Sarmale cu carne si ciuperci in dovleac

Sarmalele cu carne si ciuperci in dovleac fac parte din mancarurile de toamna pe care merita sa le incercati. Aceasta reteta de sarmale este 2 in 1: veti invata sa faceti atat sarmale cu carne cat si sarmale cu ciuperci, ambele coapte in dovleac.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa
Sarmale cu carne si ciuperci in dovleac

Ingrediente

  • 600 grame carne de porc putin grasa
  • o varza murata mare
  • cu foile subtiri
  • un dovleac placintar mare cat sa incapa totusi in cuptor (al meu a fost mai mic )
  • afumatura (aici intra ce vreti/aveti dintre : slanina
  • costita
  • bacon
  • ) dupa placerea fiecaruia
  • 2-3 cepe
  • 500 grame ciuperci
  • 4 morcovi
  • 5 rosii
  • 3 linguri pasta de tomate
  • 1-2 cani bors
  • 1-2 pahare vin alb sec
  • 2 maini de orez pentru sarmalutele cu carne
  • 4 maini de orez pentru sarmalutele cu ciuperci
  • stafide cate vrem
  • o legatura de marar
  • o legatura de patrunjel
  • cateva crengute de cimbru
  • ulei
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Dupa ce am reusit sa adunam toate ingredientele pornim la treaba:

Tocam carnea

Tocam ceapa marunt si o punem la calit

Curatam morcovii, ii radem si ii punem peste ceapa

Daca faceti si sarmalute cu ciuperci si stafide mai pregatiti o tigaie la fel, curatati si taiati ciupercile si adaugati-le la calit.

In prima tigaie adaugam carnea

Vom adauga in aceasta tigaie si apa si vom lasa ingredientele sa se faca aproximativ 30 de minute.

Intre timp tocam verdeata

Taiem un capac in dovleac si il curatam bine in interior, scobindu-l si pastrand o ceasca de miez parfumat pentru a-l adauga la carne.

Dupa ce carnea s-a inmuiat adaugam orezul si il lasam sa infloreasca un pic.

Punem orezul si peste ciuperci, sa infloreasca si el de fericire ca le-a intalnit.
Cand orezul e pe jumatate facut oprim focul si amestecam umpluturile astfel:
orezul cu ciuperci primeste stafidele, patrunjel, marar, cimbru, piper si sare

Carnea tocata primeste dovleacul facut pasta si , bineinteles, patrunjel, marar, cimbru, sare si piper.

Atentie, atentiune! La capitolul sare trebuie avuta mare grija pentru ca si varza murata contine sare! Asadar, tineti cont de cat de sarata e varza si reduceti sarea adaugata in umpluturi.

Pasul urmator : taiem rosiile si le punem si pe ele la calit.

Operam varza : desfacem cu grija fiecare frunza si ii scoatem nervura. Pentru ca in aceasta r

Varza ramasa se toacaeteta totul este partial preparat, fierbem si varza cam 20 de minute. Apoi incepem sa impachetam sarmalutele. Apoi incepe faza de umplere a bostanului, dupa regula : varza tocata cu rosii, sarmalute, varza tocata cu rosii, afumatura, sarmalute...

Se capaceste cu crengute de cimbru si rosii proaspete.

Se face un amestec din bors, vin si pasta de tomate (eventual si niste sare... vedeti dupa gust) si se toarna peste sarmale. Aveti grija cata zeama puneti, dovleacul lasa si el zeama si daca nu ii lasati putin loc va da pe afara. Eventual mai adaugati cand se coace, daca nu se mai vede deloc seama.

Dovleacul meu a stat la cuptor 2 ore la 210 grade. Daca era mai mare l-as fi tinut mai mult. Apasati din cand in cand coaja, sa fiti sigure ca nu s-a inmuiat prea tare.

Reteta de sarmale cu carne si ciuperci in dovleac a fost propusa de IriA pe forum culinar.


Serviti sarmalele cu carne si ciuperci alaturi de mamaliga, ardei iute si smantana.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Frunze de vita oparite
1
Conserve de iarna

Frunze de vita oparite

Iarna folosim frunza de vita pentru prepararea delicioaselor sarmale si de aceea trebuie sa ne gandim din timp,cand vita este...

Frunze de vita oparite
Sos de mere cu smantana
2
Sosuri reci

Sos de mere cu smantana

Sosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...

Sos de mere cu smantana
Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
3
Mancaruri cu carne

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut

Aceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
Gem de agrise
4
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Parteneri
Copanele in fulgi de porumb la cuptor
Bucataras.RO

Copanele in fulgi de porumb la cuptor

Copanele in fulgi este un preparat iubit de multa lume, in special de cei mici, dar nici cei mari nu le refuza niciodata! Pot...

Copanele in fulgi de porumb la cuptor
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise