Ca multe alte mancaruri traditionale vechi, reteta ”Lapte de bou” se prepara in special in perioadele de post, avand variante diferite, in functie de regiuni.
Ca multe alte mancaruri traditionale vechi, reteta "Lapte de bou" se prepara in special in perioadele de post, avand variante diferite, in functie de regiuni.
In Comuna Racovita din Judetul Sibiu reteta se prepara din prune uscate si se manca in loc de muraturi, cu fasole batuta.
In alte regiuni, "Laptele de bou" se prepara din magiun cu apa calduta, la care se adauga paine.
Varianta din Sibiu a retetei se intalnea si in Tara Motilor (preparata cu apa) si in Maramures (preparata cu lapte).
Apa/ laptele se fierbe.
Intre timp, semintele de dovleac se prajesc la cuptor si se macina pana se obtine o faina fina.
Faina din seminte de dovleac se adauga in apa clocotita (sau in laptele clocotit).
Se amesteca "faina" din seminte de dovleac si apa clocotita (laptele clocotit) pana cand se obtine o pasta groasa, se adauga sare si se mai fierbe la foc mic pentru inca 10 minute.
Secretul bucatarului
Pentru a nu se afuma "Laptele de bou", se amesteca permanent pe durata prepararii.
Pentru ca "faina" din seminte de dovleac sa se amestece cat mai bine cu apa sau cu laptele, semintele prajite trebuie macinate cat mai fin.
Reteta face parte din a doua editie a programului de educatie culinara “Descopera traditiile culinare romanesti!” derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya si Kotanyi Romania.
Reteta veche din Ardeal “Lapte de bou” a fost obtinuta din Judetul Sibiu (Ardeal) si a fost preparata de Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucatarescu, in cadrul Campaniei ”Descopera traditiile culinare romanesti!”.
Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....
Lasagna vegetarianaSupa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!
Supa crema de legumeAceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...
Placinta frageda cu mereUn desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.
Chec de postGulasul unguresc cu carne de porc este o mancare delicioasa cu carne pe care o puteti pregati cu usurinta. Gulasul este o...
Gulas unguresc cu carne de porcPrajitura Raffaello este o prajitura de casa pentru care nu gasesc suficiente cuvinte de lauda. Are aroma intensa de cocos,...
Prajitura Raffaello1. Cele doua aluaturi se lucreaza separat. Pentru fiecare in parte, untul rece se bate spuma cu zaharul pudra si esenta de...
Biscuiti marmoratiEste un aperitiv tare bun de pus la pachet la scoala, la serviciu, chiar si in excursie la cererea fiului meu!
Aperitiv rulada cu pesto, sunca si cascavalReteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...
Prajitura pufoasa cu fructe
Comentarii