Haiosele sunt niste prajituri delicioase, cu aluat sfaramicios cu multe foi ce se topesc in gura si umplutura de gem delicios de prune. Reteta de haiose poate fi pregatita de Craciun sau de orice ocazie festiva. Haiosele se umplu cu gem gros de prune in general, dar poate fi folosit orice tip de gem.
a) Prepare aluat:
1. Intr-un castron se amesteca ingredientele de la punctul I. si se framanta bine pana aluatul se desprinde de pe degete. Separat se amesteca bine osanza cu cele 200 gr. faina. Ambele se acopera cu folie si se dau ½ ora la frigider.
2. Se intinde apoi o foaia de aluat in forma dreptunghiulara apoi se unge cu 1/3 din amestecul de osanza.
3. Foaie se impatura apoi in 4. E important sa retineti ordinea in care impaturiti foaia (eu fac stanga –dreapta, dreapta-stanga, jos-sus, sus-jos).
4. Puneti aluatul impaturit intr-un vas presarat cu faina si dati la frigider ½ ora. Dupa acest rastimp intindeti din nou foaia, ungeti-o cu inca o parte din amestecul de grasime impaturiti-o la fel ca inainte (in aceeasi ordine) si dati-o din nou la frigider pentru ½ ora.
Apoi mai repetati inca o data operatiunea cu a treia parte de grasime si mai lasati-o la frigider inca ½ ora inainte de a o folosi. Eu pregatesc aluatul seara si nu-l folosesc decat a doua zi.
5. Se intinde o foaie dreptunghiulara groasa de 1 cm (nu mai subtire de atat) si se taie patrate de 3-4 cm cu un cutit incins de mai multe ori pe flacara (cutitul incins va ajuta ca straturile sa nu se lipeasca intre ele si la coacere se vor deschide frumos).
6. Pe fiecare patratica se pune cate o lingurita de magiun si se indoaie.
7. Triunghiurile obtinute se aseaza intr-o tava tapetata cu unt si faina sau cu hartie de copt si se coc la mijlocul cuptorului.
8. Haiosele trebuie coapte in cuptorul preincalzit la 200 grade C timp de 5-7 minute, pana ce straturile infloresc, iar apoi temperature se reduce la 160 grade C si se mai coc pana se rumenesc.
9. Apoi se scot, se lasa la racit si se servesc pudrate cu zahar pudra vanilat din abundenta.
Reteta de haiose a fost propusa de kikenHana pe forum culinar.
Haiosele cu magiun se servesc pe tava sau platou la mesele de sarbatoare.
Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....
Lasagna vegetarianaSupa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!
Supa crema de legumeAceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...
Placinta frageda cu mereUn desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.
Chec de postGulasul unguresc cu carne de porc este o mancare delicioasa cu carne pe care o puteti pregati cu usurinta. Gulasul este o...
Gulas unguresc cu carne de porcPrajitura Raffaello este o prajitura de casa pentru care nu gasesc suficiente cuvinte de lauda. Are aroma intensa de cocos,...
Prajitura Raffaello1. Cele doua aluaturi se lucreaza separat. Pentru fiecare in parte, untul rece se bate spuma cu zaharul pudra si esenta de...
Biscuiti marmoratiVă invit la o prăjitură rapidă și delicioasă. Poate fi pregătită cu orice fruct de sezon.
Desert tarta cu zmeura si mascarponeReteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...
Prajitura pufoasa cu fructe
Comentarii