Mancaruri cu carne

Reteta Rata dezosata umpluta

complexitate reteta Ridicata 
preparare reteta 3h:30m 
admin postat de
Postat pe: 23-09-2015
Adaugă în cartea de bucate
Vezi si reteta video pentru
"Rata cu ananas"
 
Procedeul dezosarii poate parea inspaimantator de complicat, dar va asigur ca nu e deloc asa. De fapt nu cred sa dureze mai mult de 10 minute. Se into

ingrediente

   1 rata tanara
   grasuta
   1 lingura de mustar
   1 lingurita de amidon alimentar
   350 de grame de carne slaba
   tocata
   1 ceapa rosie de dimensiune medie
   2 mere mici
   curatate de coaja si taiate in cubulete
   3 linguri de merisoare deshidratate
   coaja rasa fin si zeama de la o portocala
   1 corn uscat
   inmuiat in apa si stors bine
   sare
   piper
   nucsoara rasa
   2 linguri de ulei de masline
   3-4 mere (optional) pentru copt alaturi de rata
   1 lingurita de miere de albine + 1 lingurita de mustar pt. glazura

mod de preparare

Procedeul dezosarii poate parea inspaimantator de complicat, dar va asigur ca nu e deloc asa. De fapt nu cred sa dureze mai mult de 10 minute. Se intoarce pasarea cu fata in jos si se face o taietura pe mijlocul spinarii, pana la os.


Se desface pielea si carnea, cat mai aproape de os, eliberand gatul si desprinzand articulatia aripilor de spate.


In partea inferioara se procedeaza la fel, apoi se desprinde articulatia pulpelor de bazin.


Se desprind longitudinal coastele de osul pieptului si se scot afara.


Cu grija, de taie razant pe langa osul pieptului si se extrage si acesta.


Pentru ca am dorit ca pasarea fripta sa aiba o forma cat mai naturala, am optat pentru a dezosa doar partea superioara atat a aripilor, cat si a pulpelor. Asadar, am desprins cu grija carnea pulpelor (si aripilor) superioare de pe os, intorcand carnea si pielea inspre inapoi, apoi am taiat cu grija la articulatia dintre pulpa superioara si cea inferioara (respectiv intre primul si al doilea segment al aripilor).


Din oase se poate pregati o supa, se poate da gust si consistenta unei ciorbite




Pregatirea umpluturii


Am sarat si piperat interiorul ratustii, apoi am uns-o cu mustar. Am pus pasarea astfel pregatita la frigider si am trecut la prepararea umpluturii: am calit ceapa fin tocata in uleiul de masline , cand a devenit sticloasa am stins cu sucul de portocala .


Intr-un castron, am pregatit carnea fin tocata (am folosit piept de curcan, recomad o carne slaba - de exemplu vitel - pentru ca rata este destul de grasa), ceapa calita cu tot cu zeama de portocale, 2 mere mici, curatate, taiate in cuburi, merisoarele deshidratate, coaja rasa de portocala si cornul inmuiat si stors.


Am amestecat bine totul si am potrivit gustul cu sare, piper si nucsoara rasa.


Am presarat interiorul ratei cu o lingurita de amidon alimentar, pentru ca umplutura sa adere bine pe carne, apoi am introdus toata umplutura in interiorul ratei dezosate, indesand in golul din interiorul pulpelor si aripilor superioare, apoi aranjand si restul.


Am cusut spatele pasarii cu atentie, indesand pielea gatului in interior.




Coacerea ratei


Am sarat si piperat exteriorul pasarii, apoi am asezat-o in tava, cu nimic altceva pe langa ea decat un pahar de apa rece si patru jumatati de mar; deschizatura din partea inferioara am "sigilat-o" cu scobitori. Am acoperit tava cu foile de aluminiu pe care am perforat-o in cateva locuri cu o scobitoare si am introdus-o in cuptorul preincins la 210 grade Celsius. Dupa 20 de minute, focul se reduce la 190 de grade si continua coacerea pana ce trec doua ore incap (cam 1 ora / kilogram pasare). Dupa trecerea acestui timp, se scoate rata, se iau 2-3 linguri din sosul bogat din tava si se amesteca cu 1 lingurita de mustar si una de miere. Se pensuleaza cu generozitate exteriorul ratei cu acest amestec.


Facultativ, in jurul pasarii se pot aseza felii de mar cu tot cu coaja (curatate de casuta semintelor), care se vor servi cu rata fripta. Se tine rata la cuptor pana se rumeneste frumos (10-15 minute).


Se scoate pasarea din tava si se intoarce pe o parte cu multa grija; se scoate ata cu care a fost cusuta si este gata de servit (eu am aranjat alaturi feliile de mere coapte).


Se poate servi cu o garnitura la alegere, eu recomand calduros garnitura de varza rosie calita, condimentata bogat, cu care se potriveste de minune.





Reteta Rata dezosata umpluta a fost propusa de lauralaurentiu pe forum culinar.ro





Alte retete cu rata recomandate:
Incearca si Legume cu costita afumata
Daca ti-a placut reteta noastra "Rata dezosata umpluta" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Mancaruri cu carne

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.