> 

Pe acest forum se accepta doar retete în imagini realizate de membrii Culinar.ro
Acestea vor fi prezentate pas cu pas - cel putin 5 etape, plus imagini cu produsul final si eventual o sectiune (4-5 imagini cu produsul final sunt suficiente)
Nu se accepta poze luate de pe alte forumuri, bloguri, sau din carti..

5 Pagini V  < 1 2 3 4 5 >  
Reply to this topicStart new topic
> O alternativa pentru drojdia de bere, si ce se poate face cu ea
Adriana Nicoleta
mesaj Jan 30 2006, 10:54 PM


.


Grup: Membri de onoare
Postari: 25,863
Inregistrat pe: 12-March 02
Membrul Nr.: 2,760



Din aluatul cu care am făcut duminică pizza, post 26, am pus o bucată in frigider,
sâmbătă dimineaţa l-am scos şi l-am lăsat pe pervazul geamului deasupra caloriferului până seara când l-am cântărit, i-am adăugat aceeaşi cantitate de apă, aceeaşi cantitate de făină şi o linguriţă de melasă.
Am lăsat până duminică dimineaţă când am cântărit iar aluatul, aveam un chilogram de aluat aşa că am adăugat 150 ml ulei, 150 ml apă, o linguriţă de melasă, o linguriţă de sare şi 750 de grame de făină, am lăsat să crească după care ajutându-mă cu ulei ca să nu se lipească am făcut chifle, o parte de aluat am pus-o iar la frigider pentru data viitoare, le-am dat forma, le-am lăsat la crescut, le-am uns cu ou şi ăsta e rezultatul.
Poze Micsorate Atasate
Imagine Atasata

 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Adriana Nicoleta
mesaj Feb 7 2006, 10:20 AM


.


Grup: Membri de onoare
Postari: 25,863
Inregistrat pe: 12-March 02
Membrul Nr.: 2,760



Asta e baguette-a pe care am făcut-o cu acelaşi aluat

feliile


Poze Micsorate Atasate
Imagine Atasata


Imagine Atasata

 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
defraga
mesaj Jun 17 2006, 07:19 AM


Academic Chef


Grup: Membri
Postari: 1,337
Inregistrat pe: 27-December 05
De la: urziceni-ialomita
Membrul Nr.: 29,575



QUOTE(Adriana Nicoleta @ Apr 4 2005, 12:09 AM) [snapback]103350[/snapback]

nu tiu cum s-l numesc altfel icon_cry.gif
Pentru cine vrea s ncerce acest procedeu v scriu explicaiile pentru a ncepe de la zero. De la acest lucru am plecat eu acum cteva sptmni oprindu-mi o bucat de aluat pe care am pus-o la frigider i pe care am reutilizat-o peste o sptmn.

Se face un poolish din
500 de grame de fin alb (ar trebui s aib coninut mare de gluten dac e posibil, deci manitoba laugh.gif )
500 de grame de ap cldu
5 gr de drojdie de bere proaspt (eu asta am folosit-o, dac altcineva vrea s ncerce cu alta o face pe propria rspundere)
o linguri de zahr
Se las s stea 4 ore acoperit.
Se adaug 500 de grame de fin, 25 de grame de sare, 50 de grame de ulei, 100 de grame de ap.
Se face un aluat care poate fi folosit pentru pizza dup ce a crescut alte 2 ore.

Acum v povestesc cum fac eu la sfrit de sptmn deci cnd sunt acas dou zile i am timp s l las s creasc linitit.
Se pleac de la o bucat de aluat (despre care v vorbeam mai sus care de exemplu n cazul meu de data asta cntrete 470 de grame, se poate face o alt cantitate meninnd bineneles proporiile).

Adriana...
Tu ai facut poolish-ul acela = care este un aluat cu care se poate face paine si pizza
Aluatul acela inlocuieste drojdia atunci cand este folosit?
Cat pastrezi din aluatul respectiv pentru o data viitoare?
Cum se pastreaza?In frigider?In congelator?Intr-o cutie cu capac sau descoperita?
Te rog frumos daca poti sa-mi dai si mie niste explicatii wink.gif
Multumesc anticipat


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Adriana Nicoleta
mesaj Jun 18 2006, 10:31 PM


.


Grup: Membri de onoare
Postari: 25,863
Inregistrat pe: 12-March 02
Membrul Nr.: 2,760




QUOTE(defraga @ Jun 17 2006, 07:19 AM) [snapback]226479[/snapback]

Tu ai facut poolish-ul acela = care este un aluat cu care se poate face paine si pizza

Da
QUOTE(defraga @ Jun 17 2006, 07:19 AM) [snapback]226479[/snapback]

Aluatul acela inlocuieste drojdia atunci cand este folosit?

Da
QUOTE(defraga @ Jun 17 2006, 07:19 AM) [snapback]226479[/snapback]

Cat pastrezi din aluatul respectiv pentru o data viitoare?

Eu de obicei ţin deoparte ntre 400 şi 500 de grame pentru că e mai uşor de calculat cantitatea de apă şi făină pe care trebuie să o adaug
QUOTE(defraga @ Jun 17 2006, 07:19 AM) [snapback]226479[/snapback]

Cum se pastreaza?In frigider?In congelator?Intr-o cutie cu capac sau descoperita?

Se păstrează n frigider ntr-o cutie cu capac
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moni
mesaj Jun 21 2006, 05:28 PM


Bucataras


Grup: Membri
Postari: 165
Inregistrat pe: 7-October 02
De la: In afara Romaniei
Membrul Nr.: 4,943



Intrebare generala despre drojdia de bere:
La cateva paini facute (de catre sotul meu icon_biggrin.gif ) cu drojdie de bere s-a intamplat ca painea sa capete un gust neplacut (de drojdie). E posibil sa fi fost drojdia prea veche ? (totusi crescuse). Sau a fost lasata prea mult la crescut ? Sau am pus prea multa (am respectat indicatiile de pe pachet)... din ce povestiti vad ca poolishul asta fermenteaza totusi destul de mult si pizza iese buna. Cozonacul ne iese bun cu acelasi fel de drojdie de bere (diferentza e si de faina, folosim faina integrala de obicei la paine). Aveti idee ce a putut sa mearga prost ?

monica (always sourdough)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bulinuta
mesaj Jun 21 2006, 05:44 PM


Mami de Rege si Printz!


Grup: Membri
Postari: 4,330
Inregistrat pe: 10-January 05
De la: Bucuresti
Membrul Nr.: 20,159



Eu zic ca a fost multa drojdie...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Adriana Nicoleta
mesaj Jun 21 2006, 07:22 PM


.


Grup: Membri de onoare
Postari: 25,863
Inregistrat pe: 12-March 02
Membrul Nr.: 2,760



eu zic că ori a fost lăsată prea mult la crescut ori era prea multă drojdie
indicaţiile de pe pachet nu-mi zice nimica, tre să mi zici cte grame de ce fel de drojdie ai folosit la ctă făină
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Moni
mesaj Jun 22 2006, 01:54 PM


Bucataras


Grup: Membri
Postari: 165
Inregistrat pe: 7-October 02
De la: In afara Romaniei
Membrul Nr.: 4,943



Mersi de raspunsuri!
Is aproape sigura ca un pachetel de drojdie proaspata are ... 42g si l-am folosit cu 1 Kg de faina.

Data viitoare o sa incerc eu insami sa fac painea (problema e ca painea cu drojdie naturala imi place asa de tare ca nu-mi vine sa incerc cu drojdie de bere icon_smile.gif ).
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Adriana Nicoleta
mesaj Jun 22 2006, 02:08 PM


.


Grup: Membri de onoare
Postari: 25,863
Inregistrat pe: 12-March 02
Membrul Nr.: 2,760



Proportia pare a fi corecta.
Atunci poate fi mai degraba chestie de gusturi, eu m-am jucat un an intreg cu drojdia naturala dar m-am plictisit si de multe ori ma deranja gustul.
Asa ca m-am intors la cea de bere, numai uneori mai fac experimente dintr-astea cu poolish cind am chef.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ELAIDA
mesaj Nov 13 2006, 01:27 PM


Academic Chef


Grup: Membri
Postari: 1,012
Inregistrat pe: 12-May 06
De la: ...langa brebenel...
Membrul Nr.: 32,038



Nu stiu daca este cineva interesat de aceste turtite, in ziua de azi, cand la orice colt de strada gasesti drojdie, daca ai nevoie.
Si totusi, pentru cele care se intreaba cum dospeau aluatul stra-bunicile sau bunicile noastre de la tara in vremuri de demult (sau de azi), le arat niste TURTITE PENTRU DOSPIT (pe care le-am fotografiat la bunica mea, care mai foloseste din cand in cand aceste turtite.. spune ca e mai sanatos asa.. ca nu se umfla in stomac, ca de la drojdie icon_smile.gif ):





Bunica face cu ele:




Cum le face? Simplu: ia o bucata de aluat, ii da forma de turtite cu ajutorul unui pumn de faina, apoi le trece prin malai, le pune la uscat si le pastreaza in saculeti de panza.
Interesant?

Acest mesaj a fost editat de ELAIDA: Nov 13 2006, 01:28 PM
Poze Micsorate Atasate
Imagine Atasata


Imagine Atasata


Imagine Atasata


Imagine Atasata

 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Adriana Nicoleta
mesaj Nov 13 2006, 02:12 PM


.


Grup: Membri de onoare
Postari: 25,863
Inregistrat pe: 12-March 02
Membrul Nr.: 2,760



Interesant dar nu suficient de explicit pentru cineva care nu ştie despre ce e vorba.
După ce le-a uscat cum le foloseşte?

Despre acelaşi subiect am vorbit şi eu aici:
http://www.culinar.ro/forum/index.php?s=&a...st&p=103350
luni de zile mi-am ţinut de pe o duminică pe alta o bucată de aluat, doar prima dată deci la nceput printre ingrediente era drojdia de bere, după aceea aluatul fermenta datorită microorganismelor prezente n bucată de aluat rămasă.
Iar demult ncepusem alt mesaj despre cum se formează de la nceput drojdia naturală:
http://www.culinar.ro/forum/index.php?show...ojdiei+naturale
De la cursul de pine la care am fost mi-am luat o bucată din acest aluat care a fost nceput acum 8 ani, de atunci l folosesc la fiecare sfrşit de săptămnă la făcut pine şi pizza.

Go to the top of the page
 
+Quote Post
ELAIDA
mesaj Nov 13 2006, 06:22 PM


Academic Chef


Grup: Membri
Postari: 1,012
Inregistrat pe: 12-May 06
De la: ...langa brebenel...
Membrul Nr.: 32,038



Foarte interesanta aventura ta cu drojdia naturala! Ma bucur ca am deschis topicul asta, ca altfel nici nu aflam de ea. rolleyes.gif Ma gandesc sa pornesc si eu in aceasta aventura! Zilele astea... Revin.

In ceea ce priveste turtitele... bunica mea le pune intr-un castron cu faina, adauga apa calduta, sare si le lasa la inmuiat. Cu aceasta maia face painea... icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bambina
mesaj Nov 13 2006, 08:25 PM


Big Chef


Grup: Membri
Postari: 751
Inregistrat pe: 24-October 05
De la: Minneapolis, USA
Membrul Nr.: 28,456



Si pe mine m-ar interesa, dar ma pricep sa fac paine, asa ca as vrea mai multe amnunte, pt. ca nu este evident pt. mine.
Cum se face aluatul din care se fac turtitele?
Si bunica mea folosea turtite, dar a trecut atata timp de atunci...

Multumesc

Bambina
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bambina
mesaj Nov 13 2006, 08:26 PM


Big Chef


Grup: Membri
Postari: 751
Inregistrat pe: 24-October 05
De la: Minneapolis, USA
Membrul Nr.: 28,456



Pardon, am vrut sa spun ca NU ma pricep sa fac paine.
Graba....
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Adriana Nicoleta
mesaj Nov 13 2006, 10:24 PM


.


Grup: Membri de onoare
Postari: 25,863
Inregistrat pe: 12-March 02
Membrul Nr.: 2,760



Bambina citeşte al doilea link pus de mine şi dacă mai ai nelămuriri ntreabă-mă acolo.
Elaida, eu aş lipi dacă mi dai permisiunea acest mesaj de celălalt pentru că există deja acolo o mulţime de idei pe care n-ar avea rost să le repet şi aici, ce zici, e ok pentru tine?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ELAIDA
mesaj Nov 14 2006, 11:55 AM


Academic Chef


Grup: Membri
Postari: 1,012
Inregistrat pe: 12-May 06
De la: ...langa brebenel...
Membrul Nr.: 32,038



Da, Adriana, sa stii ca exact asta mi-a trecut si mie prin minte ieri... Da' am zis sa nu te superi tu ca ma bag si eu ca musca.. Dar ti-am zis, nu descoperisem topicul tau. Deci, fa cum vrei, sunt de acord! rolleyes.gif

Bambina, aluatul din care se fac turtitele trebuie sa aiba drojdie in el, este deci un aluat normal. Daca citesti ce a scris Adriana ai sa vezi ca lantul acesta, odata inceput, il poti continua ani buni. Ma gandesc, ca in vechime, cineva facea o maia ca a Adrianei si apoi se continua cu turtitele acestea... icon_scratch.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Adriana Nicoleta
mesaj Nov 14 2006, 12:23 PM


.


Grup: Membri de onoare
Postari: 25,863
Inregistrat pe: 12-March 02
Membrul Nr.: 2,760



Ok, le-am lipit de primul mesaj pentru ca era vorba de acelasi lucru, am schimbat si titlul, altcvea nu mi-a venit in minte, daca altcineva are alta idee de titlu mai explicita e binevenita.

Eu tin bucata de aluat o saptamina la frigider si apoi o folosesc iar bunica ta face turtite si le usuca.

in vechime era asa cum zici tu dar despre cum se vorbeste in al doilea link pus de mine icon_smile.gif n-as vrea sa ma lungesc ca sa nu le amestecam rolleyes.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Adriana Nicoleta
mesaj Dec 3 2006, 01:41 PM


.


Grup: Membri de onoare
Postari: 25,863
Inregistrat pe: 12-March 02
Membrul Nr.: 2,760



Am in frigider un chilogram de drojdie naturală permanent, in weekend pentru că atunci am timp o improspătez adică o amestec cu aceeaşi cantitate de făină şi jumătate de cantitate de apă, apoi imi fac aluaturile de paine şi de pizza, adăugind pe langă apă şi ulei, iar făină amestec toate felurile pe care le am plus sare.
Ieri mi-a ieşit excelentă, am stropit-o de nenumărate ori cu apă, tot deschideam cuptorul şi tot o stropeam şi a ieşit splendidă, era aşa de frumoasă că Stefano a pus-o in centrul mesei in locul florilor. tongue.gif
Imagine Atasata

mai de aproape

Imagine Atasata

şi secţiune

Imagine Atasata
Go to the top of the page
 
+Quote Post
danluc77
mesaj Dec 3 2006, 01:47 PM


Captain Cook


Grup: Membri
Postari: 368
Inregistrat pe: 6-December 05
De la: israel
Membrul Nr.: 29,272



ce bine arata icon_smile.gif


--------------------
luci
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Adriana Nicoleta
mesaj Feb 9 2007, 12:50 PM


.


Grup: Membri de onoare
Postari: 25,863
Inregistrat pe: 12-March 02
Membrul Nr.: 2,760



Ma lipesc aici cu ultima mea pizza, mai ales pentru ca e facut din aluat cu drojdie naturala.
Chestia cea mai importanta e cuptorul, acum dupa 2 pizzate facute in 2 seri mi-am amortizat si costul aparatului la cit costa acu sa mergi in pizzerie in 4.
este dumnealui, nou nout, veti vedea in curind in ce hal a ajuns deja

inchis

Eu l-am platit 56.90 euro si asta e siteul producatorului http://www.g3ferrari.com
Are rezistenta in capacul de deasupra si una sub piatra de dedesubt, inchis mi se pare ca ajunge la peste 300�C si se vede pentru ca o pizza e gata in cel mult 10 minute, alte 10 ca sa se incalzeasca.
Eu aseara in juma de ora am copt 4.
Intind aluatul cu m�inile in tavi rotunde de aluminiu, il las sa creasca cel putin o ora, le coc 5 minute in cuptor, le racesc, le congelez.

Cind am nevoie le decongelez
Imagine Atasata

pun sosul de rosii si prosciutto cotto de exemplu

Imagine Atasata

si bag 5 minute in cuptor

Imagine Atasata

Asta era cu speck pus cind o scot

Imagine Atasata

asa arata fundul

Imagine Atasata

margherita lui Marco, aici puteti vedea in ce hal e deja piatra, dar asta e riscul, pina ma prind cit sa pun deasupra

Imagine Atasata

amprenta mea dentara biggrin.gif

Imagine Atasata

alta felie

Imagine Atasata

prim plan

Imagine Atasata
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Reclama
mesaj


Google Ads









Go to the top of the page
 
Quote Post

5 Pagini V  < 1 2 3 4 5 >
Reply to this topicStart new topic
Tags
Nici un cuvant cheie adaugat.

1 Utilizator(i) vizualizeaza acest topic (1 Vizitatori si 0 Utilizatori ascunsi)
0 Membri:

 



Design by: Free IPB Skins & Web Proxy
RSS Versiunea Lo-Fi Astazi este: 25th July 2014 - 02:39 PM

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parolă
Invizibil pe forum (nu ma adauga in lista de utilizatori activi pe forum)

Ati uitat parola?
Înregistrare