Anul acesta am pregătit pentru Paşte, două droburi din ficat de porc, dintre care pe unul l-am dus naşei. Am folosit alt...

Drob Pascal
Chiftele cu piept de pui si ciuperci
2
Aperitive cu carne

Chiftele cu piept de pui si ciuperci

Reteta mea preferata de chiftelute.

Chiftele cu piept de pui si ciuperci
Pasca poloneza clasica
3
Prajituri

Pasca poloneza clasica

Aceasta reteta de pasca poloneza clasica este absolut delicioasa! Cu blat cu cacao, crema de branza si glazura de ciocolata...

Pasca poloneza clasica
Prajitura cu mere, biscuiti si budinca de vanilie
4
Prajituri

Prajitura cu mere, biscuiti si budinca de vanilie

Pentru ca este sezonul merelor, am incercat diverse prajituri printre care si aceasta. A iesit o bunatate delicioasa si...

Prajitura cu mere, biscuiti si budinca de vanilie
Bait pentru carne de vanat
5
Mancaruri cu carne

Bait pentru carne de vanat

Descoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.

Bait pentru carne de vanat
Parteneri
Fasole verde cu ciocănele de pui la Multicooker
Bucataras.RO

Fasole verde cu ciocănele de pui la Multicooker

Laurențiu-Ionel de când a ”aterizat” în casa Zmelior, nu are odihnă;) Așa că acum l-am supus la noi teste;) Se pare...

Fasole verde cu ciocănele de pui la Multicooker
Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Gustos.RO

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure

Iata o reteta minunata de prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure. Bucura-te de gustul bogat al ciocolatei...

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Negresa - irezistibil de gustoasa
ReteteCulinare.RO

Negresa - irezistibil de gustoasa

O imbinare sublima de texturi și arome, prajitura negresa te incanta cu savoarea sa intensa de ciocolata si cu consistența...

Negresa - irezistibil de gustoasa
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci. citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola