Sari la conținut

Poză

Paine artizanala


677 răspunsuri la acest topic

#1 Maria_Ap

Maria_Ap

    genuine passion for food

  • Membri
  • 950 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Los Angeles

Postat 04 February 2007 - 02:20 AM

E un fenomen aici in America, ii zice "No Need To Knead Bread" si se refera la o metoda foarte simpla de a face piine, metoda care si un copil de 6 ani o poate face.
Mie imi aduce aminte de piinea care o facea bunica la tara.
Aici a aparut si o carte (sau poate si mai multe), in food bloguri toti comenteaza, iar ziarele mari ca New York Times iau interviuri si scriu articole despre procedeul asta.
Reteta e f simpla, nu cere timp de lucru, doar rabdare pt ca dospitul dureaza intre 14 pina la 30 de ore.

450 gr faina(orice fel, nu e nevoie de faina speciala)
1/4 lingurita de drojdie uscata
1 1/4 lingurita de sare
360 ml de apa.
Faina, sarea si drojdia se amesteca
[attachmentid=83006]

P1000030.JPG
se adauga apa calduta si se amesteca doar pina ce se aduna toate impreuna
[attachmentid=83007]

P1000035aaaaaaaaaa.JPG
se acopera cu folie de plastic
[attachmentid=83008]

P1000036asasa.JPG
si se lasa in bucatarie timp de 14-16 ore, sau daca e vara si cald se poate pune in frigider pina a doua zi.
Ceea ce place la lume e faptul ca poti jongla cu orele, o framinti de seara( framintat e un fel de a spune ca nu ia mai mult de 30 sec tot framintatul) si socotesti orele pt a doua zi cind vii de la lucru sa continui cu restul. Se poate lasa la dospit pina la 30 de ore.
Dupa 14 ore arata asa:
[attachmentid=83009]

P1000038axasasx.JPG
se rastoarna pe masa cu faina si incerci sa-i dai forma de piine( chiar ca n-are importanta, doar ca sa-i scoti putin aerul din ea)
[attachmentid=83010]

P1000042awsdefcs.JPG
[attachmentid=83011]

P1000046cdzfsad.JPG
si o lasi la dospit alte 2 ore.
incalzesti cuptorul la 500 F sau 260 c(sper ca am transformat corect) si pui in cuptor tava in care o coci ca sa fie fierbinte cind o rastorni in ea, de recomandat e o cratita cu capac, eu am pus intr-una de teflon, dar am pus si direct in tava fara capac, nu e nici o problema, NU SE LIPESTE DE LOC DE TAVA orice fel de tava folosesti, nu trebuie unsa, eu chiar am pus putin apa in tava:
[attachmentid=83012]

P1000323scxcvcas.JPG
[attachmentid=83013]

P1000325adrfwerg.JPG
se coace pt 30 min acoperita(pt o crusta mai buna) si 15 min descoperita sau in total 45 min, am incercat si direct in tava de prajitura
[attachmentid=83014]

P1000326asdafgbn.JPG
Revin cu sectiunea.


A good meal ought to begin with hunger.

#2 Maria_Ap

Maria_Ap

    genuine passion for food

  • Membri
  • 950 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Los Angeles

Postat 04 February 2007 - 02:27 AM

are o coaja nemaipomenita
[attachmentid=83015]

P1000327aSZDcxA.JPG
[attachmentid=83016]

P1000328ZXDAsDE.JPG
[attachmentid=83017]

P1000333fdsgrt.JPG
si aici servita cu ulei de masline cu trufle albe, piper proaspat macinat si rosii cu sare afumata:
[attachmentid=83018]

P1000424ASZDASsasd.JPG


A good meal ought to begin with hunger.

#3 SIMONA.B

SIMONA.B

    Master of disaster

  • Membri
  • 3263 posturi
  • Gender:Female
  • Location:INDIANA
  • Interests:fotografie si mancare :D

Postat 04 February 2007 - 02:42 AM

Painea mea deja se coace , dar cu siguranta urmatoarea paine o sa fie dupa reteta ta biggrin.gif !!!!!!!!!!!!!!!!

Super fain arata !!!!!!!!!











#4 Maria_Ap

Maria_Ap

    genuine passion for food

  • Membri
  • 950 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Los Angeles

Postat 04 February 2007 - 02:48 AM

Am si un link cu un video:
http://video.on.nyti...3724.2829251444
A good meal ought to begin with hunger.

#5 Maria_Ap

Maria_Ap

    genuine passion for food

  • Membri
  • 950 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Los Angeles

Postat 04 February 2007 - 02:49 AM

Simona, dupa ce faci o data reteta asta, nu mai mergi inapoi la vechea reteta!
A good meal ought to begin with hunger.

#6 SIMONA.B

SIMONA.B

    Master of disaster

  • Membri
  • 3263 posturi
  • Gender:Female
  • Location:INDIANA
  • Interests:fotografie si mancare :D

Postat 04 February 2007 - 03:33 AM

Am vazut filmuletul , ma mira faptul ca nu o framanta, actiunea de genul asta a drojdiei am probat-o si eu cand am facut niste cornulete cu unt si am procedat cam la fel drojdia amestecata cu faina si untul apoi apa pussa doar cat sa stranga faina si tot asa l-am pus la frigider pentru o noapte ( asa scria in reteta ca eu l-am lasat doua nopti biggrin.gif ) iar efectul a fost cam acelasi , aluat dospit perfect si uniform. Eeeeee sa stii ca sigur o fac ca mi-ai facut pofta rau de tot !!!!!!!!!!!!!!!





#7 Bogdana

Bogdana

    Master of disaster

  • Membri
  • 8527 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 04 February 2007 - 03:58 AM

eu cred ca as inebuni langa lighean sa astept 14 ore pana manac o bucata de paine icon_rotf.gif
Asa, si?



#8 Anat

Anat

    Big Chef

  • Membri
  • 737 posturi
  • Location:Canada

Postat 04 February 2007 - 04:11 AM

Maria ai dreptate, este superba painea asta si a ta arata foarte bine.
Aveam si eu de gand sa pun reteta, ce bine ca ai pus-o.

Am facut-o de mai multe ori, este foarte, foarte buna.
Pun si niste poze, sper ca nu te superi icon_wink.gif

Una rotunda :

[attachmentid=83027]

rotunda.JPG


Cu peccorino, susan si seminte :

[attachmentid=83028]

peccorino_susan_si_seminte.JPG


Si aici simpla franzela :

[attachmentid=83029]

franzele.JPG


Il n'existe que deux choses infinies, l'univers et la bêtise humaine... mais pour l'univers, je n'ai pas de certitude absolue. Albert Einstein

#9 mon

mon

    Master of disaster

  • Membri
  • 1958 posturi
  • Location:Canada(GTA)

Postat 04 February 2007 - 04:23 AM

Mishto reteta. Stie cineva, merge si cu faina integrala?

#10 Anat

Anat

    Big Chef

  • Membri
  • 737 posturi
  • Location:Canada

Postat 04 February 2007 - 04:26 AM

(Bogdana @ Feb 3 2007, 08:58 PM)

eu cred ca as inebuni langa lighean sa astept 14 ore pana manac o bucata de paine icon_rotf.gif


Bogdana, painea asta se face atat de usor si este atat de buna incat merita orice sacrificiu, inclusiv cel de a astepta 18-20 de ore icon_rotf.gif

Acum fara gluma, e atat de simplu de facut! Tu-ti faci treburile tale si ea creste, ce vrei mai mult icon_wink.gif
Il n'existe que deux choses infinies, l'univers et la bêtise humaine... mais pour l'univers, je n'ai pas de certitude absolue. Albert Einstein

#11 Anat

Anat

    Big Chef

  • Membri
  • 737 posturi
  • Location:Canada

Postat 04 February 2007 - 04:36 AM

(mon @ Feb 3 2007, 09:23 PM)

Mishto reteta. Stie cineva, merge si cu faina integrala?


Mon cred ca merge. Eu am facut combinata, alba si integrala si a fost foarte buna. Poate n-a fost asa de alveolata ca cea facuta doar din faina alba, dar gustul este la fel de bun.


[attachmentid=83030]

amestec_faini.JPG

 


Il n'existe que deux choses infinies, l'univers et la bêtise humaine... mais pour l'univers, je n'ai pas de certitude absolue. Albert Einstein

#12 Ralesu

Ralesu

    buna... dar REA!

  • Membri
  • 982 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Montréal, Canada

Postat 04 February 2007 - 05:16 AM

mishto rau de tot reteta !
mie in general nu-mi place partea cu framantatul, deci mi se potriveste de minune !
Multumiri!

Editat de ralesu, 04 February 2007 - 05:17 AM.

sunt cu okii pe voi!

#13 Maria_Ap

Maria_Ap

    genuine passion for food

  • Membri
  • 950 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Los Angeles

Postat 04 February 2007 - 07:10 AM

Anat, chiar ma bucur ca ai pus poza si ca stiu ca a mai incercat-o cineva, oricum daca cauti pe google, americanii sint innebuniti dupa ea!
Mon, poti face orice combinatie vrei, chiar cu lapte, zahar etc.
Eu prima data am vazut-o pe un forum eGullet, unde o discuta pe 20 de pagini, uite aici:
http://forums.egulle...showtopic=95345
Simona, zice ca timpul asteptarii face jobul in locul framintatului!

Editat de apascaritei maria, 04 February 2007 - 07:12 AM.

A good meal ought to begin with hunger.

#14 Maria_Ap

Maria_Ap

    genuine passion for food

  • Membri
  • 950 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Los Angeles

Postat 04 February 2007 - 07:14 AM

(Bogdana @ Feb 4 2007, 04:58 AM)

eu cred ca as inebuni langa lighean sa astept 14 ore pana manac o bucata de paine icon_rotf.gif


Bogdana, set it and forget it!, cum e reclama.
Nu te lasa si tu pina nu mai ai bucatica de piine, pune-o la dospit si uita de ea!
A good meal ought to begin with hunger.

#15 RalucaM

RalucaM

    Big Chef

  • Membri
  • 553 posturi
  • Location:Los Angeles

Postat 04 February 2007 - 10:40 AM

Arata mortal. In sfarsit o paine pe care sa o pot face si eu biggrin.gif. Merci mult Maria de reteta! floare.gif

#16 BIJU

BIJU

    Academic Chef

  • Membri
  • 1482 posturi
  • Location:dAu La Kuaie
  • Interests:sa stiu sa fac poale in brau pentru nepoti

Postat 04 February 2007 - 12:57 PM

E cea mai simpla reteta de paine de pana acum si cred ca e ceeace faceau bunicile la tara. In mod sigur o fac si eu ca imi place mult de tot cum arata.

#17 Otti

Otti

    Otti

  • Membri
  • 3662 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Berlin

Postat 04 February 2007 - 02:11 PM

ce coaja frumoasa are,mama ce asi mai scalpa eu asa o paine de coaja si asi manca-o cu salata de vinete a lui Bogdana in nestire biggrin.gif ...pe bune, cand ma trimitea mama dupa paine,exact asa una luam ca a Mariei frumos bronzata si pana acasa era cheala pe jumate si fara coltzuri icon_rotf.gif .Trebuie s-o fac,e minunata daca imi iese si mie asa
��Arriba! �Arriba! ��ndale! ��ndale!�
Viata-i grea zilele-s putine, daca poti traieste bine

#18 Maya

Maya

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 04 February 2007 - 02:23 PM

Misto rau arata pînea,Maria.Mie-mi place coaja,dar si miezul arata super!

#19 Maya

Maya

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 04 February 2007 - 02:49 PM

E deja în facere biggrin.gif

Mi-a scapat doar un detaliu..apa mea nu a fost chiar calduta,ci asa la temperatura camerei..e ok?

în 5 secunde se aduna ingredientele


[attachmentid=83109]

în 20 de sec. desfac,cîntaresc,masor si pun în castron

[attachmentid=83110]

în 30 sec. sînt amestecate

[attachmentid=83111]
..si-n alte 10 sec,e castronul tras în floie

[attachmentid=83112]

Deci în 65 de secunde,e munca gata.Daca pîinea e buna..e pîinea mea biggrin.gif iar orele de asteptare,nu ma deranjeaza deloc.

Merci mult Maria,pentru reteta pupic.gif

La mine o sa stea aproximativ 18 de ore pîna voi continua + celelalte 2 ore..deci în 20 de ore o sa fie la cuptor

Am o întrebare..ce fel de oala e aia ce ai folosit?Am înteles ca e teflonata,dar e din aia grea si mai groasa,nu?



Azi la ora 7 dimineata continuam ( dupa 17 ore de dospeala tongue.gif )

Interesant cît a cerscut de la asa putintica drojdie.Si e plin aluatul cu gaurele .


[attachmentid=83214]

foarte elastic si moale..chiar lipicios,dar îmi place cum arata smile.gif


[attachmentid=83215]

l-am întins otîra prin faina,sa iese aerul si l-am împachetat cumva biggrin.gif ..apoi l-am aruncat n-apoi în castron
Daca ma uitam înainte la filmulet,faceam si io ca ala d ela Brutarie .. to late


[attachmentid=83216]

Deabia astept s-o coc ..


Dupa 2 ceasuri de dospit,am scos-o si am aranjat-o putin.

[attachmentid=83227]

Apoi am încalzit oala în cuptor cu tot cu capac.Am scos-o am pus foarte putina apa..ca nu stiam cîta..am facut o sageata unde se vedea putin din apa care sfîrîa maruntel..restul era sub aulat biggrin.gif

Apoi am aruncat aluatu în oala..mi s-a lipit otzîra pe mîini.
Acum e la cuptor ..sa vedem..

[attachmentid=83228]

Stiu ca are o forma,parca e picata din avion..dar na,pentru prima încercare,e ok tongue.gif


gata!

Asa arata dupa 30 min de cuptor cu capac!

[attachmentid=83229]

si asa arata dupa nu stiu cîte minute fara capac,ca am scos-o cînd am considert ca-mi place cum arata.


[attachmentid=83230]

Mai de aproape..are o coaja superba.data viitoare o sa arate si mai bine,doar ca va fi mai maaare.Asta e prea putine !! tongue.gif


[attachmentid=83231]

Aaaa,si data viitoare pun si mai multa apa în oala !

Maria,mii de multumiri pentru reteta de pîine care se face singura!

Am revenit si cu sectiunea.Dupa cum se vede,nu am scos tot aerul din aluat biggrin.gif

Oricum,mi-o place foarte mult,si are o coaja excelenta la gust..toata e buna.
Data viitoare fac portie dubla.

[attachmentid=83237]

Imagini atașate

  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
  • 99.jpg
  • 10.jpg
  • 11.jpg
  • 12.jpg
  • 13.jpg


#20 Maria_Ap

Maria_Ap

    genuine passion for food

  • Membri
  • 950 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Los Angeles

Postat 04 February 2007 - 06:37 PM

Incercati-o cu incredere, e cea mai simpla piine!
Maya, pt ca e iarna si un pic mai frigut, e recomandat apa caldicica, dar apa rece e si ea OK, iar despre oala, poti pune orice oala, tuci, fonta, teflon, aluminiu, nu se lipeste de loc daca e calda in momentul cind rastorni piinea in ea. Eu am oale Bessemer din Australia, pe care le folosesc la cuptor, dar am folosit pt franzele, tavi normale de prajitura si nu s-a lipit. Daca pui capac pe oala, iese coaja grozav de frumoasa, iar daca o lasi descoperita, iese tot o coaja groasa, dar nu are exact aceeas culoare.

Editat de apascaritei maria, 04 February 2007 - 06:45 PM.

A good meal ought to begin with hunger.



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi