Dovlecei umpluti cu telemea

Se spala dovleceii bine si se pun la fiert intregi in apa clocotita (nu se curata!); Sarea se pune in apa cind se pun si dovleceii, pentru aprox. 10

Timp pregatire
80 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • dovlecei(eu am avut 8 bucati la 3 persoane si abia au ajuns - nu prea mari:3-4 cm diametrul si cam 12-15 cm lungimea)
  • 2 oua
  • 150 grame telemea(feta)
  • 150-200 g smantana
  • 3 linguri faina
  • piper
  • marar
  • 3 linguri pesmet

Mod de preparare

Se spala dovleceii bine si se pun la fiert intregi in apa clocotita (nu se curata!);

Sarea se pune in apa cind se pun si dovleceii, pentru aprox. 10 minute (nu mai mult ca se inmoaie).

Se scot din apa si se taie in 1/2 pe lungime.

Se lasa cu fata taiata in jos la scurs in strecuratoare ptr. aprox. 20 min si se mai preseaza din cind in cind usor cu mina ca sa elimine apa luata la fierbere.

Cind s-au racit se curata miezul cu seminte cu o lingurita in asa fel incit sa ramina o "barcuta".

Dovleceii scobiti in felul asta se pun intr-o forma rezistenta la foc. Se toaca miezul scos de la dovlecei+1 dovlecel (se stoarce un pic in mina de apa inainte), se amesteca cu ouale intregi, smantana, faina, mararul, piperul (eu pe toate astea le-am bagat la mixer, inclusiv miezul de la dovlecei, netocat) si apoi se adauga telemeaua rasa.

Se umplu dovleceii cu sosul, se intareste in cuptor.

Daca este prea mult sos se toarna tot in tava (dupa ce s-au umplut dovleceii) si se niveleaza.(mie mi-au iesit mai multe rinduri de dovlecei, asa ca am umplut rindurile pe rind:) - in sectiune arata foarte bine din cauza jocului de culori)

Se presara cu pesmetul - prajit un pic in prealabil in tigaie. Se baga in cuptor la foc mijlociu ptr. aprox. 30 minute (pina devine auriu).

Nu se adauga sare in compozitie, telemeaua fiind sarata - mai bine se adauga in farfurie.

(merge si cu cascaval, dar atunci trebuie sarata compozitia; telemeaua insa ii da un gust aparte)
Pofta buna!

Reteta Dovlecei umpluti cu telemea a fost propusa de Daniela.dr

Discuta mai multe despre aceasta reteta pe forum culinar.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua vopsite in foi de ceapa

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Drob usor de pui

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Drob usor de pui
Cele mai apreciate rețete
Desert prajitura felie de lapte
1
Retete culinare

Desert prajitura felie de lapte

Astazi vreau sa iti arat cat de usor si simplu poti prepara acasa celebra prajitura indragita de toti copiii, prajitura felie...

Desert prajitura felie de lapte
Piersicute
2
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Piersicute

Piersicutele intotdeauna nelipsite pe masa de Sarbatori…. si-n copilarie dar si acum.

Piersicute
Iepure cu cartofi la cuptor
3
Mancaruri cu carne

Iepure cu cartofi la cuptor

O mancare gustoasa in sezonul rece

Iepure cu cartofi la cuptor
Sarmalute in foi de vita
4
Specialitati

Sarmalute in foi de vita

• spalati frunzele de vita si puneti-le intr-un bol cu apa fierbinte si sare, pentru 5 minute• daca folositi

Sarmalute in foi de vita
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
5
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Parteneri
Tarta cu branza si mac
Bucataras.RO

Tarta cu branza si mac

Va plac tartele? Dar branza? Eu astazi m-am gandit sa va aduc o tarta aperitiv, foarte gustoasa care sper sa va fie pe plac....

Tarta cu branza si mac
Drob de miel in foietaj
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Altfel de Cozonac cu Nuca
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!! citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola