Sari la conținut

Poză

Kombucha


307 răspunsuri la acest topic

#1 KikenHana

KikenHana

    x

  • Membri
  • 2451 posturi
  • Gender:Female
  • Location:x

Postat 26 June 2009 - 05:20 PM

Am inceput cu CRYSSA o discutie despre kombucha la topicul de kefir. Consider ca si aceasta cultura probiotica isi merita un loc separat, mai ales ca sunt si alti interesati. Am dat deja catorva persoane interesate aceasta cultura si ma ofer sa mai daruiesc si altora, insa intr-un ritm mult mai lent decat kefirul, intrucat cresterea si multiplicarea la kombucha se desfasoara pe o perioada de timp mult mai lunga decat la kefir. Acest topic este deschis intrebarilor si recomandarilor tuturor celor interesati.

"Kombucha este o colonie de bacterii care transformã clasica bãuturã de ceai într-o bãuturã efervescentã cu un gust asemãnãtor cidrului. Dupã un mecanism asemãnãtor celui de obtinere din lapte a iaurtului sau a sannei, tehnologia de obtinere a ceaiului Kombucha (s-ar numi mai corect bio-tehnologie) este foarte simplã si foarte ieftinã permitând obtinerea unei bãuturi cu foarte multe efecte benefice pentru sãnãtate din clasica bãuturã de ceai. "
150px_Kombucha_Mature.jpg


...si sa revin la CRYSSA
QUOTE(CRYSSA @ Jun 26 2009, 12:35 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Hana, daca miroase a otet eu zic ca l-ai lasat prea multe zile.

Combinatie cu menta? Eu stiu ca nu trebuie puse ceaiuri medicinale. Dar o sa ma interesez.

Asteptam retelele cu kefir. hello2.gif


Hai ca ne-am lungit si prea am intrat peste kefir asa ca mai bine continuam aici wink.gif

CRYSSA, intr-adevar, nu se recomanta folosirea ceaiurilor medicinale la inceput, adica pana e matura cultura primita si pana te obisnuiesti cum s-o folosesti, dar apoi poti folosi orice planta de ceai, nu doar negru sau verde wink.gif . M-am documentat si eu destul, ca doar o am de 2 ani rolleyes.gif . Totusi, sa stii ca pe unde am citit eu n-am gasit sa aibe vreo inmortanta "taria" ceaiului, ci cantitatea de zahar. Adica, daca ceaiul e mai dulce, drojdiile, care consuma zaharul se vor inmulti mai mult, daca ceaiul e mai putin dulce bacteriile se vor inmulti mai mult in defavoarea drojdiilor care vor avea mai putin de papa. Mie mi se pare mai logic asa...Pe cand "taria" ceaiului influenteaza mai mult gustul si nivelul de substante pe care le aduce planta de ceai, adica nu-i tot una daca pui doua linguri de ceai sau una wink.gif Bineinteles si acest aspect e important, pentru ca formeaza mediul in care sa se dezvolte cultura, dar factorul care primeaza e concentratia de zahar si spun asta din experienta, am observat ca daca pun mai mult zahar iese mai acidulata, iar daca pun mai putin iese mai putin acidulata...Din acest considerent, pe baza a ceea ce am citit recomand ca mai intai apa sa fie fiarta cu zaharul cateva minute si apoi infuziia sa se faca cu aceasta apa indulcita

Stiu ca uneori o las prea mult ca n-am chef de ea si atunci se transforma cu adevarat in otet, dar mie si aceea cand e numai buna de baut mi se pare ca aduce putin la miros cu vinul otetit, nu cu otetul, asta nu inseamna ca trebuie si tie sa ti se para la fel, asta-i doar perceptia mea smile.gif

#2 Issis

Issis

    Captain Cook

  • Membri
  • 336 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Targoviste
  • Interests:calatoriile, fotografia, gastronomia

Postat 27 June 2009 - 05:26 PM

Ma bucur ca ai deschis un topic despre kombucha.
As avea o intrebare:
Posed si eu de ceva vreme cultura aceasta. In ultimul timp am neglijat-o iar ceaiul in care se afla s-a facut otet. Am preparat o noua solutie de apa-zahar-ceai verde si nu stiu daca e absolut necesar sa adaug 10% din vechiul ceai. Avand in vedere ca e acru nu as vrea sa pun. Tu ce zici?




#3 KikenHana

KikenHana

    x

  • Membri
  • 2451 posturi
  • Gender:Female
  • Location:x

Postat 28 June 2009 - 10:36 AM

QUOTE(Issis @ Jun 27 2009, 05:26 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Ma bucur ca ai deschis un topic despre kombucha.
As avea o intrebare:
Posed si eu de ceva vreme cultura aceasta. In ultimul timp am neglijat-o iar ceaiul in care se afla s-a facut otet. Am preparat o noua solutie de apa-zahar-ceai verde si nu stiu daca e absolut necesar sa adaug 10% din vechiul ceai. Avand in vedere ca e acru nu as vrea sa pun. Tu ce zici?


Trebuie sa pui cei 10% din vechea solutie, chiar daca s-a otetit. In acel mediu sunt bacterii si drojdii produse de cultura si care ii sunt necesare in dezvoltarea intr-un mediu nou. Nu te ingrijora, cei 10% nu vor influenta aproape deloc gustul viitoarei bauturi, doar ca va fi gata mai repede...am trecut prin asta de multe ori tongue.gif

#4 Maya

Maya

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 28 June 2009 - 06:50 PM

ÃŽntrebare de 1 milion!Cum se face? biggrin.gif

#5 CRYSSA

CRYSSA

    Bucataras

  • Membri
  • 117 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 29 June 2009 - 09:07 AM

Hana, trebuia sa incepem mai intai cu o descriere a culturii Kombucha, pt cele care nu au citit topicul de Kefir. Asadar tongue.gif

Kombucha este o cultura simbiotica organica, care produce un ceai fermentat cu gust unic, ceai extrem de sanatos.
Este o colonie de nu mai putin de 12 specii de microorganisme (dupa unii cercetatori sunt mult mai multe), care convietuiesc in simbioza, alcatuind un sistem biologic fascinant prin complexitatea si organizarea sa. In principal, colonia este compusa din bacterii "prietenoase" si ciuperci (drojdii), care transforma zaharul in care cresc, precum si principiile active ale ceaiului negru, in substante cu efecte vindecatoare remarcabile.
Cateva poze cu, cultura Kombucha:
Arata ca o clatita, sau ca mai multe clatite una peste alta, care se mares in timp (in grosime, pt ca, ca diametru va fi exact cat borcanul)
o poza frumoasa :

o poza reala :


Care este secretul puterii vindecatoare a acestui remediu?
Desi analiza chimica a ciupercii nu a fost elucidata complet, se stie deja ca ea contine cantitati insemnate de vitamina C, precum si vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B6, B12), ceea ce justifica in buna masura proprietatile sale reintineritoare si de stimulare a rezistentei naturale a organismului. Apoi, in acest elixir au fost descoperite substante antibiotice si antivirale foarte puternice, care explica folosirea sa cu succes contra bolilor infectioase.
Poate cea mai importanta proprietate a sa este cea detoxifianta, de unde si utilizarile sale in tratarea reumatismului, a gutei, precum si a bolilor de piele. De asemenea, contine si substante cu efecte hormonale, motiv pentru care este recomandat ca remediu pentru varsta a treia, dar si pentru copiii aflati in crestere, pentru cei aflati la pubertate si care se confrunta cu fenomenele neplacute specifice acestei perioade.

MOD DE PREPARARE

Ingrediente:
-cultura (ciuperca) kombucha
-aprox. 80 - 100 g zahar alb pentru 1 litru
-5-7 grame de frunze de ceai verde pt fiecare litru de apa , SAU 2 lingutite (aprox. 5g) sau (2 plicuri) de ceai, verde sau negru (fara arome!) la un litru
-cca. 100 ml ceai Kombucha fermentat la un litru (lichid de strat, cum ii zic eu. Pt ca el ajuta la inceperea fermentarii)

Ustensile necesare prepararii:
-o oala de 2 - 4 litri pentru fiert apa
-un borcan de: 2 - 4 litri din sticla sau portelan
-o banda de cauciuc pentru borcane (sau sfoara)
-o panza de in sau bumbac, tifon sau servet de hartie
-sticle, sau flacoane
-eventual o lingura de lemn
-un strecurator de plastic (daca nu se folosesc plicuri cu ceai)

Mod de preparare:
Cel mai bine e sa incepeti cu 2 litri. Cand cultura Kombucha va creste destul de mare si dupa ce se va reproduce suficient, veti putea produce cantitati mai mari de ceai.
1. puneti apa la fiert, dupa atingerea punctului de fierbere luati de pe foc si adaugati ceaiul. Acoperiti pentru 5 minute (in cazul ceaiului verde), sau 10 minute (in cazul ceaiului negru).
2. strecurati ceaiul sau scoateti pliculetele (in functie de ce ati utilizat)
3. adaugati zaharul si amestecati pana la dizolvarea acestuia. (o lingura de zahar este echivalent cu aprox. 20 g de zahar)
4. lasati ceaiul sa se raceasca la temperatura camerei (20-25 grade Celsius). Dupa racire, turnati ceaiul intr-un borcan de sticla (sau portelan). Evitati vasele metalice.
5. adaugati lichidul pe care l-ati primit impreuna cu cultura (cca. 200 - 250 ml). Pentru urmatoarele culturi pastrati intotdeauna destul ferment kombucha pentru a adauga min. 10% din cantitate pentru noua preparare (ex. la 2 litri de ceai proaspat preparat si racit in prealabil se va adauga 200 - 250 ml de ceai fermentat). Adaugati cultura vie in lichidul din borcan.
6. acoperiti borcanul in care va fermenta cultura cu panza de in sau bumbac, tifon sau servet de hartie, legati cu sfoara sau banda de cauciuc.
7. fermentare dureaza intre 8-10-14 zile, in functie de temperatura ambientala. Cu cat temperatura este mai mare cu atat procesul se accelereaza. Termenul de 8-14 zile este orientativ.

Sursele :www.kombuchafrizzante.ro si www.formula-as.ro

Editat de CRYSSA, 29 June 2009 - 09:50 AM.

Succesul înseamnă a continua când ceilalţi renunţă.

#6 CRYSSA

CRYSSA

    Bucataras

  • Membri
  • 117 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 29 June 2009 - 09:18 AM

Intrucat la inceput eram avida de informatii, am descoperit mai multe linkuri, pe care le-am memorat si pe care le voi posta aici.
Nu voi posta nume de forumuri sau site-uri mari, pt a nu se cinsidera reclma smile.gif

- kombuchafrizzante.ro
Pun acest site pe locuol 1 pt. ca am luat legatiura cu cel care il are si care vinde ciupercute si, desi nu am cumparat nimic de la el (eu aveam deja ciuperci) el mi-a rasouns (gratis, bineinteles) la toate intrebarile mele.
O sa ii cer voia sa si postez e-mail-urile
- www.kombu.de - romania , de: Günther W. Frank
- www.sanatatea-ta.com/
- Un articol din Formula-As
- culorisiganduri.blogspot.com
- www.edituramix.ro
- Articol din Adevarul
- Articol despre Kombucha - Lindsay Lohan - se mentine in forma cu ceaiul Kombucha!
- www.happyherbalist.com/ Singurul site in engleza pe care il postez. Eu inca nu l-am citit pe tot, dar mi s-a p[arut extrem de interesant.

Editat de CRYSSA, 29 June 2009 - 10:10 AM.

Succesul înseamnă a continua când ceilalţi renunţă.

#7 CRYSSA

CRYSSA

    Bucataras

  • Membri
  • 117 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 29 June 2009 - 09:39 AM

EXPERIENTA MEA:
Acum 2 luni, pe 29 aprilie 2009 am primit :
- 2 ciuperci (cam cat doua clatite- una frumoasa, alta plina de denivelari, cam uratica si usor scarboasa, ce-i drept)
- 2 litri de otet de kombucha
- lichid kimbucha ( lichid de start, cum ii zic unii) care se afla in punga cu ciupercile

Le-am luat seara. pe la ora 21.00-22.00, de la angelina2803 (de pe forum)
Dar fiindca nu citisem nimic despre kombucha inainte (eu credeam sunt cam cat ciupercile de kefir- 1-2 linguri si m-am trezit cu ditamai animalele) nu am avut borcan atat de mare sa le pun la fermentat. Nu aveam nici ceai cumparat, nimic.
Asa ca am taiat un bidon de 5 l de apa si am pus acolo tot : am amestecat otetul cu lichidul de pornire si am pus acolo ciupercile.
Acum, am citit toata noaptea despre kombucha, am citit si instructiunile persoanei care mi-a dat ciuperca iar a doua zi am plecat la cumparaturi.
Nu am gasit in aprlie de vanzare borcan asa ca am imprumutat unul de 3 litri de la o vecina. Dupa 2 saptamani am “amanetat” unul de 5 litri de la un coleg care il tinea degeaba pe balcon
Deci, daca vreti sa va luati o cultura kombucha asigurart-va ca aveti acasa un borcan, ceai verde si zahar.

Prima „producţie”:
Am cantarit (la milligram- cu cantarul electric sa nu dau gres), am pus la fiert ceaiul (15 min după ceas – am pus tel sa sune. Exact atat…numarat si adjudecat) , am lasat la racit (mama ce l-am mai pazit ),am pus lichid de pornire (otet, daca le-am amestecat aseara, ce sa-i faci, altul de unde ). In sfarsit, am pus la fermentat 5 litri de ceai (sa vezi 2 zile de ture pe langa borcan)

Peste 3-4 zile zile….
Mi-a iesit un suc cam otet. Neacidulat si parka, cu ceva tenta de mere. Dar mirosea a otet de mama focului. Am pus in sticle, am oprit lichid de start, si am repetat procedeul

Am asteptat iar 3-4 zile.

Si a iesit … a 2-a producţie , eiiiii, adicatelea, a doua era o delicatete. Adevarat suc de mere, ce mai. Am bagat sticlele 5 zile la frigider si era o bunatate . Insa nu avea deloc acid. Eu m-am gandit ca apare acidul ala de care auzisem, dar nimic. Ei, era bun oricum. Suc de mere in toata regula.
A 3-a s-a efectut cu "succesuri"

Intre timp am mai citit eu documentare pe net (cam putine in romana). Fiecare preapara in felul lui. Unul zice sa fierbi ceaiul 5 min, altul 10 , 15. Unii zic sa tii la frementat 5 zile, altii 7 …In fine…

UNIII “zice” (aici vine partea "frumoasă") sa pui lichidul de start deasupra, ca sa protejeze de “daunatori” . Si am zis ca e logic - nu stiu unde am gasit eu pe atunci logica asta, dar de, am vazut-o ce sa mai- Si asa am facut: la a 4-a producţie (sau a 5-a, nu mai stiu exact ca nu am facut jurnal de bord) am pus: ceaiul indulcit si racit, ciupercile si deasupra turnam lichidul de start.

Si acum sa te ţii : INCEP NECAZURILE : mi-a iesit o bautura care mirosea mai rau ca o baltă vara (sa nu zic ca, haznaua). Imposibil de baut. Parca se stricase. Acum, eu am uitat complet ca am schimbat ceva, respective treaba cu pusul lichidului de start ultimul. Ma dadeam de ceasul mortii . Ce are de se impute bautura??
Am gasit tot felul de explicatii si am incercat diverse ghidusii (presupuse cauze): ca o ciuperca se stricase- am inlocuit-o, am pus ciupercile in borcane separate, am pus mai putin ceai, am lasat sa se raceasca mai mult, am lasat ceaiul mai cald , am pus ciupercile cateva zile in otet ca sa se dezinfecteze, alta daata am aruncat ceaiul si am luat altul (imi amintisem ca, cumparasem alt ceai- daca nu i-am injurat pe aia care, credeam eu, ca fac ceai contrafacut )

In sfarsit, cred ca am stricat vre-o 6-7 productii, poate si mai bine. Deja nu mai puteam. Si totul, de la faptul ca nu amestecam lichidul de start ( lichidul kombu 10% care se pune initial) cu ceaiul verde indulcit.

O sa mai revin cu povestile. Sper ca nu am plictisit pe nimeni.
Astept si povestile voastre.

Editat de CRYSSA, 29 June 2009 - 09:54 AM.

Succesul înseamnă a continua când ceilalţi renunţă.

#8 Maya

Maya

    Dulcinea del Toboso

  • Membri de onoare
  • 23459 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Germany

Postat 30 June 2009 - 05:29 PM

Multumesc pentru explicatii smile.gif

#9 Cristina Carcea

Cristina Carcea

    Bucataras

  • Membri
  • 93 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Chicago

Postat 01 July 2009 - 04:24 AM

Fetelor , multumesc pentru informatie, o tema foarte de folos.

Eu obisnuiam sa cumpar de la Whole Foods o bautura care se numea "Synergy Kombucha"
Nu aveam idee cei asta doar ca mia placut gustul si apoi am mai auzit ca ii si foarte sanatos.
Compania aceasta au direfite arome pentru stiu ca tare imi placea acel de zmeura.
Hmmm si chiar mi sa facut o pofta....
Uite am sa pun o poza ca sa vedeti cum arata. Puteti sa cautati compania si veti vedea cite variatii au,
nu vreau sa pun link-ul ca poate nu e voie.
kombucha.jpg


#10 CRYSSA

CRYSSA

    Bucataras

  • Membri
  • 117 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 01 July 2009 - 08:15 AM

CITAT(Cristina Carcea @ Jul 1 2009, 05:24 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Eu obisnuiam sa cumpar de la Whole Foods o bautura care se numea "Synergy Kombucha"
Nu aveam idee cei asta doar ca mia placut gustul si apoi am mai auzit ca ii si foarte sanatos.
Compania aceasta au direfite arome pentru stiu ca tare imi placea acel de zmeura.


Dap...este kombucha, numai ca e ambalat direct la flacoane,. Este mai comod asa, numai ca in Ro nu se gaseste.
Se poate cumpara si la noi, dar numai direct de la "producatorii casnici".
Cel de care zici tu cred ca este acelasi cu cel din articolul Lindsay Lohan - se mentine in forma cu ceaiul Kombucha :


sursa : idieta

Editat de CRYSSA, 01 July 2009 - 08:18 AM.

Succesul înseamnă a continua când ceilalţi renunţă.

#11 Issis

Issis

    Captain Cook

  • Membri
  • 336 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Targoviste
  • Interests:calatoriile, fotografia, gastronomia

Postat 01 July 2009 - 07:31 PM

Asa arata cultura mea de kombucha:
IMG_0003.JPG

IMG_0005.JPG

IMG_0006.JPG


Spuneam mai sus ca am cam neglijat-o, iar solutia a devenit otet. Acest otet nu are nici gust nici miros rau, cu exceptia faptului ca e foarte acru. Inca nu l-am aruncat. Ma intreb daca ar putea fi folosit la salate.
Acum ciuperca sta in ceai proaspat. O monitorizez zilnic, sa o surprind la aciditatea optima.

#12 CRYSSA

CRYSSA

    Bucataras

  • Membri
  • 117 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 01 July 2009 - 07:37 PM

Din cate am inteles otetul de kambucha chiar este indicat a se consuma.
Deci, poti sa il folosesti linistita.

Eu am observat ca actioneaza ca un energizant puternic.
Inceraca sa bei o lingura si o sa vezi. Eu am incercat cu miere ca sa nu ma stramb asa rau smile.gif)
Am baut si am dansta non stop toata noaptea.
Bine, al meu era un otet in care statusera mai multe ciuperci, cateva luni (borcaul cu pui ) - il aveam de la Angelina, de la care am luat ciuperca.
Poate ca de-aia are efectul asta.

@ ISSIS ...e frumoasa ciupercuta ta. O sa pun si eu poze cu ale mele, cand o sa le descarc smile.gif
De cand o ai?

Editat de CRYSSA, 01 July 2009 - 07:38 PM.

Succesul înseamnă a continua când ceilalţi renunţă.

#13 Camila

Camila

    ???

  • Membri
  • 1002 posturi
  • Gender:Female

Postat 01 July 2009 - 09:34 PM

CITAT(Issis @ Jul 1 2009, 09:31 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Asa arata cultura mea de kombucha:

Spuneam mai sus ca am cam neglijat-o, iar solutia a devenit otet. Acest otet nu are nici gust nici miros rau, cu exceptia faptului ca e foarte acru. Inca nu l-am aruncat. Ma intreb daca ar putea fi folosit la salate.
Acum ciuperca sta in ceai proaspat. O monitorizez zilnic, sa o surprind la aciditatea optima.


Scuze daca am voie sa spun o greseala pe care cred ca ai facut-o. Dupa cite vad in poze ai pus deasupra servetel si nu a avut ciuperca cum sa rasufle. Este musai pinza din in, bumbac. Daca cumva lasati ciupercuta in borcan alaturi de flori puse in ghiveci iar se strica totul,, si inca ceva foarte importat nu este voie sa se fumeze in camera unde se pastreaza borcanul. In momentul cind se pun ciupercile spalate bine, in borcan, se pun cu partea alba in sus pt. a putea creste.

#14 CRYSSA

CRYSSA

    Bucataras

  • Membri
  • 117 posturi
  • Gender:Female
  • Location:Bucuresti

Postat 02 July 2009 - 08:23 AM

CITAT(Camila @ Jul 1 2009, 10:34 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Scuze daca am voie sa spun o greseala pe care cred ca ai facut-o. Dupa cite vad in poze ai pus deasupra servetel si nu a avut ciuperca cum sa rasufle. Este musai pinza din in, bumbac. Daca cumva lasati ciupercuta in borcan alaturi de flori puse in ghiveci iar se strica totul,, si inca ceva foarte importat nu este voie sa se fumeze in camera unde se pastreaza borcanul. In momentul cind se pun ciupercile spalate bine, in borcan, se pun cu partea alba in sus pt. a putea creste.


Camila din cate am citit eu eu panza poate sa fie si din hartie. Pt. a nu vorbi asa, doar ca sa am ce face citez din materialele pe care le am eu:
1. "acoperiţi borcanul în care va fermenta cultura cu pânza de in sau bumbac, tifon sau şervet de hârtie, legaţi cu sfoară sau bandă de cauciuc"
2. "Acoperiti vasul in care fermenteaza cu o panza stransa, o hartie de filtru sau cu ceva asemanator (o panza subtire) pentru a tine departe insectele, praful, sporii plantelor sau alte substante poluante. Legati-l cu un elastic de caucuic pentru a va asigura ca nu pot intra musculitele betive. Panza trebuie sa fie destul de rara incat sa poata permite aerului sa circule si cultura sa poata respira, dar nu atat de rara incat micutele musculite betive sa poata intra sa-si depuna ouale"
3." Acoperiţi vasul în care va fermenta cu un tifon sau pânză, o hârtie de filtru, etc. pentru a ţine departe insectele, praful, sporii plantelor sau alte substanţe poluante. "
4. "Cover with cloth that is tight knit, coffee paper filters, paper towels are often used depending on the size of the container various covers are options. The purpose is to prevent pathogens from contaminating the brew"

Sursele:
- kombuchafrizzante.ro
- www.kombu.de - romania , de: Günther W. Frank
- www.sanatatea-ta.com/
- www.happyherbalist.com/


Chestia cu florile in ghiveci nu o stiam. Interesanta informatie.
Am mai auzit ca nu e bine sa lasi nici langa microunde. Ciuperca se strica.
Succesul înseamnă a continua când ceilalţi renunţă.

#15 Camila

Camila

    ???

  • Membri
  • 1002 posturi
  • Gender:Female

Postat 07 July 2009 - 03:48 PM

fetelor, am mai gasit ceva timp si am mai si citit ceva plus din experienta mea...

Cu servetelul deasupra, am vazut ca scrie in articol, dar, in cazul in care se foloseste servetel trebuie trase foitele pina ramine subtire. Ramin la parerea mea, nu a avut cum sa rasufle. Ce am mai citit si experimentat cu inchiderea gurii borcanului- desfacerea, "gura" borcanului trebuie sa fie cit mai larga pt. a avea loc sa rasufle ciuperca.

Cum este scris si in prima reteta cu cit mai cald, cu atit fermenteaza si mai repede. Nu este indicat ca stea mai mult de 3 saptamini la o temperatura mai mare de 25 grade, ciuperca se inpute. Ciuperca nu are voie sa stea direct in soare, nu are voie sa stea linga un ghiveci cu flori, nu este indicat fumatul in camera cu cultura.
Vara este cel mai bine depozitat in dulap, asa fac eu, normal cind avem si noi citeva zile de vara, lol...

De fiecare data cind se pune o cultura noua ,trebuie dezinfectat borcanul, spalate ciupercile intr-un jet de apa si eventuel atele moronii crescute rupte si aruncate.

Ce nu mai este voie si omoara ciuperca :

Nu se depoziteaza linga fructe, brinza piine !!! Asa ca mai bine in dulapul cu oale, hi, hi...

Cryssa, am citit in experienta ta, dar nu am vazut nicaieri ca ai pus zahar ?? poate am citit cu neatentie... La 1 litru de ceai este necesar de 80-100g zahar pt. ca altfel nu are cu ce se hrani ciuperca, moare. Deci sub 70 g de zahar la 1 litru de ceai moare ciuperca de foame, si peste 110g zahar la un litru iese o bautura mai concentrata Cu cite zile se lasa mai mult la fermentat cu atit mai mult devine mai acidulat si mai nedulce.
In primele 5 zile nu este voie mutat borcanul de la locul lui-asta cred ca fost una din cauzele la pb. tale avute.

Nu am inteles de ce ai pus otetul ala la fermentat???

Otetul se obtine daca a stat mai mult de 2 saptamini la caldura

Indicatiile pe care le urmaresc eu mereu in cazul in care sintem mai mult de 2 saptamini in concediu sint :

Se pune borcanul in frigider sau in beci la rece, dar in asa fel in care sa poata rasufla, respira foarte bine. Prima cultura, bautura care se face cu aceste ciuperci nu se bea in nici un caz, se arunca !!!


Am sa revin si cu citeva poze cu ciupercile mele.
Va doresc o zi buna !

Cami

#16 Camila

Camila

    ???

  • Membri
  • 1002 posturi
  • Gender:Female

Postat 07 July 2009 - 04:06 PM

Inca ceva cu otetul, in cazul in care ciuperca se inpute, se strica se arunca tot lichidul si se pune iarasi la fermentat cu 3-4 linguri otet la 1 litru ceai.

Ceaiul nu are voie sa aiba temperatura mai mare de 28 grade, altfel moare ciuperca. Eu obisnuiesc sa fac ceaiul seara si pun totul a doua zi in liniste si fara graba

Mai intii se pune in borcan 100 ml. fermentatie la 1 litru ceai, apoi ceaiul si la sfirsit ciuperca clatita intr-un jet de apa, fiind cu partea alba in sus

Daca ciuperca se lasa la fundul borcanului, creste o ciuperca noua deasupra, la suprafata borcanului.

Daca ciuperca pluteste, o sa cresca un alt strat de ciuperca peste cea avuta.


#17 Camila

Camila

    ???

  • Membri
  • 1002 posturi
  • Gender:Female

Postat 07 July 2009 - 10:32 PM

Maya, daca cumva doresti Kombucha, iti pot trimite fara probleme, a mea s-a inmultit ca nebuna.

O seara placuta !

#18 Camila

Camila

    ???

  • Membri
  • 1002 posturi
  • Gender:Female

Postat 08 July 2009 - 09:11 PM

Fetelo, Hanna uite o pagina de la noi cu o gramada de bauturi pe baza de Kombucha.



http://www.kombucha-...ks_rezepte.html

#19 Camila

Camila

    ???

  • Membri
  • 1002 posturi
  • Gender:Female

Postat 08 July 2009 - 09:26 PM

Fetelor, va rog mult de tot in numele la o fata disperata din Constanta, daca cumva este cineva din apropiere de Constanta si poate cumva sa faca un efort, si un mare bine, sa trimita o ciuperca la Constanta. Va rog mult de tot !

Are nevoie pt. mama ei !

Eu as fi trimis de aici, dar nu e voie sa pun lichide la pachet.

Fi-ti dragute si cu inima mare de tot, ca intotdeauna.

Va rugam mult de tot !

Mii de multumiri

Cami


#20 Camila

Camila

    ???

  • Membri
  • 1002 posturi
  • Gender:Female

Postat 08 July 2009 - 10:09 PM

Asa arata cultura mea :

Borcanul meu de 2,5 litrii, mai mari nu se gasesc aici

kombucha1.jpg


kombucha2.jpg

kombucha3jpg.jpg




Răspunde la acest topic



  


0 utilizatori citesc acest topic

0 membri, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi