Baclava cu nuci

Baclavaua cu nuci este un desert minunat, atat de bun ca nu poate fi descris in cuvinte. Un desert cu foi subtiri, insiropate si un strat generos de nuci.

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Baclava cu nuci

Ingrediente

  • 1 pachet foi speciale de baclava
  • 1 pachet de unt 200 gr
  • 800 gr. zahar
  • 1 litru de apa
  • zeama de la juma' de lamaie
  • 600 gr. nuci date prin robot

Mod de preparare

Pont pt cele din Bucuresti : foile se gasesc la un magazin (Yasi) aflat la aprox 20 m de oficiu' postal din Iancului , chiar pe partea cu oficiu'
Cine nu e din Buc. sau nu gaseste foile, poate presta baclavaua si cu foi de placinta Bella.

- intai se pregateste siropul. Intr-o craticioara se pune zaharul peste care se toarna toata apa

- se pune pe foc mic sa fiarba incet ( nu dati focu' mare ca sa nu se cristalizeze zaharu' )

- se pregateste tava de baclava, se unge cu unt . Se poate face in orice fel de tava care este suficient de mare ( tava de la aragaz de ex)

- se desface pachetu' de foi. Foile sunt dreptunghiulare si foarte subtiri ( mult mai subtiri ca alea de yufka)

- in tava tapetata cu unt se aseaza prima foaie care va fi stropita cu putin din cantitatea de unt topit , apoi cu o pensula se unge ( nu trebuie peste tot), colturile de la foaie le-am lipit cu unt ( avand tava rotunda) Atencion : untul trebuie sa fie lichid, bine topit

- urmeaza a doua foaie care se stropeste si se unge in continuare cu putin unt topit

- pachetu' are 45 de foi (am facut carcei de la cat am pensulat) . Foile se impart in 3 ( cate 15), sau se apreciaza ochiometric, dupa primu' sfert din pachetu' de foi punem ultima foaie care nu va fi unsa cu unt, pentru ca pe ea urmeaza sa fie puse 300 gr. din cantitatea de nuci

- nucile se pun direct, fara alte adaosuri sau combinatii

- se pune in continuare urmatoarea foaie din cele ramase, se procedeaza la fel, se stropeste si se unge cu unt
Dupa alte 15 foi se pune restu' de nuci, mentionez iar ca foaia pe care stau nucile nu tre' sa fie unsa, se continua iar cu restu' de foi. Aici eram dupa al doilea si ultimu' strat de nuci, continuam sa pun foi si sa ung
Precizare: in timp ce ungeti foile e bine sa mai reincalziti untu' , tre' sa fie lichid .

- ultima foaie se unge cu unt

- baclavaua cu nuci se portioneaza, eu am taiat romburi ( am pornit in diagonala si apoi am taiat invers)

- daca a mai ramas unt, se toarna pe deasupra

- se incinge cuptorul la la 170 de grade. Se baga tava in cuptor pentru 35 - 40 minute, pana se rumeneste deasupra.

- intre timp stam cu ochii si pe sirop in care mai amestecam din cand in cand, cand se dizolva bine zaharu' si devine siropu' mai dens un pic, adaugam zeama de la jumatate de lamaie. Siropul se lasa la racit ( e foarte important sa fie rece)

- siropul rece se toarna uniform peste baclavaua fierbinte , se va auzi o sfaraiala placuta

Apoi o serviti. :)

Reteta de baclava cu nuci a fost propusa de Poca pe forum culinar.


Baclavaua cu nuci este foarte buna, nu este excesiv de dulce, foile sunt nemaipomenite, usor crocante dar se topesc in gura, totu' in combinatie cu nucile te face sa mai vrei inca una, si inca una, sper sa va placa .

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata frantuzeasca de vanilie

Inghetata frantuzeasca de vanilie

O inghetata foarte buna!

Inghetata frantuzeasca de vanilie
Spanac cu usturoi verde, la cuptor

Spanac cu usturoi verde, la cuptor

Foarte gustoasa si usor de preparat aceasta mancarica.

Spanac cu usturoi verde, la cuptor
Pulpe de pui cu legume la cuptor

Pulpe de pui cu legume la cuptor

Retete dietetice Vara, legumele sunt foarte gustoase. Iar din combinatia cu carnea de pui iese un...

Pulpe de pui cu legume la cuptor
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
1
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa rece de capsuni cu crochete de branza
2
Dulciuri

Supa rece de capsuni cu crochete de branza

Azi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...

Supa rece de capsuni cu crochete de branza
Nectar de caise
3
Sucuri fructe si legume

Nectar de caise

Nectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...

Nectar de caise
Tiramisu la pahar
4
Prajituri

Tiramisu la pahar

Usor, rapid si delicios acest Tiramisu in monoportii, perfect pentru orice zi a saptamanii. Pofta buna!!

Tiramisu la pahar
Coquelet de Bretagne - Franta
5
Mancaruri cu carne

Coquelet de Bretagne - Franta

Coquelet de Bretagne este un suculent si delicios pui la cuptor, plin de arome si savoare si care merita incercat macar o data.

Coquelet de Bretagne - Franta
Parteneri
Ghiveci de legume cu fasole verde
Bucataras.RO

Ghiveci de legume cu fasole verde

O delicioasa mancare de vara, doar cu legume, facuta la Multicooker.

Ghiveci de legume cu fasole verde
Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata
Gustos.RO

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata

Descoperă rețeta de înghețată de iaurt cu căpșuni, cremoasă și aromată. Prepară acasă o înghețată sănătoasă...

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata
Prajitura cu capsuni si bezea
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu capsuni si bezea

Prajitura cu capsuni si bezea