Mancare cu urzici
Postat 14 April 2007 - 11:17 PM
[attachmentid=95462]
Intr-o craticioara se incalzeste un pic de ulei (eu am pus de masline) si se adauga compozitia subtiata de urzici:
[attachmentid=95463]
Se mai fierbe un pic, pana se fierbe malaiul:
[attachmentid=95464]
Postat 14 April 2007 - 11:26 PM

[attachmentid=95468]
Iar in apa ramasa de la urzici, am pus niste leustean si usturoi si am baut-o (filtrata printre dinti

[attachmentid=95469]
Editat de DADI., 14 April 2007 - 11:28 PM.
Postat 15 April 2007 - 04:49 PM
Eu făcusem mai demult o omletă cu urzici.

http://www.culinar.r...w...&hl=urzici*
Postat 15 April 2007 - 08:34 PM
Mama nu ne'a gatit niciodata urzici, imi aduc aminte ca bea 'ceai' din urzici pentru sanatate...
than waste my life trying to be.
Postat 16 April 2007 - 09:49 AM

Postat 09 November 2008 - 10:00 AM

De ce?
Pentru ca intrebarea mea se cam ridica impotriva traditiei car4e spune ca urzica nu se mai consuma dupa ce aceasta infloreste - Nunta Urzicilor. La ce mai gatesc azi am vazut acum circa o luna o gateala care mi-a dat speranta. Asa ca vin si zic:
Mai mananca cineva pe aici urzici toamna?

"Sa te fereasca Dumnezeu de gustul mitocanului" - Gaitele - Kiritescu
Postat 09 November 2008 - 11:11 AM

Postat 09 November 2008 - 03:34 PM

Va-a-aii di miniii !

Se puateee ?
Ia colea de uita-te la "exif" - parca asa m-a invata Meister Pitt

Date Taken: 11/08/2008 5:30PM
Vin imediat si cu "snoava". Stai sa o scriu.
Si imi raspund eu ca "m-am riscat" cum spune un lat clasic in viata:
Sunt buneeeeee, bune maaaah !

Si nu mai am decat un litru de zama ...

Postat 09 November 2008 - 06:53 PM
- Stiu eu cum sa le apuc, pentru a-mi reduce la minim pagubele - ma gandeam eu.

N-ati crede: Taman asa gandeau si ele.

A fost care pe care, dar plasa a fost aproape plina, in treizeci de minute.
Zeama de urzici, borsul incerc sa-l prepar dupa o reteta cat mai curata, cat mai simpla, pastrand cat mai mult din aromele padurii. Inspiratia mi-o trag de la Radu Anton Roman. (Aici nu-mi mai tremura mana in preajma borcanelelor mele cu (pe)chinezisme, sos de soi(a), curry-uri, cardamoane, cuisoare, ghimbir, Nam-Pla si "danga-balanga" siameza. Pana aici!. Doar usutuoi si romanesc pe deasupra)
Urzicile grijite, scuturate, spalte, clatite si rasclatite, le fierb in doi litrii de apa si cam tot atata bors ce a dat in clocot in alta oala, unde l-am si spumuit. Leurda? Sigur ca da. Cat de multa. Dar doar primavara. Acum, foi de praz pana unde incep sa-si piarda verdele si sa paleasca de groaza cutitului. O ceapa taiata nu prea amanuntit isi are rostul ei, caci imblanzita de fiertura devine dulce si isi pierde caracterul dominant. Daca as vrea gustul de "tocaneala" as cali-o cum fac altii. Eu nu. Sunt doritor de urzica. Bulionul merge si el cand nu e bors prin preajma, sau zer de lapte. Usturoiul e indispensabil. Zdrobiti-l bine, frecati-l indelung cu sare (pentru mine nu e licita

Multa lume spune de intalnirea cu leusteanul. Nobila buruiana. Printre prefaratele mele, dar nu aici. De mare pregnanta, eu aici nu o pun caci flavour-ul primordial, teluric al urzicii ar fi timorat de impetuozitatea leusteanului. Usturoiul e prea destul.
Spuneam, e zeama mea de urzici. Fiecare casa isi are reteta ei pe care si-o apara cu strasnicie. Bune sunt toate. Voi faceti urzicile sa va placa voua, dar dati-le cinstea cuvenita. Greu le veti gasi in vre-un supermarket, sau intr-un restaurant, fie el si mai instelat ca o noapte senina si zgribulita de Brumar.
Multumesc intens celui care acum cateva saptamani a pus la 3D-ul "Ce mai gatesc azi", urzicile. Cand ma gandesc cate toamne am pierdut pana acum...
Zeama de urzici ... sa-i spunem: "Cantecul Pamantului" - Grüß Gott Herr Gustav Mahler

1. Cântec de pahar despre durerea pământul
2. Singuratecul toamna

3. Despre tinereţe
4. Despre frumuseţe
5. Beţivul primăvara
6. Adio)

Postat 09 November 2008 - 09:18 PM

Postat 05 March 2009 - 10:58 PM
Urzici cu usturoi si hrean ras deasupra, evident cu mamaliguta.
Aici sacosa cu urzicile

Aici ghiuveta plina, pentru ca au fost destule

Dupa ce le-am spalat in 4 ape, le-am pus initial la fiert in doua oale, apoi le-am mutat numai in una. Le-am clocotit cateva minute pana s-au muiat

Aici ceapa, usturoiul, hreanul, uleiul si malaiul pentru mamaliguta. Am uitat sa pun o lingura de faina

dupa ce au fiert urzicile, le-am lasat la scurs si racorit

Apoi am calit ceapa in putin ulei de masline si zeama de la urzici, am batut usturoiul si am dat la robot urzicile, am uitat sa le pozez in faza asta. Am desfacut o lingura de faina in zeama de urzici

Si aici produs final, alaturi de mamaliguta si la sefu si o bucata de piept de pui la gratar ca el nu tine post

Bune din cale afara! Doamne ajuta toti pacatosii, ca asa sa tot tii post!
Hai pofta mare!
Editat de cris31, 05 March 2009 - 11:00 PM.
Postat 05 March 2009 - 11:04 PM
Sa va fie de bine!
În ţări de gheaţă urgisită,
Pe-acelaşi timp trăia cu el,
Laponă mică, liniştită,
Cu piei, pre nume Enigel.
..................................
Că dacă-n iarnă sunt făcută,
Şi ursul alb mi-e vărul drept,
Din umbra deasă, desfăcută,
Mă-nchin la soarele-nţelept.
.......................................
1. Day A.H. - only theories? Explore more at http://channel.natio...th-pole-shift-1 about the After Humans Era.
Postat 06 March 2009 - 09:10 PM
Răspunde la acest topic

1 utilizatori citesc acest topic
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi