Tort de Pizza

Nu stiu cum e la voi in familie, dar la noi s-ar putea manca pizza de trei ori pe zi, 365 de zile pe an – si de ce nu, chiar si la desert! Ideea unui tort de pizza mi-a venit incercand sa nascocesc ceva cat mai special cu putinta pentru onomastica sotului meu drag. Asa s-a nascut tortul de pizza cu chorizo, pe idea "less is more" – ingrediente simple si de calitate. Nu va mai spun ce senzatie a facut – chiar daca facusem si un tort dulce, din acela “pe bune”, n-a mai contat. Tot mai buna-i pizza. Iar azi am recreat-o cu drag pentru voi si sper sa va placa!

Portii
4
Timp pregatire
210 minute
Timp coacere
120 minute
Complexitate
ridicata
Tort de Pizza

Ingrediente

  • Aluat (1 portie)
  • 500 g faina
  • 1 cub drojdie
  • 4 linguri lapte caldut
  • 1 lingura zahar
  • 2 lingurite sare
  • 1 lingurita chimen
  • Sos de pizza:
  • 1 cutie rosii cuburi
  • 1 cutie mica pasta de rosii
  • 1 lingura sos worcheshire
  • 1 lingurita Oregano
  • 2 catei de usturoi
  • 1 praf boia afumata (iute)
  • Compozitie:
  • 4 linguri ulei
  • 3 fire de patrunjel tocat
  • 350 g cascaval razuit + Mozzarella
  • 300 g salam Chorizo
  • 300 ml apa calduta
  • Fire de patrunjel

Mod de preparare

Din aluatul de pizza (de mai sus) va trebui sa facem doua portii – o prima pentru “blaturi”, o a doua pentru “invelit” tortul. Portiile se pot face impreuna sau separat – “blaturile” se pot coace cu o zi inainte si pastra la temperatura camerei intr-o cutie ermetica. Incepem cu prima portie de aluat: amesteca drojdia cu laptele cald si zaharul, pe care le lasam 5-10 minute sa se “trezeasca”. Apoi framantam 10 minute un aluat omogen din faina, maiaua de drojdie, apa, sare, ulei si chimen. In functie de fain ape care o folositi si de conditiile meteo din ziua respective va trebui sa ajustati cantitatea de apa pentru un aluat moale, fin, omogen si sprinten.


Il lasam la dospit intr-un loc caldut 2 ore, acoperit cu un servet umed, intr-un vas uns cu ulei. Dupa cele 2 ore incalzim cuptorul pe treapta mediu spre ridicat (aprox. 170C) si scoatem aluatul pe planseta de lucru, il impartim in 4 parti egale pe care le intindem si le decupam dupa tava in care vom coace tortul. Coacem aceste partial, pe hartie de copt, aproximativ 10 minute (fara sa devina aurii), dupa care le lasam la racit acoperite cu un prosop, ca sa evitam uscarea lor. Le putem apoi impacheta ermetic pentru a doua zi sau folosi pentru etapa II. Incepem cu prima portie de aluat: amesteca drojdia cu laptele cald si zaharul, pe care le lasam 5-10 minute sa se “trezeasca”.


Apoi framantam 10 minute un aluat omogen din faina, maiaua de drojdie, apa, sare, ulei si chimen. In functie de fain ape care o folositi si de conditiile meteo din ziua respective va trebui sa ajustati cantitatea de apa pentru un aluat moale, fin, omogen si sprinten. Il lasam la dospit intr-un loc caldut 2 ore, acoperit cu un servet umed, intr-un vas uns cu ulei. Dupa cele 2 ore incalzim cuptorul pe treapta mediu spre ridicat (aprox. 170C) si scoatem aluatul pe planseta de lucru, il impartim in 4 parti egale pe care le intindem si le decupam dupa tava in care vom coace tortul.


Coacem aceste partial, pe hartie de copt, aproximativ 10 minute (fara sa devina aurii), dupa care le lasam la racit acoperite cu un prosop, ca sa evitam uscarea lor. Le putem apoi impacheta ermetic pentru a doua zi sau folosi pentru etapa II. Pe acesta il ungem cu sos (vezi foto), apoi punem chorizo-ul, apoi patrunjelul, cascavalul razuit si il acoperim cu primul “blat”.


Continuam procedura: sos, chorizo, cascaval si blat pana la ultimul (dat fiind ca tava mea este cu margini joase, mi-au incaput doar 3 blaturi – va orientati voi in functie de ustensilele proprii).


Pe ultimul “blat” il ungem cu sos, presaram cascavalul si cateva felii de mozzarella, apoi asezam chorizo-ul din loc in loc. Taiem marginile aluatului necopt care atarna (vezi foto) si le facem culcus la marginea blatului. Coacem toata frumusetea asta pe ridicat-mediu aproximativ 50 de minute – dar si aici timpul depinde de dimensiune si cuptor. Apoi savuram cu pofta.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Clafoutis cu capsuni

Clafoutis cu capsuni

Reteta dietetica, cu fructe de sezon, preferatele mele: capsunile! A venit sezonul căpșunilor și acum nu lipsesc de pe...

Clafoutis cu capsuni
Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui

Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui

Retete dietetice

Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui
Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara

Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara

Aș spune că la mine primăvara începe cu leurda, pe care o includ în cât mai multe preparate, iar azi mi-am delectat...

Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara
Cele mai apreciate rețete
Pasca poloneza clasica
1
Prajituri

Pasca poloneza clasica

Aceasta reteta de pasca poloneza clasica este absolut delicioasa! Cu blat cu cacao, crema de branza si glazura de ciocolata...

Pasca poloneza clasica
Desert prajitura felie de lapte
2
Retete culinare

Desert prajitura felie de lapte

Astazi vreau sa iti arat cat de usor si simplu poti prepara acasa celebra prajitura indragita de toti copiii, prajitura felie...

Desert prajitura felie de lapte
Bait pentru carne de vanat
3
Mancaruri cu carne

Bait pentru carne de vanat

Descoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.

Bait pentru carne de vanat
Iepure cu cartofi la cuptor
4
Mancaruri cu carne

Iepure cu cartofi la cuptor

O mancare gustoasa in sezonul rece

Iepure cu cartofi la cuptor
Sarmalute in foi de vita
5
Specialitati

Sarmalute in foi de vita

• spalati frunzele de vita si puneti-le intr-un bol cu apa fierbinte si sare, pentru 5 minute• daca folositi

Sarmalute in foi de vita
Parteneri
Tort cu mousse de nuci, portocale si fructe de padure
Bucataras.RO

Tort cu mousse de nuci, portocale si fructe de padure

Nu-i aşa că deja intrăm în atmosfera sărbătorilor de iarnă? Mi-e tare drag când ştiu că este ocazia...

Tort cu mousse de nuci, portocale si fructe de padure
Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Gustos.RO

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure

Iata o reteta minunata de prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure. Bucura-te de gustul bogat al ciocolatei...

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Negresa - irezistibil de gustoasa
ReteteCulinare.RO

Negresa - irezistibil de gustoasa

O imbinare sublima de texturi și arome, prajitura negresa te incanta cu savoarea sa intensa de ciocolata si cu consistența...

Negresa - irezistibil de gustoasa
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!! citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola