Aceasta reteta de cozonac este delicioasa si merita incercata. Pentru a face acest cozonac aveti nevoie de faina, drojdie, lapte, zahar, ulei, esenta de rom
La inceput se face o maia din drojdie, o lingurita de zahar, 100 ml apa calda si putina faina. Trebuie sa fie moale, nu de consistenta aluatului si se lasa la crescut aprox. 30 min. intr-o incapere calda. Eu pun toata cantitatea de faina intr-un vas si intr-o margine fac maiaua, peste care presar putina faina si o acopar cu un prosop curat (pentru a nu se depune praf, dar si pentru a se mentine caldura).
Galbenusurile de bat cu 1 lingurita de sare, coaja de lamaie/portocala pentru accentuarea culorii si aromelor. Zaharul se topeste in laptele usor incalzit. Uleiul se va incalzi putin, atat cat sa nu friga mana la framantat. Aluatul se incepe a framanta dupa ce maiaua a crescut, incorporandu-se treptat galbenusurile, faina, laptele caldut, uleiul usor incalzit, esenta de rom, vanilia Se framanta timp de 60 min. Daca vi se pare ca aluatul nu este foarte moale mai adaugati putina faina. in functie de anotimp sau starea vremii aceasta are mai mult sau mai putin capacitate de absorbtie a ingredientelor umede. (Cand este gata, jumatate din compozitie se separa si se mai framanta putin cu 1 -2 linguri cu cacao). Se lasa la crescut timp de o ora, la cald, fara curent rece si acoperit cu un prosop sau folie alimentara.
Cand este suficient de crescut se imparte in doua parti egale si se intind pe o suprafata neteda tapetata cu faina. Evitati uleiul care dupa coacere dauneaza. Pe fiecare se poate pune nuca si cacao, se ruleaza si se asaza in tava in care s-a pus hartie pentru copt. (Daca s-a adaugat cacao la framantat in jumatate de aluat, atunci aluatul simplu se da in jumatate, aluatul in care s-a adaugat cacao se imparte in jumatate, se intind foile punand partea alba si deasupra partea colorata, dupa care se ruleaza). Dupa cum doreste fiecare se poate rula, se poate impleti din doua sau trei parti.
In tava se mai lasa la crescut tot 60 min, pana ajunge la inaltimea tavii, dupa care se unde cu un ou batut cu o lingurita de zahar (vanilat) si da la cuptor (preincalzit). La cuptor se tine 50 – 60 min. , in functie de cuptorul fiecaruia, la treapta 2,5-3 pentru cuptorul cu gaz, iar daca flacara pare foarte puternica in primele 10min. poate fi usor deschis cuptorul (max 5 cm). Puneti la copt tavile la mijlocul cuptorului.
Pofta buna, spor la treaba!
Se poate servi la o ceasca de lapte ori cafea.
Alte retete recomandate:
Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....
Lasagna vegetarianaSupa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!
Supa crema de legumeAceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...
Placinta frageda cu mereUn desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.
Chec de postAceasta reteta de pasca poloneza clasica este absolut delicioasa! Cu blat cu cacao, crema de branza si glazura de ciocolata...
Pasca poloneza clasicaO prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiPentru cei ce iubesc prajiturile acrisoare, dar in acelasi timp lejere, aceste muffins sunt perfecte pentru zilele calduroase...
Muffins cu lime si ciocolata albaArdeii umpluti cu ciuperci sunt gustosi si extrem de simplu de preparat. Mai contin rosii, fulgi de ovaz, boia, sare si piper.
Ardei umpluti cu ciuperci si fulgi de ovazEste o "prajtura frageda si lipicioasa, cremoasa, ti se sfarama in mana si ti se lipeste de cerul gurii", exact cum este...
Brownie cu crema de branzaReteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...
Prajitura pufoasa cu fructe
Comentarii