Prajituri

Reteta culinara Haiose, sau prajituri delicioase din Ardeal

complexitate reteta Redusa 
preparare reteta 2h 
justeu80 postat de
Postat pe: 23-09-2015
Adaugă în cartea de bucate
Haiosele sunt niste prajituri delicioase, cu aluat sfaramicios cu multe foi ce se topesc in gura si umplutura de gem delicios de prune. Reteta de haiose poate fi pregatita de Craciun sau de orice ocazie festiva. Haiosele se umplu cu gem gros de prune in general, dar poate fi folosit orice tip de gem.

ingrediente

Pentru aluat (ies aprox 4045): Aluat I:
   600 gr faina
   3 galbenusuri
   2 linguri zeama de lamaie
   2 linguri lapte batut
   1 lingurita rasa sare
   1 lingurita zahar
   vanilie
   apa minerala cat cuprinde
AluatII:
   500 gr osanza/hai (untura fina de porc) cruda, macinat (sau unt)
   200 gr faina
Pentru umplutura:
   Magiun de prune sau alt gem gros (caise)

mod de preparare

a) Prepare aluat:


1. Intr-un castron se amesteca ingredientele de la punctul I. si se framanta bine pana aluatul se desprinde de pe degete. Separat se amesteca bine osanza cu cele 200 gr. faina. Ambele se acopera cu folie si se dau ½ ora la frigider.


2. Se intinde apoi o foaia de aluat in forma dreptunghiulara apoi se unge cu 1/3 din amestecul de osanza.


3. Foaie se impatura apoi in 4. E important sa retineti ordinea in care impaturiti foaia (eu fac stanga –dreapta, dreapta-stanga, jos-sus, sus-jos).


4. Puneti aluatul impaturit intr-un vas presarat cu faina si dati la frigider ½ ora. Dupa acest rastimp intindeti din nou foaia, ungeti-o cu inca o parte din amestecul de grasime impaturiti-o la fel ca inainte (in aceeasi ordine) si dati-o din nou la frigider pentru ½ ora.


Apoi mai repetati inca o data operatiunea cu a treia parte de grasime si mai lasati-o la frigider inca ½ ora inainte de a o folosi. Eu pregatesc aluatul seara si nu-l folosesc decat a doua zi.


5. Se intinde o foaie dreptunghiulara groasa de 1 cm (nu mai subtire de atat) si se taie patrate de 3-4 cm cu un cutit incins de mai multe ori pe flacara (cutitul incins va ajuta ca straturile sa nu se lipeasca intre ele si la coacere se vor deschide frumos).


6. Pe fiecare patratica se pune cate o lingurita de magiun si se indoaie.


7. Triunghiurile obtinute se aseaza intr-o tava tapetata cu unt si faina sau cu hartie de copt si se coc la mijlocul cuptorului.


8. Haiosele trebuie coapte in cuptorul preincalzit la 200 grade C timp de 5-7 minute, pana ce straturile infloresc, iar apoi temperature se reduce la 160 grade C si se mai coc pana se rumenesc.


9. Apoi se scot, se lasa la racit si se servesc pudrate cu zahar pudra vanilat din abundenta.


Reteta de haiose a fost propusa de kikenHana pe forum culinar.
Haiosele cu magiun se servesc pe tava sau platou la mesele de sarbatoare.

Incearca si Prajitura cu bezea
Daca ti-a placut reteta noastra "Haiose, sau prajituri delicioase din Ardeal" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Prajituri

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
Incearca si alte reţete din categoria:
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati si promotii introdu adresa ta de email si apasa butonul trimite