No SSO cookie

Sofranul, cel mai scump condiment din lume

Postat de

  • Sofranul provine dintr-o planta extrem de frumoasa, din familia irisului, de culoare mov deschis. Condimentul se extrage din pistilul florii si sunt necesare peste 150.000 de flori pentru un kilogram de sofran.

  • sofran.jpg
    Sofranul este colorat in rosu-portocaliu, are gust de miere, insa usor amarui si foarte parfumat.

    La condimentarea mancarii se recomanda folosirea unei cantitati foarte mici de sofran, care poate fi pus asa cum il cumparam sau strivit in mojar alaturi de alte condimente. La fel de bine putem sa punem putin sofran in apa calda, pe care apoi sa o adaugam mancarii noastre.

    Sofranul a fost descoperit initial in Grecia, insa treptat a devenit obiect de negot si imbogatire pentru toata Europa, Asia si Africa, pretul sau fiind extrem de mare. Exista si o varianta indiana a sofranului, numita Kashmir, insa costurile aducerii sale in Europa sunt mult prea mari!

    Se spune ca sofranul are o aroma hipnotica si un gust desavarsit, astfel ajungand sa fie cel mai scump condiment din lume, care se vinde cu peste 4 euro gramul.

    In general, in Europa sofranul se foloseste in mancarurile mediteraneene, alaturi de peste sau fructe de mare, in Spania, la paella, iar in Italia, la unele prajituri. In Asia si India, se foloseste exclusiv la preparatele din orez si se combina fericit cu alte condimente ca: foi de dafin, scortisoara, cuisoare, cardamom verde, anason si nucsoara.

    Nu este recomandata folosirea sofranului in stare pura, pentru ca acesta isi elibereaza aroma prea lent. Puteti lasa putin sofran in apa sau in lapte rece (in stil indian), iar aceste lichide le puteti pune direct in preparatele de pe foc.

    Folosit in cantitati foarte mari (5-10 grame) sofranul este toxic si poate chiar provoca avortul.

    Iata mai jos cateva retete cu sofran:

    Orez cu sofran

    Omleta indiana

    Paella de iarna

    Friptura impletita

    Salata de couscous

    Risotto cu ciuperci

    Risotto milanez

    Tajina marocana cu gutui caramelizate

    Kabab-a Barg friptura iraniana cu miel

    Ceai Kashmir

    Churros de Pescado

Alte articole recomandate

  • Care sunt cele mai scumpe ingrediente?

    Care sunt cele mai scumpe ingrediente?

    Sofranul, regele condimentelor Cunoscut ca fiind cel mai scump condiment din lume, sofranul este foarte apreciat pentru aroma lui puternica. Condimentul poate fi gasit si in Romania, in magazin ...

    Citeste mai mult
  • Sofranul colorant

    Sofranul colorant

    Stiati ca sofranul se cultiva in zona Marii Mediterane si, in special, in Spania? Este un ingredient care se adauga la cozonac, chec, prajituri si chiar si in orez pentru a le da o culoare galben-aur ...

    Citeste mai mult
  • Condimentati moderat!

    Condimentati moderat!

    Condimentele reprezinta niste adaosuri alimentare foarte placute de majoritate gurmanzilor. Cu toate acestea condimentele folosite in exces pot avea si anumite efecte negative; in primul rand, in mo ...

    Citeste mai mult
 

Posteaza un comentariu folosind contul de Culinar.ro

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parolă
Invizibil pe forum (nu ma adauga in lista de utilizatori activi pe forum)
 
Ati uitat parola?
Înregistrare
0.1802 :: 17.4MB