2 Pagini V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Despre oalele din lut, nelamurire
mitzui
mesaj Feb 18 2008, 06:33 PM


micro Bucatar


Grup: Membri
Postari: 5
Inregistrat pe: 18-February 08
De la: constanta
Membrul Nr.: 41,643



Rog pe cine foloseste oala din lut la fiert sarmale sa-mi explice cum a reusit sa n-o crape atunci cind s-a infierbintat.Deja am pierdut doua oale si sunt curioasa de ce?Multumesc anticipat...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
stella
mesaj Feb 18 2008, 06:56 PM


Ajutor de bagator de seama


Grup: Membri
Postari: 10,122
Inregistrat pe: 29-January 06
De la: Europa
Membrul Nr.: 30,088



QUOTE(mitzui @ Feb 18 2008, 06:33 PM) *
Rog pe cine foloseste oala din lut la fiert sarmale sa-mi explice cum a reusit sa n-o crape atunci cind s-a infierbintat.Deja am pierdut doua oale si sunt curioasa de ce?Multumesc anticipat...


probabil ca nu sunt facute bine...
ar trebui sa-l intrebi pe fabricant, daca merg doar la cuptor, sau si pe aragaz...


--------------------
Fan n_puiu for ever


Go to the top of the page
 
+Quote Post
n_puiu
mesaj Feb 18 2008, 07:36 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 5,562
Inregistrat pe: 1-September 03
De la: Dîn Corleone
Membrul Nr.: 8,842



S-a mai discutat pe-aici:

http://www.culinar.ro/forum/continut/Tehni...LA-DE-SARMALE-/

Dacă nu mă-nşel se ţine la "muiat" înainte de folosire.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
anne16
mesaj Feb 19 2008, 04:33 PM


pe aici


Grup: Membri
Postari: 3,423
Inregistrat pe: 11-March 07
De la: AG-RO
Membrul Nr.: 36,900





Dacă nu mă-nşel se ţine la "muiat" înainte de folosire.
[/quote]


Are dreptate. Asa este se tine la "muiat" bine....


--------------------
fan: n_puiu si NM-tzu
" Nu cunosc alt semn al superioritatii decat bunatatea "
- Ludwig van Beethoven
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mitzui
mesaj Feb 19 2008, 07:45 PM


micro Bucatar


Grup: Membri
Postari: 5
Inregistrat pe: 18-February 08
De la: constanta
Membrul Nr.: 41,643



CITAT(n_puiu @ Feb 18 2008, 07:36 PM) *
S-a mai discutat pe-aici:

http://www.culinar.ro/forum/continut/Tehni...LA-DE-SARMALE-/

Dacă nu mă-nşel se ţine la "muiat" înainte de folosire.

Multumesc pentru raspuns.Am intrebat si eu vanzatorul daca trebuie tinuta in apa...a fost categoric si mi-a spus ca se pune direct pe foc.Oala era smaltuita si acum inteleg ca ar fi trbuit s-o tin in apa...O sa-mi mai cumpar ca am dorinta de a gati in asa ceva,dar mereu inainte de a gati s-o tin in apa?Sau sa pun apa in ea...multumesc.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
simonaro29
mesaj Feb 19 2008, 08:02 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 4,968
Inregistrat pe: 12-July 07
De la: DE-Hessen
Membrul Nr.: 38,257



QUOTE(mitzui @ Feb 19 2008, 07:45 PM) *
Multumesc pentru raspuns.Am intrebat si eu vanzatorul daca trebuie tinuta in apa...a fost categoric si mi-a spus ca se pune direct pe foc.Oala era smaltuita si acum inteleg ca ar fi trbuit s-o tin in apa...O sa-mi mai cumpar ca am dorinta de a gati in asa ceva,dar mereu inainte de a gati s-o tin in apa?Sau sa pun apa in ea...multumesc.



sa fie focul moale , eu folosesc de ani de zile , am vreo 3 acasa , cea mai buna e cea din ceramica neagra de Margina.
Toate 3 parca ' respira' , adica mai curge putzin de prin ele , picura din cand in cand. Le folosesc pe plita , la putere minima.


--------------------


Träume nicht dein Leben - sondern lebe deinen Traum.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MAYA
mesaj Feb 19 2008, 08:09 PM


Dulcinea del Toboso


Grup: Membri de onoare
Postari: 23,459
Inregistrat pe: 10-July 02
De la: Germany
Membrul Nr.: 3,966



si alea smaltuite trebuie înmuiate?? ohmy.gif
Eu nu am înmuiat niciodata lut smaltuit/glazurat..si nu s-a întîmplat nica..


--------------------
Maya's World .
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mitzui
mesaj Feb 19 2008, 08:14 PM


micro Bucatar


Grup: Membri
Postari: 5
Inregistrat pe: 18-February 08
De la: constanta
Membrul Nr.: 41,643



Nelamurirea mea e legata de a tine in apa oala inainte de fiecare operatiune? Multumesc.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mitzui
mesaj Feb 19 2008, 08:16 PM


micro Bucatar


Grup: Membri
Postari: 5
Inregistrat pe: 18-February 08
De la: constanta
Membrul Nr.: 41,643



CITAT(MAYA @ Feb 19 2008, 08:09 PM) *
si alea smaltuite trebuie înmuiate?? ohmy.gif
Eu nu am înmuiat niciodata lut smaltuit/glazurat..si nu s-a întîmplat nica..

Eu am aruncat ceva bani,si da,erau smaltuite,au crapat amandoua...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
simonaro29
mesaj Feb 19 2008, 10:11 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 4,968
Inregistrat pe: 12-July 07
De la: DE-Hessen
Membrul Nr.: 38,257



QUOTE(mitzui @ Feb 19 2008, 08:16 PM) *
Eu am aruncat ceva bani,si da,erau smaltuite,au crapat amandoua...



Aproape orice oala de lut trebuie fiarta cu apa , inainte. Ca sa iasa mirosul de lut. Cele care nu sunt smaltzuite , trebuie tzinute mai mult cu apa. Eu pe aia de Marfina n-am tzinut-o cu apa , n-am fiert-o si a fost buna ( si mai este). Celelalte doua , insa , le-am fiert. Au mirosit a lut ars. Le-am fiert pana a aiesit mirosul.
Dar nu se crapa daca nu le fierbi. S-au crapat pt ca a fost focul prea tare. Daca ai aragaz cu flacara , pune o tabla pe ochi , sub oala. Si lasa focul moale , moale. Sarmalele trebuie sa fiarba incet. Bunica le fierbea aproape o zi intreaga pe gura sobei.smile.gif


--------------------


Träume nicht dein Leben - sondern lebe deinen Traum.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mitzui
mesaj Feb 22 2008, 02:30 PM


micro Bucatar


Grup: Membri
Postari: 5
Inregistrat pe: 18-February 08
De la: constanta
Membrul Nr.: 41,643



[quote name='simonaro29' date='Feb 19 2008, 10:11 PM' post='458198']








multumesc pentru ajutor am sa fac cum m-ati invatat...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Minodora
mesaj Feb 22 2008, 04:12 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 2,122
Inregistrat pe: 5-December 01
De la: in fata ochilor tai
Membrul Nr.: 1,094



Asta e oala mea, pe care am tinut-o la muiat o zi, desi mi se parea anormal, ea fiind lacuita pe interior. O folosesc tot timpul la sarmale, la c uptor, desi pe hartia din ea spunea ca merge si la ochi la aragaz, dar sa nu stea direct pe flacara. Tot pe instructiuni spunea sa se tina la muiat, dar banui ca instructiunile alea sunt universale si mai mult se referea la oala nelacuita.







--------------------
"In the End, we will remember not the words of our enemies, but the silence of our friends. "
Martin Luther King, Jr.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Minodora
mesaj Feb 22 2008, 04:14 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 2,122
Inregistrat pe: 5-December 01
De la: in fata ochilor tai
Membrul Nr.: 1,094







--------------------
"In the End, we will remember not the words of our enemies, but the silence of our friends. "
Martin Luther King, Jr.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
DADI.
mesaj Feb 22 2008, 05:01 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 1,856
Inregistrat pe: 12-July 06
De la: Oradea
Membrul Nr.: 32,862



QUOTE(Minodora @ Feb 22 2008, 04:12 PM) *
Asta e oala mea, pe care am tinut-o la muiat o zi, desi mi se parea anormal, ea fiind lacuita pe interior. O folosesc tot timpul la sarmale, la c uptor, desi pe hartia din ea spunea ca merge si la ochi la aragaz, dar sa nu stea direct pe flacara. Tot pe instructiuni spunea sa se tina la muiat, dar banui ca instructiunile alea sunt universale si mai mult se referea la oala nelacuita.




Fiind la Salina de la Praid, am dat o fuga la Corund de unde am cumparat o oala asemanatoare cu a ta. Am tinut-o in apa desi era lacuita total dar cred ca avea pori pe unde a absorbit apa avand in vedere ca a castigat destul in greutate. Cu toate acestea, desi pe flacara de la aragaz am pus o protectie si am facut flacara mica-mica, a crapat. Mi-a parut foarte rau de ea icon_cry.gif

Acest mesaj a fost editat de DADI.: Feb 22 2008, 05:02 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Minodora
mesaj Feb 22 2008, 08:16 PM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 2,122
Inregistrat pe: 5-December 01
De la: in fata ochilor tai
Membrul Nr.: 1,094



Cand am cumparat-o eram cu cumnata, care fiind bucatareasa mi-a zis cum sa o incerc sa vad daca e buna biggrin.gif , eu m-am uitat crucis la ea si mi-a aratat. Se ia oala se pune pe palma, si se ciocaneste cu degetul de la mana cealalta pe toate partile, sunetul trebuind sa fie cristalin pe toate partile. Am facut si eu chestia asta si sa stii ca se simte diferenta intre o oala ciobita si una buna.

pe biletzelul din oala cu instructiune scria sa se unga oala cu grasime si apoi sa se umple cu apa. Nu mai stiu daca trebuia sa fie calda sau rece rolleyes.gif , dar parca calda.


--------------------
"In the End, we will remember not the words of our enemies, but the silence of our friends. "
Martin Luther King, Jr.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Neta
mesaj Feb 23 2008, 08:42 AM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 2,290
Inregistrat pe: 2-January 05
De la: In afara Romaniei si in Ea
Membrul Nr.: 19,931



Asta am eu :

Imagine Atasata

Vasul este smaltuit, capacul , nu.

Inainte de folosire se cufunda sub apa , inclusiv capacul, pentru cel putin 15 minute. In timpul coacerii, cocotta degajeaza umiditatea absorbita , permitand alimentelor sa-si pastreze propria umiditate. Pentru a obtine cele mai bune rezultate, vasul trebue incarcat cu cel putin 3/4 din capacitate. Cocotta se plaseaza in cuptorul rece si se regleaza temperatura con for indicatiilor retetei.
Dimensiunile 33*20*18 3 L.
Se utilizeaza in cuptor , sau microunde. Nu pomeneste ca e folosibila pe foc deschis.
Fabricata in Portugalia.

Astea sunt recomandarile producatorului.
biggrin.gif


--------------------
IPB Image
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ralesu
mesaj Feb 24 2008, 06:19 AM


buna... dar REA!


Grup: Membri
Postari: 982
Inregistrat pe: 21-September 06
De la: Montréal, Canada
Membrul Nr.: 33,936



eu am o oala (seamana cu cea a Netei), mi-a cumparat-o barbate-miu acum 6 ani de la Horezu. Nu e smaltzuita de loc, nici pe dinafara, nici pe dinauntru.

Oala si capacul trebuie tinuta sub apa minim 20 de minute (eu pun dopul la chiuveta, umplu cu apa si le scufund acolo. Oala absoarbe apa, se imbiba cu apa. Am folosit-o numai la cuptor pentru ca pe instructiuni scria ca nu se poate folosi pe ochiul de aragaz. La cuptor, apa din oala se evapora si ajuta la fierberea sarmalelor, etc (ca la aburi). In oala asta fac de obicei sarmale sau pui intreg cu cartofi. Dureaza minum 4 ore fierberea la foc mic, dar gustul este deosebit.


--------------------
sunt cu okii pe voi!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Minodora
mesaj Feb 24 2008, 07:23 AM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 2,122
Inregistrat pe: 5-December 01
De la: in fata ochilor tai
Membrul Nr.: 1,094



QUOTE(ralesu @ Feb 24 2008, 06:19 AM) *
eu am o oala (seamana cu cea a Netei), mi-a cumparat-o barbate-miu acum 6 ani de la Horezu. Nu e smaltzuita de loc, nici pe dinafara, nici pe dinauntru.

Oala si capacul trebuie tinuta sub apa minim 20 de minute (eu pun dopul la chiuveta, umplu cu apa si le scufund acolo. Oala absoarbe apa, se imbiba cu apa. Am folosit-o numai la cuptor pentru ca pe instructiuni scria ca nu se poate folosi pe ochiul de aragaz. La cuptor, apa din oala se evapora si ajuta la fierberea sarmalelor, etc (ca la aburi). In oala asta fac de obicei sarmale sau pui intreg cu cartofi. Dureaza minum 4 ore fierberea la foc mic, dar gustul este deosebit.



Nu e cam mult 4 ore? La mine in doua ore sunt gata sarmalele (eu calesc legumele si orezul), iar daca le las in cuptorul fierbinte dupa ce inchid sunt o nebunie.


--------------------
"In the End, we will remember not the words of our enemies, but the silence of our friends. "
Martin Luther King, Jr.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
maru_m
mesaj Mar 21 2008, 12:51 PM


Bucataras


Grup: Membri
Postari: 162
Inregistrat pe: 11-December 07
De la: Calator pe drumul vietii ...
Membrul Nr.: 40,342



si eu am o oala din lut ..am cumparat-o din Bulgaria akm un an cred si nu am avut probleme deloc cu ea ...am bagat-o numa la cuptor si numa pt sarmale o tin ,adik nu am incercat sa fac si altceva in ea dar cred ca merge orice .....nu am bagat o niciodata in apa si face destul de bine


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
simonaro29
mesaj Mar 23 2008, 12:13 AM


Master of disaster


Grup: Membri
Postari: 4,968
Inregistrat pe: 12-July 07
De la: DE-Hessen
Membrul Nr.: 38,257



QUOTE(Minodora @ Feb 24 2008, 07:23 AM) *
Nu e cam mult 4 ore? La mine in doua ore sunt gata sarmalele (eu calesc legumele si orezul), iar daca le las in cuptorul fierbinte dupa ce inchid sunt o nebunie.



prea mult? la tzara le facea bunica pe dunga sobei si le tzinea jumate de zi smile.gif
Cu cat e focul mai mic , cu atat sunt mai bune tongue.gif


--------------------


Träume nicht dein Leben - sondern lebe deinen Traum.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Reclama
mesaj


Google Ads









Go to the top of the page
 
Quote Post

2 Pagini V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
Tags
Nici un cuvant cheie adaugat.

1 Utilizator(i) vizualizeaza acest topic (1 Vizitatori si 0 Utilizatori ascunsi)
0 Membri:

 



Design by: Free IPB Skins & Web Proxy
RSS Versiunea Lo-Fi Astazi este: 29th July 2014 - 04:33 AM

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parolă
Invizibil pe forum (nu ma adauga in lista de utilizatori activi pe forum)

Ati uitat parola?
Înregistrare