In fiecare toamna, dupa prima bruma, merg sa culeg poroambe, asa cum le zicem noi in zona Dobrogei. Mai sunt cunoscute si sub denumirea de scorombar, tarn, cotobrel, maracine.... dar cel mai des il intalnim sub denumirea de porumbe. Din fructele de culoare mov se poate prepara sirop, jeleu sau pasta. De la porumbe se folosesc florile, frunzele si bobitele. Ele contin tanini, vitamina C si amigdalina. Ceaiul din frunze de porumbe este recomandat ca laxativ moderat pentru pietre la rinichi,tuse si la reglarea ciclului menstrual dereglat. Din bobitele peste care a dat prima bruma sau chiar zapada ,preparam sirop, pasta sau jeleu si consumat cu regularitate revigoreaza sistemul imunitar
Bobitele de porumbe se curata de codite si se spala in mai multe ape reci. Se acopera cu apa si se fierb cca 15-20 minute de la primul clocot. Se scurg de sucul lasat apoi se paseaza(sau preseaza) cu lingura intr-o strecuratoare cu ohiuri maripana ce raman in strecuratoare pielite si samburii. Peste pulpa de fructe obtinuta se adauga o cescuta din sucul scurs si 2 pahare de vin alb apoi se firbe la foc domol cca 30 de minute dupa care se adauga si zaharul.
Se amesteca usor, pe foc domol pana se ingroasa ca o smantana mai groasa. Se da de pe foc si se toarna, fierbinte, in borcane de sticla cu capac etans. Se foloseste in special la prajituri dar este delicioasa si servita simpla cu biscuiti sau paine sau se poate adauga in iaurturi. Sfat: Sucul ramas dupa strecurare i se adauga zahar sau miere de albine si se fierbe pana obtinem un sirop consistent care la fel, se pastreaza in sticle cu capac etans! Pofta buna!
Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.
Cozonac oparitPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeBriose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...
Briose cu afineAcum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...
Ciorba de salata verdeAstazi am pregatit o reteta super simpla de placinte pufoase la tigaie, cu umplutura delicioasa de telemea, branza de burduf...
Aperitiv placinte la tigaie cu telemea si branza de burdufIncanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Comentarii