Zacusca de vinete

Zacusca de vinete este foarte gustoasa. Vinetele, ardeiul galben si gogosarii se coc si se curata de coaja. Se lasa la scurs dupa care se toc marunt impreuna cu ceapa curatata si cu ar

Timp pregatire
240 minute
Complexitate
medie
Zacusca de vinete

Ingrediente

  • 12 kg de vinete
  • 2 kg ardei galben (cei de umplut de ex)
  • 2 kg gogosari
  • 2 kg ardei capia(rosu)
  • 1 1/2 ulei (pt prajit)
  • 1/2 ulei (pt deasupra in borcan)
  • 4 kg rosii
  • 3 kg ceapa
  • 1 litru suc de rosii
  • sare
  • piper
  • foi de dafin

Mod de preparare

Zacusca de vinete este delicioasa. Pentru asta vinetele, ardeiul galben si gogosarii se coc si se curata de coaja. Se lasa la scurs dupa care se toc marunt impreuna cu ceapa curatata si cu ardeiul capia. Intr-o cratita mare se pune uleiul ( 1 1/2) la incins, dupa care se adauga ceapa, urmata de ardeiul capia tocat (crud). Se calesc bine impreuna circa o jumate de ora. Intre timp punem apa la fiert  ca sa oparim rosiile cateva minute. Dupa ce le oparim, le curatam si le tocam marunt. Ca sa obtinem un bulion proaspat adaugam rosiile intr-o tigaie in care am incins un pic de ulei, si subtiem cu apa.

 

Peste ceapa adaugam bulionul proaspat, dupa care vinetele, ardeiul si gogosarul (coapte) toate tocate. Amestecam bine. Le lasam sa fiarba un pic si amestecam destul de des ca sa nu se prinda de fundul cratitei folosite. Adaugam si suc de rosii (1 litru sau chiar mai mult depinde de consistenta pe care dorim sa o aiba  zacusca ). Potrivim de sare, piper si punem si frunze de dafin....lasam la fiert o ora pe foc mic si amestecam foarte, foarte des sa nu se prinda. Scoatem frunzele de dafin afara din zacusca de vinete si bagam blender-ul si o facem fina. Punem zacusca in borcanele curate si uscate asezate pe o tava, lasam gol borcanul de un deget si ceva....dupa care le bagam in cuptor la 50°, 15 minute, dupa care ridicam temperatura incet la 70° si le lasam acolo o ora sa prinda o crusta  in borcan. Intre timp incalzim 1/2 de ulei, punem cateva foi de dafin, boabe de piper si un pic de sare (o lingurita).

 

Scoatem borcanele un pic afara si punem in fiecare borcan 2-3 linguri de ulei fierbinte. Punem capacele si strangem bine cat putem de tare fiecare borcan. Le mai lasam sa stea asa cel putin o ora la 70° dupa care marim temperatura la 90° pentru inca o ora, stingem cuptorul si lasam borcanele in cuptor pana a doua zi dupa care se pun la rece in camara de iarna.


Zacusca de vinete se serveste cu paine proaspata de casa.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Briose cu ciocolata
3
Prajituri

Briose cu ciocolata

Pentru a prepara aceasta reteta de briose cu ciocolata sunt necesare urmatoarele ingrediente: margarina, zahar, oua, lapte,...

Briose cu ciocolata
Mohnkipferl - Cornulete cu mac
4
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Mohnkipferl - Cornulete cu mac

Aceasta reteta de cornulete cu mac este o reteta culinara de fursecuri deosebit de gustoase si aspectuoase. Cornuletele nu...

Mohnkipferl - Cornulete cu mac
Napolitane cu cacoa si menta
5
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Napolitane cu cacoa si menta

ALUAT: 1. Se amesteca 1 cana unt, 6 linguri cacao, 1 cana zahar, 1 ou. Adaugam apoi esenta vanilie, 1 lingura lapte plus 1...

Napolitane cu cacoa si menta
Parteneri
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!