Sari la conținut

Poză

Retete Montignac - Tort Dobos


13 răspunsuri la acest topic

#1 boni

boni

    doar monti...

  • Membri
  • 2135 posturi
  • Location:Sibiu (Romania)

Postat 10 March 2008 - 12:43 PM

de mult imi statea pe creier, de cand l-am vazut facut de Biju traditional. si ca sa nu ne paraseasca de tot m-am tot gandit sa-l montific si pentru ea si pentru noi smile.gif

asa ca ieri, de lasata secului, am facut dobos.

modul de preparare este ca in reteta originala de aici http://www.culinar.r...ni/17611/Dobos/ , doar ca am schimbat ingredientele, normal smile.gif

blat:
8 oua
5 linguri fructoza
10 linguri migdale pudra
putina esenta de rom


crema:
300 gr ciocolata cu peste 75% cacao
250 ml frisca lichida
200 gr unt
esenta de rom dupa gust

am copt 2 foi mari (cu mod de preparare ca in reteta origiala) pe care le-am taiat in doua pe lungime si le-am umplut cu crema facuta astfel: am topic ciocolata in frisca iar cand s-a racit crema astfel obtinuta am amestecat-o cu untul spumat si esenta de rom

intai pozele si apoi impresii si constatari smile.gif
nu va uitati la "decoratiuni" ca stau foarte prost cu radbarea si timpul in ultima vreme. momentan locuim "in gazda" la parintii mei.
dobos1.jpg

sectiunea
dobos3.jpg

si o felie pentru pofticioase smile.gif
dobos2.jpg


buuuun.
si acum criticile: dupa gusul si parerea mea foile puteu sa fie mai subtiti si crema mai multa smile.gif asa ca recomand sa faceti proportia blaturi - crema cam asa: la blat de 10 oua crema din 600 gr ciocolata, adica sa iasa 3 foi mari,respectiv 6 gata taiate si cantitatea dubla decat am scris eu. daca n-am fost destul de explicita sa ma trageti de maneca wink.gif

despre crema: mi se pare o crema "bestiala", asa de fina si de usor de manevrat. doar ca e cam bomba pentru colesterol. insa, tinand cont cata crema revine la o felie de tort cred ca 2 felii de tort din asta la o ocazie mai speciala merg, nu sunt distrugatoare smile.gif


#2 Vianne

Vianne

    Big Chef

  • Membri
  • 643 posturi

Postat 10 March 2008 - 06:21 PM

Superb tort, Boni!!!!!!!!!!!!!!!!!

#3 RalucaM

RalucaM

    Big Chef

  • Membri
  • 553 posturi
  • Location:Los Angeles

Postat 11 March 2008 - 07:36 AM

Yummy! Cand o sa o incerc, fac crema ganache jumi-juma cioco si frisca, fara unt. Bravo Boni, delicios totul ca de obicei biggrin.gif Iti renovezi casa, sau de ce stai la ai tai? Asteptam mai multe poze acuma, parca "bunicu" avea aparatul foto, nu? smile.gif

#4 boni

boni

    doar monti...

  • Membri
  • 2135 posturi
  • Location:Sibiu (Romania)

Postat 11 March 2008 - 11:07 AM

Raluca abea stept sa-l incerci smile.gif eu zic ca poti sa faci proportia cioco-frisca cu mai multa frisca (ca adunate la mine ar fi 450 frisca+unt la 300 cioco), crema poate sa fie putin mai moale, abea se inmoaie mai fain foile. si cum nu se pune in strat gros nu trebuie sa stea teapana.

si acu' sa bramburesc putin topicul smile.gif
da, stam la ai mei pentru ca la noi acasa e santier. am gasit o trupa de mesteri care imi fac tot ce vreau, adica nu trebuie eu sa caut zidarul, apoi instalatorul, apoi electricianul, apoi iar zidarul si tot asa, si sa ma mai si trimita sa cumpar cot de nustiucat si teava de nustiucat si tot ce mai vor. astia pe care i-am gasit nu m-au uscat de bani, aveam o suma in care sa ne incadram si ne ajunge perfect, cu tot ce ne-am dorit. si mai termina si repede. adica aproximativ in 2 saptamani fac asa: "remodelat" interiorul, schimbat toata instalatia electrica, schimbat gresia si faianta in baie si o parte de bucatarie, schimbat usile din interior si zugravit. a trecut o saptamana, mai e una, si pana acum sunt extrem de multumita. adica ma asteptam sa fie mult mai greu si am avut parte de o surpriza placuta smile.gif
a trebuit sa reamenajam interiorul pentru ca anamaria creste si ii trebuie si ei camera ei (avem doar 2), asa ca am transformat bucataria si holul de la intrare in living si avem acum 2 dormitoare smile.gif cand va fi gata voi pune niste poze pe undeva, trebuie sa caut topicurile corespunzatoare.

si referitor la poze biggrin.gif avem bunic in dotare cu aparat, acum la domiciliu, asa ca acum vor fi ceva mai multe poze. fug la topicurile respective sa le pun wink.gif

#5 Alexandrina

Alexandrina

    Bucataras

  • Membri
  • 82 posturi

Postat 11 March 2008 - 12:46 PM

Boni unde gasesti pudra de migdale.
Am tot cautat, dar in zadar. Am gasit migdale macinate care seamana cu nuca macinata. Vreau si eu sa fac prajituri cu faina de migdale dar nu gasesc. 022.gif
Cioco 70% e aceeasi cu ciocolata menaj?

Si mai am o intrebare:
Am observat ca toate rezervele cu privire la fructoza au in vedere concentratia acesteia( s-a constatat ca in produsele dietetice se foloseste aceeasi concentratie ca la zahar intre 5-10%). Tu cand montifici pui mai putina fructoza (jumatate in comparatie cu zaharul)?


#6 boni

boni

    doar monti...

  • Membri
  • 2135 posturi
  • Location:Sibiu (Romania)

Postat 11 March 2008 - 02:36 PM

Boni unde gasesti pudra de migdale.
Am tot cautat, dar in zadar. Am gasit migdale macinate care seamana cu nuca macinata. Vreau si eu sa fac prajituri cu faina de migdale dar nu gasesc.

eu nu am gasit nici macar migdale macinate. mi-am luat migdale crude si le-am "macinat" in blender. eu am fost multumita de rezultat.

Cioco 70% e aceeasi cu ciocolata menaj?
nuuuuuuuuu! nu ctiu concentratia ciocolatei de menaj dar precis e sub 55%. eu am folosit ciocolata Heidi 75%. este si 85% (cand o mananc goala din aceea imi cumpar mai ales acum, ca e si de post)

Si mai am o intrebare:
Am observat ca toate rezervele cu privire la fructoza au in vedere concentratia acesteia( s-a constatat ca in produsele dietetice se foloseste aceeasi concentratie ca la zahar intre 5-10%). Tu cand montifici pui mai putina fructoza (jumatate in comparatie cu zaharul)?

aici e chestie de gust. mie nu-mi plac dulciurile foarte dulci. fructoza nu indulceste dublu decar zaharul (cu toate ca asa scrie pe ea) asa ca proportia ca sa fie la fel de dulce prajitura ca in reteta originala ar trebui sa fie cam 75% din cantitatea de zahar. eu aici am pus mai putin (trebuiau 8 linguri de zahar, eu am pus 5 de fructoza, puteam sa pun si 4) pentru ca stiam ca va fi crema dulce.


#7 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13678 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 11 March 2008 - 07:35 PM

Ooooo, ce frumos ti-a iesit, Boni !
Chiar era de mirare ca nu ai mai postat ceva nou, ciocolatos !

#8 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13678 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 11 March 2008 - 07:39 PM

QUOTE(Alexandrina @ Mar 11 2008, 02:46 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Boni unde gasesti pudra de migdale.
Am tot cautat, dar in zadar.

Eu cumpar de la Metro. nu stiu daca esti din Bucuresti ca nu ai scris "locatia" ta. Este la pungute de 250 gr , scrie pe pliculet "pudra de migdale" si e cam scumpisoara. Asta daca nu vrei sa-ti faci singura.

#9 Alexandrina

Alexandrina

    Bucataras

  • Membri
  • 82 posturi

Postat 12 March 2008 - 10:06 AM

[quote name='2heng' date='Mar 11 2008, 07:39 PM' post='471021']
Eu cumpar de la Metro. nu stiu daca esti din Bucuresti ca nu ai scris "locatia" ta. Este la pungute de 250 gr , scrie pe pliculet "pudra de migdale" si e cam scumpisoara. Asta daca nu vrei sa-ti faci singura.
[/quote

Eu sunt din Bistrita , iar la noi este doar Kaufland, Plus, Profi, Artima.

#10 mon

mon

    Master of disaster

  • Membri
  • 1957 posturi
  • Location:Canada(GTA)

Postat 16 March 2008 - 10:33 PM

Boni tortul asta este exceptional, imi pare rau ca nu am gasit timp sa te felicit de cum l-ai postat. Sunt foarte curioasa sa vad si ce gust are. Am sa-l incerc odata cand voi avea timp de stat mai mult in bucatarie, poate de paste. Multzumesc de reteta.

#11 sheng

sheng

    Master of disaster

  • Moderatori
  • 13678 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucureşti

Postat 14 April 2008 - 08:28 AM

QUOTE(boni @ Mar 10 2008, 01:43 PM) <{POST_SNAPBACK}>
. . . . . .
am copt 2 foi mari (cu mod de preparare ca in reteta origiala) pe care le-am taiat in doua pe lungime si le-am umplut cu crema . . . .

Boni, am vrut sa fac pentru Duminica si n-am stiut in ce dimensiune de tava sa fac foile ! Nici Biju nu a scris
Te rog scrie-mi neaparat . Poate adaugi si la reteta pt alte " pricepute " ca mine . . .

#12 boni

boni

    doar monti...

  • Membri
  • 2135 posturi
  • Location:Sibiu (Romania)

Postat 14 April 2008 - 10:04 AM

QUOTE(2heng @ Apr 14 2008, 09:28 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Boni, am vrut sa fac pentru Duminica si n-am stiut in ce dimensiune de tava sa fac foile ! Nici Biju nu a scris
Te rog scrie-mi neaparat . Poate adaugi si la reteta pt alte " pricepute " ca mine . . .

trebuie sa o rog pe mama sa-si masoare tava. in a ei am copt. nu stiu acum dimenziunile, dat stiu ca este foarte mare smile.gif (e tava de la aragaz, si are un aragaz foarte lat). cel tarziu dupamasa am sa scriu dimensiunile, si am sa editez si reteta sa pun si acolo domensiunile tavii.

#13 boni

boni

    doar monti...

  • Membri
  • 2135 posturi
  • Location:Sibiu (Romania)

Postat 19 April 2008 - 05:50 PM

2heng, mi-e rusine de nu mai pot icon_redface.gif te rog sa ma scuzi. am uitat de tine. uite acum am sunat-o pe masa si a masurat tava. e 34x38

#14 BIJU

BIJU

    Academic Chef

  • Membri
  • 1482 posturi
  • Location:dAu La Kuaie
  • Interests:sa stiu sa fac poale in brau pentru nepoti

Postat 23 April 2008 - 04:56 PM

Mama ei de boni harnicuta si priceputa, cum a stiut ea sa adapteze reteta notworthy.gif . Of fetele mele dragi, io mi-s tare pofticioasa la dulciuri si nu prea rezist tentatiei cand imi intinde cineva o bucatica de praji: cu mana tremuranda, cu glandele salivare in plin proces, dar cu constiinta libera, nu refuz laughing6.gif . De aia nu voi putea zice ca sunt monti in veci (cel putin asa zic acum). Dar sunt zile cand mananc monti, si ma simt super bine, adica ma simt usoara de aceea imi amintesc sa fac asta cat mai des.
Sper sa fi fost bun dobosu in varianta monti, ca de cea clasica nu mai vorbim..



Răspunde la acest topic



  


1 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi