Cosulet comestibil

Cosuletul comestibil arata ca si un cos impletit din nuiele, doar ca este din aluat. Il puteti umple cu salata sau cu ce doriti.

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
ridicata
Cosulet comestibil

Ingrediente

  • 400 gr faina alba
  • 50 gr zahar
  • 1 praf de sare
  • 1 pliculet drojdie uscata (7 gr)
  • putin extract de vanilie ( eu l-am facut in casa)
  • 2 oua (la temperatura camerei)
  • 60 gr un topit
  • 150 ml lapte cald

Mod de preparare

Am amestecat toate ingredientele intr-un bol, pana am obtinut un aluat omogen. Apoi am rasturnat pe planseta si am framantat bine. Am lasat aluatul sa creasca intr-un loc caldut si ferit de curent (cuptorul cu microunde nepornit este perfect). Apoi am trecut la asamblarea cosuletului: aici este partea ceva mai migaloasa. Am imbracat un castron de jena in folie de aluminiu, am uns-o putintel cu ulei (ca sa devina doar usor alunecoasa si sa impiedice lipirea aluatului). Am lasat putin castronul deoparte si am intins bine foaia de aluat, pe care apoi am taiat-o fasii lungi si late de 1 deget.

Am trecut la impletirea cosuletului. Intr-o tava incapatoare si tapetata cu hartie de copt am asezat castronul cu gura in jos si fundul in sus. Acesta este suportul pt. cosuletul nostru. Intai am dispus radial fasii lungi pe suprafata castronului (pe verticala), cu foarte putin spatiu intre ele pe fundul castronului (care va deveni si fundul cosuletului). Aceste fasii se departeaza mai mult spre gura castronului...fasiile le-am lasat lungi, sa atarne in tava, cel putin pt. moment. Ca sa formez bine baza cosuletului, am observat ca fasiile se suprapun si formeaza un soi de bila, asa ca am luat o forma de fursecuri rotunda si am decupat surplusul...nu puteam lasa cosuletul asa, deci am luat aluatul decupat, l-am intins din nou cu sucitorul..si cu aceeasi forma rotunda am taiat un cerc, pe care l-am lipit apoi de fasiile decupate anterior. Asa am format baza plata si frumoasa a cusuletului. Buuuun...si iata-ma din nou, gata de impletit. Cu celelalte fasii de pe planseta am inceput sa "tes" orizontal printre fasiile verticale asezate pe castronul amintit mai sus, exact ca un impletitor de cosuri din rachita (de fapt, asa va arata la final cosuletul). Munca aceasta ia ceva timp si foarte multa rabdare, dar in final, impletitura "creste" frumos pe castron, iar gospodina devine din ce in ce mai mandra de munca depusa...veti vedea.

Dupa ce am reusit sa impletesc tot cosuletul pe castron, am taiat fasiile verticale care depaseau marginile cosuletului, iar din ultimele fasiute ramase am impletit o bentita...exact ca la cositele fetitelor in zile de sarbatoare! Cu aceasta bentita am inconjurat tot cosuletul, ca sa formez "buza" cosului. Dupa ce mi-am admirat munca, am uns cu ou batut si am dat la cuptor, la foc mediu, pana ce s-a copt si s-a rumenit frumos. am scos cu grija din cuptor si am lasat la racit. Abea apoi am scos castronul-suport din interiorul cosuletului si am indepartat toata folia de aluminiu. Am lasat cosul sa se odihneasca pana a doua zi (cu gura in jos si fundul in sus, ca sa nu-si strice forma). Am umplut cosuletul cu oua rosii si l-am asezat in mijlocul mesei de sarbatoare, gata sa fie admirat, apoi mancat!
Enjoy!

Cu aceasta reteta doresc sa particip la concursul Castiga timp - testeaza produse Philips, care a inceput deja pe data de 22.04. Ma bucur tare mult ca am reusit si eu sa aflu la timp de aceasta campanie, mai ales ca am mare nevoie de un astfel de produs pt. testat. Trebuie sa recunosc ca pana acum am avut un robot de bucatarie de care am fost foarte multumita, dar care a cedat de curand. Din pacate, timpul meu liber este, practic inexistent, eu tot alergand intre serviciu, casa si navete, iar oboseala si criza de timp si-au facut simtita prezenta. Practic, aceste produse Philips sunt o minune la casa omului, pt. ca injumatatesc timpul petrecut la prepaparea retetelor, iar eu as putea sa ma ocup de multele treburi ramase in urma.


sugestie: daca va ramane aluat si timp la dispozitie, puteti impleti inca o bentita, pe care s-o coaceti putin curbata, iar dupa racire s-o atasati cosuletului, ca sa aiba si toarta.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Frunze de vita oparite
1
Conserve de iarna

Frunze de vita oparite

Iarna folosim frunza de vita pentru prepararea delicioaselor sarmale si de aceea trebuie sa ne gandim din timp,cand vita este...

Frunze de vita oparite
Sos de mere cu smantana
2
Sosuri reci

Sos de mere cu smantana

Sosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...

Sos de mere cu smantana
Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
3
Mancaruri cu carne

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut

Aceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
Gem de agrise
4
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Parteneri
Copanele in fulgi de porumb la cuptor
Bucataras.RO

Copanele in fulgi de porumb la cuptor

Copanele in fulgi este un preparat iubit de multa lume, in special de cei mici, dar nici cei mari nu le refuza niciodata! Pot...

Copanele in fulgi de porumb la cuptor
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise