Sari la conținut

Poză

Retete din goana calului (dulciuri)


63 răspunsuri la acest topic

#1 rym

rym

    D.Cantemir

  • Moderatori
  • 8774 posturi
  • Gender:Female
  • Location:israel.
  • Interests:ski nautic.

Postat 02 February 2012 - 05:27 PM

Index

Pagina 1

1. Semilune - Emmalyne
2. Chek Economic '' cerra'' - Cerra
3. Jeleuri de portocale-homemade - mikidaniro
4. Prajitura cu nuca de cocos si merisoare, reteta de post - fel70
5. Prajitura rapida cu fructe - fel70
6. Muffins cu ciocolata si portocale-- poate fi prajitura de post - fel70
7. Macarons - Ella01
8. Tiramisu - Cerra
9. Tort cu crema de branza dulce si glazura din suc de portocale - Cerra
10. Clafoutis Julia Child - apetito
11. Bubuiene -Cerra
12. Galusti cu prune - Cerra
13. Ciambella cu portocala - Emmalyne
14. clatite cu mere - Cerra
15. BRIOSE DE PORTOCALE -dorina69
Pagina 2

16. Prajitura cu crema dulce de leche si glazura de ciocolata - Cerra
17. Cheesecake vanilla & lemon - Cerra
18. Tort caramel si nuca - Dorina 69
19. Marquise cu ciocolata si portocale - andreea_pintea
Pagina 3

20. Băutură magică cu fructe uscate şi seminţe - anessaa
21. Desert cu iaurt si piersici - ruxy_k
22. Cub de gheata - vylut
23. Prajitura simpla - bavarois.
24. Pain au chocolat - Irenke
25. Cornulete duble insiropate - Eleonora_Anny
26. Tort cu ciocolata alba si caramel - Dorina 69
27. American Cookies rapide - neamielualarau
28. Salam de biscuiti - Veronik28
29. TORT RICHARD - Torturi.Rafinate

#2 Emmalyne

Emmalyne

    Big Chef

  • Membri
  • 652 posturi

Postat 02 February 2012 - 06:28 PM

Buna, scuze pt intarziere, va multumesc pt aprecieri.

1. Semilune

unt ( 1/3 cup)
zahar ( 1/3 cup)
1 ou
faina (1 3/4 cup)
coji razuite de la o lamaie, o portocala si un lime.

Se porneste cuptorul la 200 C. Se mixeaza untul ( 1/3 cup) cu zaharul ( 1/3 cup) pana devine cremos, se adauga un galbenus de ou (nu arunca albusul) . Se adauga faina (1 3/4 cup) cernuta si se amesteca/lucreaza in continuare, pana devine un aluat fraged .
Dupa se adauga cojile razuite de la o lamaie, o portocala si un lime.
Se lucreaza totul pana cand toata coaja este amestecata bine in aluat.
Se intinde o foaie de 1 cm de grosime si se fac semilune cu ajutorul unui pahar. Se aseaza pe tava preparata cu hartie de copt, cu furculita se inteapa biscuiti si se ung cu albus de ou.
Se pune la cuptor si se coace 10-12 minute, in functie de cuptor. Se lasa sa se raceasca si apoi se serveste.


:)
" Atunci cand auziti pareri straine care nu sunt conforme cu ale voastre , cautati sa vedeti daca nu cumva acele pareri sunt drepte . Iar atunci cand auziti pareri straine care sunt conforme cu ale voastre , luati aminte ca nu cumva aceste idei sa nu fie intelepte " .

Visit My Website

#3 cerra

cerra

    Master of disaster

  • Membri
  • 4025 posturi
  • Gender:Female
  • Location:timisoara

Postat 03 February 2012 - 12:35 AM

2. Chek Economic '' cerra''

2 oua intregi
1 cana de zahar
treisfert cana ulei
treisfert cana lapte
1 lingurita saligar (bicarbonat de amoniu)
1 strop de sare
2 cani de faina (nu indesate ) normal pusa faina in ea cu lingura pina`i plina fara sa indesati cu lingura.

1 lingurita coaja rasa de lamaie

1 lingurita rasa de coaja de

1 lingura de cacao neagra

1 borcan de visine din compot fara samburi sau congelate

Se poate face si cu stafide, cu / fara cacao. Cum vreti.


Mod de preparare:

Se amesteca toate la gramada, se pune treisfert din compozitie in tava unsa,sau cu hartie, se aranjeaza o parte din visine, apoi se adauga cealalta parte ramasa de compozitie pe care o amestecam cu lingura de cacao. Deasupra s earanjeaza visinile ramase.
Punem la copt in cuptorul preincalzit la 175` ptr 30-35 min (depinde de cuptor proba scobitoarea. Se pudreaza cu zahar sau se glazureaza.

Pofta buna!

#4 blutzisor1

blutzisor1

    Master of disaster

  • Administratori
  • 1516 posturi

Postat 03 February 2012 - 08:31 PM

QUOTE(Emmalyne @ Feb 2 2012, 06:28 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Buna, scuze pt intarziere, va multumesc pt aprecieri.

Reteta:

Se porneste cuptorul la 200 C. Se mixeaza untul ( 1/3 cup) cu zaharul ( 1/3 cup) pana devine cremos, se adauga un galbenus de ou (nu arunca albusul) . Se adauga faina (1 3/4 cup) cernuta si se amesteca/lucreaza in continuare, pana devine un aluat fraged . Dupa se adauga cojile razuite de la o lamaie, o portocala si un lime. Se lucreaza totul pana cand toata coaja este amestecata bine in aluat. Se intinde o foaie de 1 cm de grosime si se fac semilune cu ajutorul unui pahar. Se aseaza pe tava preparata cu hartie de copt, cu furculita se inteapa biscuiti si se ung cu albus de ou. Se pune la cuptor si se coace 10-12 minute, in functie de cuptor. Se lasa sa se raceasca si apoi se serveste.
:)


Emmalyne, multumesc pentru reteta, o prestez maine, daca nu raman inzapezita rolleyes.gif si ajung la cumparaturi


#5 mikidaniro

mikidaniro

    Captain Cook

  • Membri
  • 495 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 25 February 2012 - 10:39 PM

3. Jeleuri de portocale-homemade

jeleu_de_portocale.jpg

Ingrediente:

10 linguri suc de portocale(cca 4-5 portocale)
2 linguri suc de lamaie(cca jum. de lamaie)
3 linguri de zahar
1lingura de miere
1 plic de gelatina(10g)

Mod de preparare:

Intr-o cana punem gelatina cu 5-6 linguri de apa si o lasam pana absoare toata apa.
Intr-un vas punem la foc sucul proaspat stors de portocale,cel de lamaie,zaharul si lasam pana incepe sa clocoteasca,iar zaharul este topit.Oprim focul si adaugam gelatina,mierea si amestecam pana se topeste toata gelatina.
Compozitia obtinuta o punem cu ajutorul unei linguri in forme.Putem pune in forme pt cuburi de gheata sau in orice alta forma cu dimensiuni mici.
Lasam sa se raceasca compozitia,apoi le punem in frigider minim 2 ore.Le scoatem din forme si le ''tavalim'' prin zahar.Daca nu aveti forme de silicon din care se scot mai usor si aveti forme de plastic asa cum am avut eu,va ajutati de o scobitoare trecand-o pe marginea formei pt a scoate jeleul mai usor.


#6 fel70

fel70

    Master of disaster

  • Membri
  • 2304 posturi

Postat 15 March 2012 - 11:22 AM

4. Prajitura cu nuca de cocos si merisoare, reteta de post

140320126479.jpg

O prajitura fina, foarte usor de facut... Nu dureaza mai mult de 10 min!
Reteta nu este inventia mea, o am de pe net, este a Laurei A, pe care eu am intercalat-o cu merisoare uscate si data viitoare voi pune si un pumn de nuci pralinate.

Folosim:
- o cana de fulgi de nuca de cocos
- o cana de zahar
- o cana de faina
- o cana de apa/lapte de orez/lapte de soia
- un praf de copt
- o lingura de cacao
- esenta de vanilie
- merisoare uscate

Se amesteca ingredientele uscate: faina, nuca de cocos, zaharul, praful de copt, vanilia.
Se adauga apa si se amesteca energic. Se adauga si merisoarele, care se vor duce spre baza tavii, consistenta prajiturii fiind mai umeda.

Se toarna trei sferturi in tava, iar sfertul de coca ramas se amesteca cu lingura de cacao si se toarna peste coca din tava.

Eu am pus intr-o forma de 35x24 si am facut portie dubla, ca sa iasa mai inalta.

Am tapetat tava cu hartie de copt si am pus in cuptorul preincalzit, copt traditional, la 180 gr C, 35-40 min, testul cu scobitoarea, inainte de a scoate prajitura.

Se lasa sa se racesca complet in tava si numai dupa aceea se taie, ea avand tendinta de a se sfarama.

Data viitoare voi adauga si un pumn de nuci pralinate si zdrobite cu sucitorul.
Pofta buna!





'Unii oameni au fost făcuţi de Dumnezeu, alţii se trag din maimuţă. Depinde de ei, ei hotărăsc ce sunt în cursul vieţii.'
- Dom Profesor, EVZ.

#7 fel70

fel70

    Master of disaster

  • Membri
  • 2304 posturi

Postat 17 March 2012 - 08:28 AM

5. Prajitura rapida cu fructe

praji_cu_piersici.jpg

Cantitati:

- 4 oua
- 15 linguri pline cu zahar (aprox 250 gr)
- 250 gr unt topit
- coaja de la o lamaie sau portocala
- 20 linguri pline cu faina (aprox 400 gr)
- 150 gr lapte
- 1 praf de copt
- 3 mere taiate feliute subtiri -- reteta originala a Laurei A, este cu mere, eu am folosit 4 piersici decojite si taiate feliute subtiri--.

Intr-un vas se amesteca ouale cu zaharul, nu trebuie foarte mult mixat, doar amestecate.
Se adauga coaja de lamaie si untul topit, in prealabil si rece
Adaugam faina amestecata cu praful de copt, apoi laptele si le mixam bine.
Aluatul are consistenta mai solida.
Se adauga la final si fructele feliate subtiri.

Se toarna aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt, sau cu ulei si faina.
Deasupra, eu am pus si un pumn de migdale feliate.

Se coace in cuptor preincalzit, cuptor traditional, la 180 gr C, pt 45 min.

Se raceste, se pudreaza cu zahar vanilat si se serveste cu o cafea aromata! tongue.gif
Prajitura este foarte pufoasa, si asa se mentine mult timp!
Pofta buna!





'Unii oameni au fost făcuţi de Dumnezeu, alţii se trag din maimuţă. Depinde de ei, ei hotărăsc ce sunt în cursul vieţii.'
- Dom Profesor, EVZ.

#8 fel70

fel70

    Master of disaster

  • Membri
  • 2304 posturi

Postat 21 March 2012 - 10:09 AM

6. Muffins cu ciocolata si portocale-- poate fi prajitura de post

210320126506.jpg

210320126502.jpg


Am facut o alta reteta minunata, de-a Laurei A, muffins cu ciocolata, o nebunie cu ciocolata, pentru cine este fan.
Recomand a fi mancate, muuult mai bune a doua zi, cu o cafea mare langa!



Ingrediente:

- 200gr faina
- 50 gr de amidon
- 150 gr zahar
- 2 lingurite de praf de copt
- un varf de cutit de bicarbonat
- 250 gr lapte/lapte de soia/lapte de cocos
- 2 linguri rase de cacao
- 30 gr ulei
- ciocolata alba (optional)
- ciocolata neagra, eu am pus Heidi dark intens, 75% cacao
- o portocala taiata marunt, scursa de zeama si poate fi stropita cu rom sau alcool

Se amesteca ingredientele uscate: faina, amidon, zahar, praf de copt, bicarbonat, cacao.
Separat se amesteca laptele cu uleiul si se adauga peste ingredientele uscate.
Adaugam si bucatelele de portocala.
Compozitia se toarna in forma de muffins, iar deasupra fiecaruia se pun bucatele de ciocolata, rupta in bucatele mai mari.

Se coace in cuptor traditionala, la 180 gr C, pt 20-25 min. Eu am copt 30 min.
Dupa ce se racesc, se pudreaza cu zahar si se servesc.

Sunt excelente si a doua zi, alaturi de o ceasca de cafea!
Pofta sa aveti! em_new_15.gif





'Unii oameni au fost făcuţi de Dumnezeu, alţii se trag din maimuţă. Depinde de ei, ei hotărăsc ce sunt în cursul vieţii.'
- Dom Profesor, EVZ.

#9 Ella01

Ella01

    Captain Cook

  • Membri
  • 428 posturi

Postat 02 June 2012 - 08:35 PM

7. Macarons

Reteta am gasit-o pe un blog, apoi pe alt forum. Ii apartine Irinei.

Ingrediente:
- 1 albus de ou mai maricel, vechi de cel putin o zi
- 33 g pudra de migdale
- 17 g zahar tos
- 75 g zahar pudra
- 10 picaturi colorant rosu (eu nu stiu cate am pus, dar au fost mai putine)

Mie mi-a intrat ceva mai multa pudra de migdale, dar n-am mai cantarit dupa cele 33 g, ci am adaugat pana mi-a placut consistenta. Pudra am facut-o eu, macinand granule de migdale in rasnita de cafea.

Intr-un robot, macinam bine amestecul de pudra de migdale cu zahar pudra, dupa care il cernem.
Mixam albusul pana devine spumos, apoi adaugam zaharul tos si mixam in continuare pana se obtine o bezea.
Adaugam amestecul de migdale cu zahar si omogenizam cu o paleta.
Adaugam colorantul rosu (eu l-am pus de la inceput, cand am mixat albusul).

Compozitia obtinuta se pune intr-un pos. Formam fiecare macarons in tava tapetata cu hartie de copt (eu am primit cadou folia de silicon, speciala pentru macarons). Daca vreti sa va iasa egali, puteti face cerculete cu creionul pe hartia de copt. Duiul se tine perpendicular.
Lasam aluatul sa se usuce, intre o jumatate de ora si o ora, intr-o camera incalzita, nu umeda. Cand atingem cu degetul, aluatul nu trebuie sa se lipeasca de el.
Bagam tava in cuptorul preincalzit la 150º, pentru 12 minute.
Scoatem tava si o mai lasam 5-10 minute, dupa care desprindem fiecare macarons. Ii lipim cate doi, cu ce vrem noi (eu am ales ganache de ciocolata).

P1160396.JPG

#10 cerra

cerra

    Master of disaster

  • Membri
  • 4025 posturi
  • Gender:Female
  • Location:timisoara

Postat 18 June 2012 - 08:39 PM

8. Tiramisu

500gr mascarpone

5 galbenusuri

7 linguri zahar

200 ml smantana ptr frisca

300-350 ml cafea expresso sau ness caffe concentrata si racita

50 ml lichior amareto care se pune in frisca aproape batuta

50 ml lichior amareto pe care se pune in cafea

24 bucati piscoturi

2 linguri de cacao

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pina se topeste zaharul, apoi se adauga cele 500 gr mascarpone amestecat inainte cu lingura separat, apoi se imbina cu galbenusurile si manevra o facem tot tot cu lingura.

Smantana ptr frisca se bate bine apoi se adauga cei 50 ml de lichior amareto si se adauga la crema de galbenusuri si mascarpone. Se amesteca usor cu lingura pina la omogenizare.

Se trec piscoturile prin cafea si se aranjeaza in sir indian pe tava, aranjam jumatate din crema , acoperim cu celelalte piscoturi si din nou crema. Se pune in frigider iar a doua zi inainte de servire se pudreaza cu cacao.

PS: se poate elimina frisca sa fie varianta originala de tiramisu dar mie imi place sa fie crema multa si sa il pot taia din tava plata. Am facut ambele variante dar cea fara frisca trebuie pusa in tava cu pereti inalti ptr ca iese putin mai molicica crema.

Cerra___1.jpg


#11 cerra

cerra

    Master of disaster

  • Membri
  • 4025 posturi
  • Gender:Female
  • Location:timisoara

Postat 19 June 2012 - 04:52 PM

9. Tort cu crema de branza dulce si glazura din suc de portocale


Ingrediente:

blat:

5oua
5 linguri zahar/indulcitor
5 linguri ulei
3 linguri faina
2 linguri cacao
1 plic bicarbonat de amoniu

Crema de branza:


600gr branza dulce de vaci dulce si mai moale

coaja rasa de lamaie
coaja rasa de portocala
esenta de vanilie
1 borcan compot de caise
2 plicuri gelatina dr oetker
200 ml smantana ptr frisca
zahar pudra /indulcitor dupa gust

Glazura:

2plicuri budinca de vanilie
Zahar/indulcitor dupa gust daca sucul este prea acru
800 ml suc de portocale

Mod de preparare:

blat: Toate ingredientele se mixeaza impreuna si se pun in forma de copt (eu am folosit o forma rotunda de 30cm) se coace proba cu scobitoarea.
blatul rece se insiropeaza cu zeama de la caise.

crema:

Branza se mixeaza cu zaharul/indulcitorul se adauga coaja de lamaie si portocala,apoi frisca . Se amesteca usor cu lingura si se adauga gelatina inmuiata dinainte si incalzita pe abur si la sfarsit caisele si se amesteca totul usor.


Glazura se prepara exact ca orice budinca si se toarna calduta dar nu fierbinte peste prajitura.

Montaj:

In tava in care am copt prajitura punem blatul , insiropam, crema peste blat si punem in frigider. Cand este racita/calduta budinca turnam peste crema din tava si punem la frigider. Servim a doua zi.

Pofta buna!

Cerra___1.jpg

Cerra___2.jpg


#12 apetito

apetito

    Master of disaster

  • Membri
  • 5450 posturi
  • Location:De Nederlands

Postat 25 July 2012 - 05:15 PM

...poate inspira pe cineva, sau ajuta

10. Clafoutis Julia Child

ingrediente:

* aluat

300 ml lapte ( integral ) , eu am avut ceva frisca lichida, am completat cu lapte semi, se poate folosi doar lapte, numai degresat sa nu fie

3 oua

70 gr faina

65 gr zahar

esente, arome, un pic de sare

*pt "umplut"

450 gr cirese fara sambure - eu am folosit o punga de zmeura congelata de 500 gr

65 gr zahar - pt presarat pe fructe

*** eu am conchis ca si-anume cantitatea rezultata din amalgamul ingredientelor pentru aluat e prea putina pentru tava mea - cam jumatate, ca suprafata, din cea clasica neagra de aragaz, dar dubla ca inaltime, si neproportionala cu fructele...asa c-am mai adaugat 1 ou & co...ma rog, cat am considerat eu...

asadarrrr...

se bat ouale cu zaharul cat se albesc un pic, se adauga aroma, apoi faina si lapte alternativ, apoi sarea.

in tava potrivita coptorului, unsa fff bine cu unt, se toarna putin "aluat", se da la cuptorul incins la 180°C cat sa se coaguleze, distribuie apoi fructele, presara zaharul si toarna restul de aluat, se da inca 40-45 de minute la cuptor, pana s-a inchegat - se face proba scobitorii. se lasa 10 minute sa se racoreasca, presara zahar pudra si serveste.

enjoy!




geniul e ereditar, secretul artei este exercitiul.

#13 cerra

cerra

    Master of disaster

  • Membri
  • 4025 posturi
  • Gender:Female
  • Location:timisoara

Postat 26 July 2012 - 09:54 PM

11. Bubuiene

(Gogosele cu iaurt care se pun cu lingura la prajit sau asa cum scriu mai jos)

DSC00307__Medium_.JPG


: faina 500gr, se face cuib se pune 25 gr drojdie proaspata , o manuta de zahar si 400ml iaurt caldutz ca de paine si lasam sa creasca drojdia, apoi se pun 2 oua intregi,putina sare, coaja rasa de lamaie, rom , vanilie si se amesteca tot cu o furculita. Cand ai gatat cu invartitul, pui ulei in manutza si ungi aluatul pe toate partile si vasul si lasi sa creasca mare. Cu manuta unsa se rup bilute mici din aluat si se pun pe un platou sau pe masa unsa bine, bine cu ulei si de acolo in baie de ulei fierbinte. Bilutele mititele ptr ca ele mai cresc.

Calde se dau prin zahar pudra.Cele mai simple gogosi bune, si fara framantari multe si nu umpli cu faina peste tot. Aluatul va fi unu foarte moale interzis adaos de faina.

#14 cerra

cerra

    Master of disaster

  • Membri
  • 4025 posturi
  • Gender:Female
  • Location:timisoara

Postat 31 July 2012 - 03:49 PM

12. Galusti cu prune

DSC00337__Medium_.JPG

Servite calde nu fierbinti

DSC00346__Medium_.JPG


Ingrediente:

1kg cartofi mai fainosi
1 ou
250 gr faina
1 linguritza rasa de sare

5 linguri de gris

35-40 prune

Pesmet 400-500gr +1 lingura de unt se prajeste

zahar si scortisoara ptr presarat deasupra galustilor

Mod de preparare:

Se fierb cartofii in coaja, se curata si se bat cu ustensila manuala de facut piure , se adauga in cartofii fierbinti grisul si se lasa la racit amestecand din cand in cand in vas.

Dupa racire se adauga faina si oul , sarea si se framanta aluatul (iese un aluat mai moale dar nu se mai pune faina in plus) cand sa omogenizat totul se rastoarna aluatul pe masa infainata si se da si aluatul pe dinafara cu faina si se face un sul lung din care se taie cu, cutitul bucati cam de 3 degete (bucata de aluat tre s aarate ca un cilindru) se da cu faina partea care va sta in mana si pruna se infinge in aluat pe capatul celalalt, se inchide capatul si se rostogosesc prin putina faina dand forma de mingiuta. Se fierb in apa clocotita putin sarata si sunt gata cand se ridica deasupra. Se scot din oala in care fierb direct in tigaia cu pesmetul prajit si se rostogolesc , apoi se pun in bol si se presura zahar si scortisoara deasupra lor.

Pofta buna!

#15 rym

rym

    D.Cantemir

  • Moderatori
  • 8774 posturi
  • Gender:Female
  • Location:israel.
  • Interests:ski nautic.

Postat 31 July 2012 - 06:01 PM

Cerulino,promit sa le incerc ,cu prima ocazie.
numa sa fac rost de pesmet simplu,fara condimente. D.gif





#16 cerra

cerra

    Master of disaster

  • Membri
  • 4025 posturi
  • Gender:Female
  • Location:timisoara

Postat 31 July 2012 - 09:33 PM

QUOTE(rym @ Jul 31 2012, 07:01 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Cerulino,promit sa le incerc ,cu prima ocazie.
numa sa fac rost de pesmet simplu,fara condimente. D.gif


Poti sa faramitezi miez de painica care este mai veche si o freci intre palme pina se face marunt si apoi prajesti . Vei scoate prezle adevarate ceea ce mie mi`a fost lene sa fac.

Te astept cu galustile em_new_59.gif

#17 Emmalyne

Emmalyne

    Big Chef

  • Membri
  • 652 posturi

Postat 07 August 2012 - 11:18 PM

13. Ciambella cu portocala

2 portocale
160 g de unt
150 g de zahăr
2 galbenusuri de ou
170 g de făină
1 pachet de praf de copt
1 pachetel de vaniglie

Se lucreaza untul cu zaharul pana cand devine o crema, in care adaugi galbenusurile, unul cate unul si un pic de coaja de portocala razuita. Apoi se adauga amestecul de faina cernuta impreuna cu praful de copt si vanilie. Se pune aluatul într-o forma unsa cu unt. Se taie potocalele in felii foarte subtiri, cu tot cu coaja. Se aranjeaza feliile de portocale pe suprafata ciambellei. Se coace timp de aproximativ 45 de minute în cuptorul preincalzit la 180 C. Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca inainte de a o scoate din forma/tava.

ciambella.jpg
" Atunci cand auziti pareri straine care nu sunt conforme cu ale voastre , cautati sa vedeti daca nu cumva acele pareri sunt drepte . Iar atunci cand auziti pareri straine care sunt conforme cu ale voastre , luati aminte ca nu cumva aceste idei sa nu fie intelepte " .

Visit My Website

#18 cerra

cerra

    Master of disaster

  • Membri
  • 4025 posturi
  • Gender:Female
  • Location:timisoara

Postat 10 October 2012 - 09:52 PM

QUOTE(rym @ Oct 10 2012, 10:40 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Cerraaaaaaaaa.....
ce.mi faci tu mie???????!

pasta de maces nu gasesc.
dar clatitele cu mere.intai calite in unt...apoi la cuptor.
hai ca pe astea sunt si eu in stare sa le fac.


Sigur esti in stare sa le faci. Poi nu asta vroiai ?

14. clatite cu mere

iaca cam asa:

Cureti merele de coaja(eu 5 mere mai marisoare ptr 12 clatite) si de samburi, le tai maruntel, pui in cratita , arunci peste ele cam 50 gr de unt si scortisoara si zaharul dupa gustul tau si le pui la foc si amesteci usurel in ele pina scade toata zeama care o lasa si asa fierbinte cum este pui in clatita si o invarti ca pe o sarma si le pui in tava unsa cu unt, le acoperi cu folie sa nu se usuce deasupra si gata. Dedesupt o sa se caramelizeze usor de la zahar si unt. La 170-180 grade cam vreo 30 min si pusa tava mai sus in cuptor.

DSC00723__Medium_.JPG

DSC00724__Medium_.JPG

DSC00725__Medium_.JPG

#19 rym

rym

    D.Cantemir

  • Moderatori
  • 8774 posturi
  • Gender:Female
  • Location:israel.
  • Interests:ski nautic.

Postat 10 October 2012 - 09:58 PM

gata.sunt ca si facute.sanatate sa avem.
groupwave.gif

#20 dorina69

dorina69

    Captain Cook

  • Membri
  • 374 posturi

Postat 26 October 2012 - 09:11 AM

15. BRIOSE DE PORTOCALE

320 g faina,
2 oua,
200 g zahar,
100 ml zeama portocale, coaja portocala,
100 g unt,
50 g stafide,
100 g lapte batut,
1 plic zahar vanilat,
1 lingurita praf de copt

Pregatire:

Se asaza formele de hartie in forma de copt. Am folosit 12 bucati de marime 3.5/7 cm.

Intr-un castron mai mic,se topeste untul. Se adauga in el zaharul, vanilia, zeama si coaja de portocale, laptele batut, ouale si stafidele. Se omogenizeaza cu un tel. Nu se bate.

Intr-un castron mai mare se cantareste faina si se amesteca cu praful de copt.

Se adauga ingredientele lichide peste faina si se amesteca usor cu o lingura. Nu se bate cu telul, nu se amesteca energic. Nu avem nevoie de formarea retelei de gluten.

Se asaza cate 2 linguri din aluat in fiecare forma de hartie. Se da la copt, la foc mic. Nu se tin prea mult in cuptor pentru ca se usuca prea tare. Trebuie acordata importanta coacerii. Cand o scobitoare iese curata din briosele din mijlocul tavii, se scot imediat din cuptor si din tava. Se asaza pe un gratar ca sa se raceasca.

Important:
-briosele trebuie sa fie dulci si aromate, altfel n-au un gust prea bun
-zeama de citrice, laptele batut, untul si frisca fac aluatul moale si consistent
-pentru 250-300 g faina avem nevoie obligatoriu de 100g unt, 200 g zahar si 2 oua.
-nu se bat albusurile spuma, nu vrem checuri in forme de briose. Briosele trebuie sa fie moi, dense si grase, nicidecum pufoase si aerate
-daca amestecam energic ingredientele lichide cu faina, se va forma reteaua de gluten care va intari briosele
-nu puneti mai mult praf de copt, vor fi prea aerate
-nu amestecati praf de copt cu bicarbonat de sodiu si zeama de citrice si/sau lapte batut. Va fi un esec total, aluatul se va lasa la copt
-nu puneti mai multe oua, vor intari aluatul
-se poate folosi si ulei sau in amestec cu untul, dar acesta aspreste aluatul
-nu le tineti prea mult in cuptor, aluatul se va usca si nu vor mai fi asa de moi. Plus ca se vor arde la baza
-briosele cu cacao sau ciocolata se vor crapa intotdeauna la suprafata
-se pot adauga orice fructe in aluat, in special cele uscate. Atentie ca fructele crude sa nu lase apa in momentul coacerii pentru ca vor afecta consistenta aluatului, acesta se va inmuia si se va lasa. Am folosit cu success mere si piersici taiate cubulete si calite.
-aluatul poate fi amestecat cu bucatele de ciocolata simpla, fara crema. Dar acestea trebuie acoperite cu aluat, altfel se ard la copt.
-se pot decora cu diferite glazuri: ganach de ciocolata, ciocolata topita, caramel etc.

Imagini atașate

  • IMG_007m7.jpg
  • IMG_007m4.jpg
  • IMG_007h8.jpg




Răspunde la acest topic



  


0 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi