Paturata pe crumpei

Incepeti cu aluatul, framantati din toate ingredientele de mai sus un aluat neted, elastic. Dati o forma de bila, ungeti cu ulei si il inveliti cu o f

Timp pregatire
80 minute
Complexitate
ridicata
Paturata pe crumpei

Ingrediente

  • Ingrediente mancare:
  • 1 bucatica frumoasa de sunca de casa de circa 300 grame
  • 5 cartofi mari
  • albi
  • taiati rondele
  • 4 cepe mijlocii taiate cubulete
  • 1 morcov
  • 1 rosie
  • boia de ardei
  • praz
  • foaie de dafin
  • sare
  • piper
  • Ingrediente paturata:
  • 2 pahare de faina (un pahar de 150 ml)
  • 3/4 din acelasi pahar apa rece
  • 1 lingurita de ulei
  • 1 lingurita de otet
  • 1 praf de sare
  • ulei pentru uns foaia
  • Umplutura:
  • branza proaspata de vaci
  • putina telemea
  • marar
  • 1 ou

Mod de preparare

Incepeti cu aluatul, framantati din toate ingredientele de mai sus un aluat neted, elastic. Dati o forma de bila, ungeti cu ulei si il inveliti cu o folie, il dati la frigider pentru 20-30 de minute. Intr-o cratita rumeniti pe toate partile carnita afumata taiata felii. Cand e rumena o scoateti si in grasimea rezultata (daca mai e nevoie mai adaugati ulei, in cazul meu a fost nevoie ca am folosit carne destul de slaba) puneti ceapa, morcovul si, in cazul de fata, cam jumatate de praz taiat rondele (optional). Cand si cand mai amestecam, pana cand ceapa e sticloasa, prazul s-a raspandit si el prin cratita.

Adaugam boiaua, punem carnita inapoi in oala, feliile de cartofi, rosia curatata de coaja si taiata cubulete, foaie de dafin, sare, piper dupa gust si apa cat sa acopere toate astea, si dam la foc mic, mic, acoperit. Scoatem aluatul de la frigider, il asezam pe planul de lucru acoperit cu o fata de masa din musama sau panza groasa pe care am infainat-o bine si il intindem cu sucitorul, cam de 8 milimetri (aprox) stropim cu ulei si lasam sa se odihneasca vreo 5-10 minute. Apoi incepem si tragem de marginile aluatului in toate partile, mai bagam mana pe dedesubt si il intindem si de la mijloc, ideea e ca trebuie sa obtinem o foaie uniforma si foarte subtire, transparenta (ca foita de tigara). Aluatul il lasam 5 minute sa se zvante, dupa care decupam marginile de jur imprejur (nu se vor folosi) si pensulam cu ulei toata suprafata.

 

Pregatim umplutura din cele doua branze si mararul verde tocat, adaugam oul si amestecam. Proportia branza - telemea e la alegerea fiecaruia, cat de sarat ii place. Asezam toata umplutura la o margina a foii de aluat si ajutandu-ne de fata de masa o rulam. O rasucim in spirala si o asezam in oala cu papricasul de cartofi, deasupra. Totul se da la foc mic, sub capac, cam 40 de minute (in cazul in care nu e suficient lichid in oala cand puneti placinta, mai adaugati).

Dupa 40 de minute placinta s-a facut in abur iar mancarea este destul de scazuta.


Se serveste adaugand pe farfurie carne, cartofi, cate o bucata de paturata, totul stropit cu sosul format si presarat cu patrunjel verde tocat.
Sursa acestei retete este siteul Retetecalamama.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Frunze de vita oparite
1
Conserve de iarna

Frunze de vita oparite

Iarna folosim frunza de vita pentru prepararea delicioaselor sarmale si de aceea trebuie sa ne gandim din timp,cand vita este...

Frunze de vita oparite
Sos de mere cu smantana
2
Sosuri reci

Sos de mere cu smantana

Sosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...

Sos de mere cu smantana
Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
3
Mancaruri cu carne

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut

Aceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
Gem de agrise
4
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Parteneri
Chec "Zebra"
Bucataras.RO

Chec "Zebra"

Am preluat reteta de la bucataras Jamila dar am dublat cantitatile, astfel incat sa obtin doua chec-uri. Au iesit atat de...

Chec "Zebra"
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise