Racituri moldovenesti (sau piftie de porc)

Raciturile moldovenesti sunt delicioase. Pentru a prepara aceasta reteta aveti nevoie de picioare de porc, un buturel potrivit, urechi de porc, zarzavat si condimente.

Timp pregatire
400 minute
Complexitate
medie
Racituri moldovenesti (sau piftie de porc)

Ingrediente

  • picioare de porc
  • un buturel potrivit
  • urechi de porc
  • morcov
  • pătrunjel
  • o ceapă mare
  • câţiva căţei de usturoi
  • doi cartofi
  • sare
  • piper boabe
  • delikat

Mod de preparare

Raciturile moldovenesti sunt delicioase. Pentru a prepara aceasta reteta se spală bine picioarele, buturelul, urechile de porc şi se pun întregi într-o oală mare (de preferinţă o oală înaltă). Zarzavatul, cartofii, usturoiul, ceapa se curăţă şi se pun întregi la fiert împreună cu produsele de porc. Se pune apoi sare, piper şi delikat. Se pune apă cât să le acopere foarte bine, cam cu 7-8 cm deasupra lor. Se pune un capac tras puţin deoparte de pe oală, şi se dă totul la foc mic, cât mai mic. Se lasă aşa la fiert 5-6 ore, până ce toată carnea se desprinde de pe oase. Nu se amestecă în oală şi nici nu se dă la foc mare. În caz contrar zeama se va tulbura şi răciturile nu vor mai fi limpezi.

Când aproape carnea s-a desprins de pe oase, se verifică zeama dacă se lipeşte sau nu, adică dacă se gelifică. Se ia puţin cu lingura de deasupra, din oală, şi se pune pe o farfuriuţă, care se dă la rece verificând apoi starea acesteia. Dacă vi se pare că nu se gelifică suficient, se poate dizolva repede în puţină zeamă, un plic de gelatină. Se toarnă apoi gelatina dizolvată peste întreaga cantitate şi se mai lasă 2 minute pe foc.

Când totul este gata se scoate carnea, cu grijă, să nu se tulbure zeama. Se desface de pe oase şi se pune în castronele, farfurii sau în ce vase se doreşte a se folosi. Peste acestea se strecoară zeama cu polonicul, foarte încet. Se dă totul la rece, până a doua zi.


Raciturile moldovenesti se servesc a doua zi, dupa ce au stat la rece.

Sursa acestei retete este blogul culinar alice-albinutza.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Clafoutis cu capsuni

Clafoutis cu capsuni

Reteta dietetica, cu fructe de sezon, preferatele mele: capsunile! A venit sezonul căpșunilor și acum nu lipsesc de pe...

Clafoutis cu capsuni
Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui

Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui

Retete dietetice

Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui
Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara

Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara

Aș spune că la mine primăvara începe cu leurda, pe care o includ în cât mai multe preparate, iar azi mi-am delectat...

Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara
Cele mai apreciate rețete
Drob Pascal
1
Retete de Pasti

Drob Pascal

Anul acesta am pregătit pentru Paşte, două droburi din ficat de porc, dintre care pe unul l-am dus naşei. Am folosit alt...

Drob Pascal
Chiftele cu piept de pui si ciuperci
2
Aperitive cu carne

Chiftele cu piept de pui si ciuperci

Reteta mea preferata de chiftelute.

Chiftele cu piept de pui si ciuperci
Pasca poloneza clasica
3
Prajituri

Pasca poloneza clasica

Aceasta reteta de pasca poloneza clasica este absolut delicioasa! Cu blat cu cacao, crema de branza si glazura de ciocolata...

Pasca poloneza clasica
Prajitura cu mere, biscuiti si budinca de vanilie
4
Prajituri

Prajitura cu mere, biscuiti si budinca de vanilie

Pentru ca este sezonul merelor, am incercat diverse prajituri printre care si aceasta. A iesit o bunatate delicioasa si...

Prajitura cu mere, biscuiti si budinca de vanilie
Bait pentru carne de vanat
5
Mancaruri cu carne

Bait pentru carne de vanat

Descoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.

Bait pentru carne de vanat
Parteneri
Aluat de foietaj cu branza sarata
Bucataras.RO

Aluat de foietaj cu branza sarata

Eu fac doua feluri de aluat de foietaj cu branza, dar acesta imi place in mod deosebit si se face mai usor. Pe celalalt l-am...

Aluat de foietaj cu branza sarata
Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Gustos.RO

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure

Iata o reteta minunata de prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure. Bucura-te de gustul bogat al ciocolatei...

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Negresa - irezistibil de gustoasa
ReteteCulinare.RO

Negresa - irezistibil de gustoasa

O imbinare sublima de texturi și arome, prajitura negresa te incanta cu savoarea sa intensa de ciocolata si cu consistența...

Negresa - irezistibil de gustoasa
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci. citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola