Nu stiu cum sunteti voi, dar eu sunt un copil mai mare. Dulciurile copilariei au un loc special in sufletul meu. Recunosc ca nu mai fac asa de des ca inainte orez cu lapte, sunt tot mai curioasa de a testa combinatii de ingrediente si arome. Reteta de azi este o reinterpretare a orezului cu lapte.
Spalam orezul in 2-3 ape. Punem orezul intr-o craticioara cu fund dublu si 1 cana apa. Punem pe foc mic craticioara si lasam sa dea in clocot. Amestecam din cand in cand cu o lingura de lemn sau cu o spatula. Cand orezul a absorbit apa punem jumatate din laptele de cocos. Lasam sa fiarba in continuare la foc mic, iar cand orezul a absorbit lichidul punem si restul de lapte. Adaugam 5 pliculete de GS, amestecam si lasam pe foc pana orezul este fiert si a prins consistenta dorita. Avem grija sa nu se prinda orezul in tot timpul cat sta pe foc…Punem orezul fiert intr-un castron mai mare, acoperim cu folie alimentara si-l lasam sa se raceasca.
Caisele le taiem in bucati. Le punem intr-o craticioara, adaugam coniacul, apa, 2 pliculete de GS si punem pe foc. Lasam sa fiarba aproximativ 10 minute, pana siropul scade putin, iar caisele sau inmuiat. Gelatina o punem la hidratat in 50-70 ml zeama din compotul de caise. Dupa 10 minute o incalzim la flacara foarte mica, amestecam pana se dizolva. Punem gelatina peste caisele fierte.
Luam o tava dreptunghiulara de tarte cu fund detasabil si o captusim bine cu folie alimentara. Pe fundul tavii punem fulgi din nuca de cocos. Caisele din compot le taiem felii. Peste stratul de fulgi asezam frumos 2 ronduri de felii de caise din compot. Peste feliile de caise punem putin sirop din caisele fierte mai sus. Dam la frigider si lasam sa se intareasca , aproximativ 30 minute. Orezul cu lapte il amestecam cu caisele fierte si cu siropul ramas. Turnam amestecul peste straturile de caise din compot, care intre timp sau inchegat usor, datorita siropului cu gelatina. Punem o folie alimentara deasupra si dam tava la frigider pana a doua zi. Desfacem din folie, rasturnam cu grija tarta pe un platou. Daca mai este nevoie mai presaram putini fulgi din nuca de cocos, decoram cu felii de caise din compot si afine de la congelator. Portionam si servim cu dor de copilarie.
Deserturi racoritoare de vara
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaiseImi plac foarte mult briosele...mi se par atat de dragute. Am pregatit unele cu afine de data aceasta, iar reteta am...
Briose cu afineO placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!
Placinta cu dovleceiGemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...
Gem de agriseNectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...
Nectar de caiseCiorbita simpla de dovlecei este o reteta de ciorba potrivita in zilele de post. Ciorba cu multe legume este usoara,...
Ciorbita simpla de dovleceiM-am inspirat de la Ina, dar logic ca mi-a iesit cum imi iese mie, mai zbanghi, ca eu n-am mainile Inei, le am pe ale...
Somloi by InaIncearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minuteO salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...
Salata Caprese - simpla si delicioasa
Comentarii