Pufos si delicios
Umplutura: amestecam toate ingredientele pana obtinem o pasta omogena.
Aluat: dizolvăm drojdia în 50 ml apă călduță, adăugăm o linguriță de zahăr si o lăsăm deoparte 10 -15 minute să crească.
Fierbem restul de apă cu uleiul, zahărul, praful de sare si coaja de lămâie. Când se racoreste adăugăm esența.
Cernem faina intr-un castron, facem o gropita in mijloc si turnam maiaua crescuta, framantam incorporand si siropul din zahar,apa si ulei.
Framantam aluatul pana nu se mai lipeste de maini (20-25 minute).
Il lasam la crescut la loc cald până își dublează volumul.
Cand a crescut, il impartim in cinci bucati,patru mai mari si una mai mica. Bucata mai mica va fi pentru mijlocul cozonacului. O intindem intr-o forma dreptunghiulara,o ungem cu pasta de nuca si o rulam.
Cele patru bucati de aluat egale intre ele le intindem pe rand pe blatul de lucru, dandu-le o forma rotunda si le asezam direct pe hartie de copt. Pe primele trei bucati le ungem cu pasta de nuca si le suprapunem, presand usor cu palma si lipind marginile de jur imprejur. La final, acoperim cu a patra bucata de aluat si presam bine marginile.
Cu un cutit bine ascutit taiem in opt triunghiuri egale, apoi fiecare triunghi in parte il vom cresta in mijloc. Prin aceasta crestatura com trage varful fiecarei bucati, iar capetele de jos le vom uni.
Asezam in mijloc ruloul format din bucatica mica de aluat si il presam usor.
Transferam totul intr-o cratita (tava) rotunda, ungem cu ulei cozonacul si lasam la crescut o jumatate de ora.
Dupa ce a crescut dam cratita (tava) la cuptorul preincalzit la foc mediu pentru 40-45 de minute, pana cozonacul se rumeneste frumos.
Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.
Oua vopsite in foi de ceapaCozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis
Drob usor de puiAceasta reteta de pasca poloneza clasica este absolut delicioasa! Cu blat cu cacao, crema de branza si glazura de ciocolata...
Pasca poloneza clasicaAstazi vreau sa iti arat cat de usor si simplu poti prepara acasa celebra prajitura indragita de toti copiii, prajitura felie...
Desert prajitura felie de laptePlacinta cu branza dulce si stafide este usor de facut, foarte gustoasa, iar aluatul se potriveste perfect si la placinta cu...
Prajitura cu branza dulce si stafide - Reteta videoPiersicutele intotdeauna nelipsite pe masa de Sarbatori…. si-n copilarie dar si acum.
PiersicuteO mancare gustoasa in sezonul rece
Iepure cu cartofi la cuptor
Comentarii